Львів`яни перші в Україні змогли отримувати документи та оплачувати держпослуги без черг (відео)

Фото взято з сайтуstrana-sovetov.com

Фото взято з сайтуstrana-sovetov.com

Події
12 червня 2015 11:20

Львів стане першим містом, де вже у понеділок запрацює система онлайн-верифікації громадянина BankID (спосіб перевірки особи через Інтернет-банк, як альтернатива електронно-цифровому підпису). Про це на Facebook повідомив IT-директор "ПриватБанку" Дмитро Дубілет. 

Ну що, львів'яни, я вас вітаю! Справжня революція в електронному врядуванні в Україні розпочинається з вас!Кілька міся...

Posted by Дмитрий Дубилет on 11 Июнь 2015 г.

Як працює

Українська система онлайн-верифікації BankID створена за образом і подобою систем, які вже давно використовуються за кордоном. Система дозволяє підтвердити особу користувача в інтернеті, використовуючи його банківські дані, і працює за принципом верифікації через Facebook. Наприклад, користувач заходить на сайт МВС, натискає на кнопку "Увійти через BankID", вибирає свій банк і дає системі МВС доступ до даних, які вона запитує.

 

Львів`яни перші в Україні змогли отримувати документи та оплачувати держпослуги без черг (відео) - фото

Це може бути ім'я, прізвище, по батькові, а також номер і серія паспорта. Таким чином, сайт МВС переконається, що користувач - реальна людина, а не шахрай.


Чим корисна

За словами Дубілета, за допомогою BankID користувач зможе не тільки в два кліки отримати виписки і різні документи на державних сайтах, за якими сьогодні потрібно стояти у довгих чергах, але й оплатити будь які держпослуги, адже банківська система верифікації надає миттєвий доступ до карти користувача.

На сьогодні онлайн-верифікація користувача на урядових ресурсах можлива тільки через цифровий підпис, проте в Україні зареєстровано не більше 1,5 млн цифрових підписів, більшість з яких належить юридичним особам. Решта громадян не мають можливості пройти верифікацію в пару кліків. Тим часом, банки зберігають всю інформацію про їхніх клієнтів, включаючи паспортні дані, які вимагають в держструктурах. Доступ до цієї інформації і пропонує BankID.

Як виглядає використання цієї системи на практиці, Дмитро Дубілет продемонстрував у відео, яке раніше опублікував на Facebook:

Ура! Справжній прорив в електронному врядуванні України! Ми наблизились до вирішення ключої проблеми e-gov – онлайн-веріфікация громадянина. Невеличке демо, як це працюватиме.

Posted by Дмитрий Дубилет on 16 Апрель 2015 г.

 

За словами Дубілета, спочатку проект був ініційований як соціальний - система розроблялася спеціально для українських держорганів як складова майбутнього електронного уряду. Однак крім державних структур, така система верифікації може також зацікавити комерційні компанії. "Інтернет-магазини зможуть істотно підвищити конверсію за рахунок простоти ідентифікації та оплати на сайті. Користувачеві досить зайти на сайт через BankID і відразу отримати доступ до своєї картки - не потрібно вводити номер картки, CVV та інші реквізити (саме на цьому етапі йде велика кількість покупців) ", - пояснив Дубілет.

Поки до системи підключені тільки "ПриватБанк" та "Ощадбанк", проте в майбутньому до BankID зможуть приєднатися й інші фінансові структури. "На сьогодні всі мої колеги в інших банках позитивно оцінюють дану ініціативу", - сказав Дмитро Дубілет.

Раніше Дмитро Дубілет, Яника Мірило та інші відомі IT-діячі запустили центр по боротьбі з корупцією. Головна мета проекту ICT Competence Center, крім боротьби з корупцією - впровадження елементів електронного уряду в українські держструктури.

Львів у новинах

Туристу на заметку: какие львовские рестораны вошли в ТОП лучших

Безкоштовний Львів: як насолодитись містом за 0 гривень

Скільки коштує відпочинок в Карпатах влітку 2015 та як можна зекономити

Десять дивовижних під’їздів, які "сховалися" у львівських будинках

З частковим використанням матеріалів AIN.UA

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах