Коли львів'янам чекати е-квитка?

Фото з сайту http://www.lvivpost.net/

Фото з сайту http://www.lvivpost.net/

Події
21 травня 2015 15:14

У Львові працюють над впровадженням системи безготівкової оплати за проїзд у міському пасажирському транспорті. 

Через те, що у Львові досі нема системи автоматизованої оплати і контролю проїзду, між нашими перевізниками, яким завжди бракує грошей, і пасажирами, які відмовляються платити невідомо за що, постійно виникають суперечки.

Зокрема, саме відсутність обліку пасажирів стала головним аргументом проти підвищення тарифу на проїзд у маршрутках до чотирьох гривень. Вартість усе ж збільшили, тож тепер, видається, за впровадження е-квитка візьмуться на повну. 


Ціна питання – 8 млн євро 


Проект дуже вартісний, тому міськрада шукає змоги втілити його коштом міжнародних фінансових інституцій і держави. 

Зокрема, цього тижня міськрада подала документи щодо проекту “Е-квиток” для участі в конкурсному відборі інвестиційних програм і проектів регіонального розвитку, які можуть реалізувати коштом Державного фонду регіонального розвитку, інформує прес-служба міськради.

“Попередня вартість етапу впровадження проекту становитиме 135 млн грн (5 – 6 млн євро). В цілому вартість проекту оцінюють у близько 8 млн євро. Тривалість проекту становитиме від 1 року 6 місяців до 1 року 8 місяців. Якщо він отримає позитивну оцінку і його відберуть для співфінансування, коштом державного бюджету можливо покрити 50 – 70% витрат на впровадження е-квитка”, – зазначають в управлінні транспорту і зв’язку міськради. Також Львівська міськрада погодила можливість отримання кредиту від Європейського банку реконструкції та розвитку. 

Як додають в управлінні транспорту і зв’язку міськ­ради, робоча група з питань впровадження системи безготівкової оплати за проїзд у міському пасажирському транспорті спільно з колегами з Вінницької міськради підготувала проект закону “Про внесення змін у закони України у зв’язку з впровадженням автоматизованої системи оплати проїзду в міському наземному електричному та автомобільному транспорті”, яким передбачене внесення змін у низку законів України, що дозволять запровадити проект. Напрацювання вже передали народним депутатам України.


Найкращі пропозиції вже визначили

 


Нагадаємо, що у Львові вже провели конкурс задля визначення оптимальної моделі впровадження автоматизованої системи оплати проїзду в громадському транспорті. 

Додатково досліджували технічні рішення, цінові аспекти, терміни реалізації проекту. До участі в конкурсі зголосились 11 компаній, серед яких українські з Києва, Львова, Вінниці, Рівного, Харкова та Луцька, а також компанії з Чехії (Прага) та Польщі (Варшава). 

Робоча група визнала найкращими пропозиції, які представили підприємства зі Львова та Києва, і рекомендувала їм взяти участь у подальших тендерних процедурах. Також уже підготували “дорожні карти” реалізації проекту, розробили нове технічне завдання на постачання, встановлення та технічне обслуговування системи автоматизованої оплати і контролю проїзду в місті Львів українською та англійською мовами.

У технічному завданні врахували всі нюанси, що виникли під час заслуховування презентацій компаній, які були претендентами в конкурсі.

Технічне завдання направили для надання оцінки у Європейську асоціацію OSPT (Відкритий альянс стандарту для громадського транспорту). Зазначимо, що аналіз можливостей закупівлі обладнання для проекту показав, що в Україні його не виготовляють, тож для проекту необхідно використовувати обладнання іноземних виробників.

Нагадаємо, як зазначав Валерій Веремчук, депутат Львівської міськ­ради, член комісії інженерного господарства, транспорту і зв’язку, у Європі вже давно запроваджений е-квиток як облік пасажирів, зокрема пільговиків, а в нас це, видається, вічне питання. 

“Доки не виведемо бізнесу пасажирських переведень із тіні, доти перевізники й далі говоритимуть, що їм не вистачає грошей, а пасажири не відчують покращень у перевезеннях. Чиновники міськради пропонують таку версію: підвищення тарифу як компенсація собівартості пального. Це неправильно. Треба відштовхуватися від пасажиропотоку. Виглядає так, що ми своїм же коштом купуємо собі проблеми”, – розповідав Валерій Веремчук, передає lvivpost.net.

Львів у новинах:

Життя без ЖЕКів. Як воно виглядатиме у Львові 

День кельнера: сьогодні львівські офіціанти проведуть забіг на площі Ринок

У міськраді прийняли рішення знищити у Львові всю тоталітарну символіку 

 

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах