Галереї, історичні коштовності, давні маєтки: огляд найголовніших музеїв Львова (фото, адреси, мапа)

Фото взято з сайту kartagoroda.com.ua

Фото взято з сайту kartagoroda.com.ua

Події
22 червня 2015 14:34

У Львові працюють більше 40 музеїв. Пропонуємо вам віртуальну прогулянку по основних галереях міста.

Читайте також: Які музеї Львова найцікавіші: думки львів'ян

У Львові відкрився перший в Україні Музей мотоциклів

У Львові з'явиться музей трамваїв та "креативний квартал"

Національний музей у Львові - один з найзначніших музеїв України, фонди якого нараховують понад 130 тисяч одиниць збереження. Колекція була закладена у 1905 році як приватна фундація Митрополита Андрея Шептицького, який у 1913 р. урочистим актом передає музей у дар українському народові. 

У музеї діють 4 постійні експозиції, а також відбуваються тимчасові виставки. 

У будинку на пр. Свободи, 20, побудованому у 1904 році за проектом Л. Марконі та Ю. Яновського для Художньо-промислового музею, розміщені експозиції давнього українського мистецтва та мистецтва XIX ст. Широку картину розвитку мистецтва XX ст., сучасного українського образотворчого та народного мистецтва відображають експозиції у приміщенні на вул. Драгоманова, 42 (збудованому архітектором В. Раушем у 1897 р.) Національний музей у Львові має чотири філіали - художньо-меморіальні музеї Олекси Новаківського, Олени Кульчицької, Івана Труша, Леопольда Левицького. 

Контакти: проспект Свободи, 20. Тел. 74-22-82

Сайт

Фейсбук

Галереї, історичні коштовності, давні маєтки: огляд найголовніших музеїв Львова (фото, адреси, мапа) фотоГалереї, історичні коштовності, давні маєтки: огляд найголовніших музеїв Львова (фото, адреси, мапа) фото 1

Львівська галерея мистецтв - один з провідних музеїв України, його колекція нараховує понад 55 тисяч творів образотворчого й декоративно-ужиткового мистецтва європейських та вітчизняних майстрів. Музей володіє найбагатшою в нашій державі збіркою творів польського та австрійського малярства, дерев’яної скульптури, великою колекцією українського портрета XVI-XVIII ст. 

Основний корпус галереї розташований у будинку на вул. Стефаника, З, який побудований архітектором Ф. Покутинським у 1872-1874 pp. Добудова здійснена у 1957-1960 pp. Поруч, по вулиці Коперника, 15, розташований палац Потоцьких з експозицією старого європейського мистецтва.

Читайте також: Весь Львів: гід туриста 

Експозиційні розділи: європейське мистецтво XIV-XX ст.: мистецтво Італії, Німеччини, Фландрії, Голландії, Іспанії, Центральної Європи, Франції, Польщі; європейське мистецтво XIX-XX ст. 

Львівська галерея мистецтв має філіали у Львові: музей Іоанна Георгія Пінзеля, музей давніх пам’яток Львова, музей мистецтва давньої української книги, музей "Русалка Дністрова", каплиця Боїмів, меморіальний музей Т. Бриж. 

Контакти: вул. Стефаника, 3. Тел. 74-40-47

Сайт

Фейсбук

Галереї, історичні коштовності, давні маєтки: огляд найголовніших музеїв Львова (фото, адреси, мапа) фото 2

Галереї, історичні коштовності, давні маєтки: огляд найголовніших музеїв Львова (фото, адреси, мапа) фото 3


Львівський історичний музей - один із найстаріших музеїв України, заснований 1893 року. Основу новоствореного музею склали численні муніципальні й цехові пам’ятки, що зберігалися у міському архіві в будинку ратуші. 

У травні 1908 року в придбаній гміною Львова стародавній кам’яниці на пл. Ринок, 6 (1580 р.) було відкрито Національний музей ім. короля Яна III, куди через десять років перемістили й колекцію міського історичного музею. У 1926 р. він одержав власне приміщення - чорну кам’яницю (1588-1589 pp.) на площі Ринок, 4. 1929 року тут у вісімнадцяти залах відкрито експозицію історичного музею м. Львова.

Сьогодні Львівський історичний музей - один з найбагатших музеїв України, який за 110-річчя свого існування сформував майже 330-тисячну збірку історико-мистецьких пам’яток. 

У Королівських залах палацу Корнякта, який у XVII столітті використовувався як резиденція польського короля Яна III Собеського, розгорнута виставка "історичні коштовності". 

Старовинна холодна і вогнепальна зброя, захисне озброєння і військове спорядження майже із сорока країн світу представлені у відділі "Музей-Арсенал", відкритому 1981 року в приміщенні колишнього міського арсеналу (1555 p.). 

Контакти: пл. Ринок, 6. Тел. 72-06-71

Сайт

Фейсбук

Галереї, історичні коштовності, давні маєтки: огляд найголовніших музеїв Львова (фото, адреси, мапа) фото 4

Музей етнографії та художнього промислу інституту народознавства НАН України - найстаріший музей на теренах нашої держави з унікальною колекцією пам’яток традиційної культури та народного мистецтва українців, а також зразків декоративно-ужиткового мистецтва багатьох народів світу, був утворений у 1951 р. шляхом об’єднання двох великих музейних осередків у Львові - Міського промислового музею (засн. 1874 р.) і Музею Наукового товариства ім. Т. Шевченка (1895 p.).

Колекція музею нараховує 17 фондових збірок, у яких зібрано понад 83 тисячі пам’яток. Основна експозиція розташована у приміщенні колишньої Галицької ощадної каси. Тут представлено пам’ятки матеріальної та духовної, культури українців, господарські знаряддя, народні художні промисли XIX - початку XX ст. 

Філіал - музей меблів і порцеляни (пл. Ринок, 10). Тут представлена колекція меблів, кераміки та художнього скла, яка налічує понад 18 тисяч експонатів. 

Контакти: пр. Свободи, 15. Тел. 72-78-08

Сайт

Фейсбук

Галереї, історичні коштовності, давні маєтки: огляд найголовніших музеїв Львова (фото, адреси, мапа) фото 5

Галереї, історичні коштовності, давні маєтки: огляд найголовніших музеїв Львова (фото, адреси, мапа) фото 6

Львівський музей історії релігії - єдина установа культури в Україні, в якій висвітлюється історія світових та національних релігій, життя та діяльність церковних організацій. 

Музей створено в 1973 році в приміщенні колишнього Домініканського храму (тепер храм Пресвятої євхаристії УГКЦ) і монастиря XVІІ-XVIII ст. У фондах музею зберігається понад 100 тисяч експонатів, серед яких Релікварій Св. Аронта-мученика (Візантія, XI ст.) 

Контакти: пл. Музейна, 1. Тел. 72-00-32

Сайт

Фейсбук

Галереї, історичні коштовності, давні маєтки: огляд найголовніших музеїв Львова (фото, адреси, мапа) фото 7Галереї, історичні коштовності, давні маєтки: огляд найголовніших музеїв Львова (фото, адреси, мапа) фото 8

Музично-меморіальний музей Соломії Крушельницької поєднує затишну атмосферу меморіального музею з багатством та різноманітністю експонованого матеріалу. Він займає другий поверх будинку, який колись належав співачці, і в якому минули останні роки її життя. У семи експозиційних залах, у відтворених інтер’єрах початку XX століття демонструються оригінальні фотографії, афіші, програми концертів, портрети, фрагменти сценічних костюмів, особисті речі артистки.

Екскурсія по музею - це своєрідна подорож у минуле, під час якої Ви побуваєте в артистичному світі Соломії Крушельницької, разом з нею пройдете її життєвим шляхом, радіючи за її успіхи на сценах найпрестижніших театрів світу, ближче познайомитеся з її друзями та родиною. 

Контакти: вул. С. Крушельницької, 23. Тел. 261-04-76

Сайт

Фейсбук

Галереї, історичні коштовності, давні маєтки: огляд найголовніших музеїв Львова (фото, адреси, мапа) фото 9

Галереї, історичні коштовності, давні маєтки: огляд найголовніших музеїв Львова (фото, адреси, мапа) фото 10

Літературно-меморіальний музей Івана Франка розташовано у будинку, в якому видатний поет, письменник, філософ, перекладач (володів 14 іноземними мовами), вчений, політичний та громадський діяч жив, у якому написав свої найкращі твори і звідки він пішов у безсмертя. Фонди музею нараховують понад 30 тисяч одиниць збереження. Це особисті речі, його рукописи та автографи, особисті документи, оригінальні фотографії, першовидання його творів та численна франкознавча література, видання творів Великого Каменяра мовами народів світу. 

Контакти: вул. І.Франка, 150. Тел. 76-78-52

Сайт

Фейсбук

Галереї, історичні коштовності, давні маєтки: огляд найголовніших музеїв Львова (фото, адреси, мапа) фото 11

Державний меморіальний музей Михайла Грушевського відкрито у 2000 році, у віллі неподалік Стрийського парку, в якій видатний історик, Голова Української Центральної Ради, перший Президент Української Народної Республіки (1918 р.) мешкав з родиною у 1902-1914 pp. 

У шести експозиційних залах висвітлюються практично всі етапи життя і колосальної праці М. Грушевського, з особливим акцентом на львівському періоді (1894-1914 pp.), коли повною мірою розкрився багатогранний науковий талант вченого - історика, літературознавця, професора Львівського університету. 

Контакти: вул. І.Франка, 154. Тел. 76-78-52

Фейсбук

Галереї, історичні коштовності, давні маєтки: огляд найголовніших музеїв Львова (фото, адреси, мапа) фото 12


Аптека-музей "Під чорним Орлом" розташована у самому центрі Львова, побіч пл. Ринок, у приміщенні найдавнішої з існуючих у місті аптек, відкритої ще у 1735 р. військовим фармацевтом Ноторпом. 1966 р. тут створено - музей історії фармації.

Незабутні враження справляє алхімічна лабораторія, пивниці, а також внутрішнє подвір’я - єдиний об’єкт у Львові, де вдалося відтворити вигляд житлового будинку заможного міщанина XVI-XVIII ст. 

Контакти: вул. Друкарська, 2 Тел.72-00-41

Фейсбук

Галереї, історичні коштовності, давні маєтки: огляд найголовніших музеїв Львова (фото, адреси, мапа) фото 13

Галереї, історичні коштовності, давні маєтки: огляд найголовніших музеїв Львова (фото, адреси, мапа) фото 14

Державний природознавчий музей Національної академії наук України у Львові - один з найстаріших і найбагатших за науковими природничими колекціями серед музеїв Європи. Музейне зібрання становить більше ніж 500 тисяч одиниць збереження.

Засновник музею - граф Володимир Дідушицький (1825-1899) - відомий зоолог, етнограф і археолог. Будинок музею - пам’ятка архітектури початку ХІХ ст. 

Контакти: вул. Театральна, 18. Тел. 72-89-17

Сайт

Фейсбук

Галереї, історичні коштовності, давні маєтки: огляд найголовніших музеїв Львова (фото, адреси, мапа) фото 15Галереї, історичні коштовності, давні маєтки: огляд найголовніших музеїв Львова (фото, адреси, мапа) фото 16


Археологічний музей інституту українознавства ім. І. Крип’якевича НАН України розташовано в історичному будинку Наукового товариства ім. Т. Шевченка, де у міжвоєнний період містився Музей НТШ, що мав великі збірки археологічних матеріалів.

Музейна експозиція налічує близько 3000 експонатів і розміщена у 6 залах загальною площею понад 200 м кв. 

Експозиція створена за історико-хронологічним і художньо реконструктивним методами. Значна кількість експонатів походить з археологічних розкопок літописних міст.

Контакти: вул. Винниченка, 24. Тел. 76-51-61

Галереї, історичні коштовності, давні маєтки: огляд найголовніших музеїв Львова (фото, адреси, мапа) фото 17


Музей народної архітектури та побуту розташований на 50 га мальовничого Шевченківського гаю і є одним з найбільших в Європі. Створений у 1971 році за етнографічним принципом. На території музею експонуються 124 пам’ятки народної дерев’яної архітектури.

У фондах музею зібрано понад 20 тисяч предметів побуту і творів народного мистецтва. Збірка стародруків налічує 122 експонати.

Контакти: вул. Чернеча Гора, 1 Тел. 71-23-60

Сайт

Фейсбук 

Галереї, історичні коштовності, давні маєтки: огляд найголовніших музеїв Львова (фото, адреси, мапа) фото 18

Художня галерея "Равлик" - знаходиться у підземеллі костелу Св. Петра і Павла ордену єзуїтів. Фрески, барокові двері ручної ковки, кам’яний різьблений саркофаг (все - XVII ст.), рештки мурів княжих часів та інші експонати середньовіччя, привид чорного монаха...

Галерея організовує та проводить виставки нових, ще ніде не експонованих творчих робіт львівських митців. 

Контакти: вул. Театральна, 13. Тел. 98-25-95

Сайт

Фейсбук

Галереї, історичні коштовності, давні маєтки: огляд найголовніших музеїв Львова (фото, адреси, мапа) фото 19


Галерея українського військового однострою - створена на підставі історичних джерел та старих кравецьких кроїв. Укладено хронологію творення українського війська, його формувань на відповідних історичних етапах. Галерея знайомить зі створенням та трансформацією специфічних українських одностроїв вояків 1917-1945 pp., реконструйованих завдяки спеціальній технології.

Контакти: пл. Ринок, 40. Тел. 297-51-93

Галереї, історичні коштовності, давні маєтки: огляд найголовніших музеїв Львова (фото, адреси, мапа) фото 20

Музей історії медицини Галичини ім. Мар’яна Панчишина - розташований у приміщенні Українського лікарського товариства на вулиці Кармелюка, 3.

Музей нараховує близько 5 тисяч експонатів - матеріали з історії Львівського медичного університету, лікарський інструментарій та посуд; можна оглянути меморіальну кімнату М. Панчишина. 

Контакти: вул. Кармелюка, 3. Тел. 76-97-98

Галереї, історичні коштовності, давні маєтки: огляд найголовніших музеїв Львова (фото, адреси, мапа) фото 21


Палац мистецтв - відкритий у 1996 році до 5-ої річниці української державності, унікальний виставковий комплекс загальною площею 8,7 тисяч кв. м. розташований між архітектурних пам’яток у центрі Львова. Основна мета - організація виставкової діяльності образотворчого, ужиткового та народного мистецтва; промисловості, зразків досягнень в галузі науки, техніки, нових технологій, дизайну.

У 4-поверховому Палаці - 12 експозиційних залів площею понад 3,6 тисяч кв. м., найменший з яких - 50,2 кв. м, а найбільший - 795 кв. м. Обладнаний майдан перед спорудою надасться для багатолюдних акцій під відкритим небом. Конференцзал на 200 місць зі сценою пристосований для проведення концертів, конференцій, показу моделей. 

Контакти: вул. Коперника, 17. Тел. 72-89-3

Фейсбук

Галереї, історичні коштовності, давні маєтки: огляд найголовніших музеїв Львова (фото, адреси, мапа) фото 22


Мистецьке об’єднання "Дзига" засноване в червні 1993 року членами Студентського братства м. Львова та відомими львівськими мистцями, згуртувавши навколо себе молодіжні мистецькі кола міста. 

Контакти: вул. Вірменська, 35

Сайт

Фейсбук

Галереї, історичні коштовності, давні маєтки: огляд найголовніших музеїв Львова (фото, адреси, мапа) фото 23Галереї, історичні коштовності, давні маєтки: огляд найголовніших музеїв Львова (фото, адреси, мапа) фото 24


В березні 1997 р. об’єднання заснувало Культурно-мистецький центр "Дзига" (207 кв. м.) в приміщенні занедбаного колишнього монастиря домініканів. Сюди входять: Галерея сучасного мистецтва, акустичний концертний зал (120 місць), магазин-салон, студія звукозапису, інтернет-студія.

З моменту заснування до 10 грудня 2001 р. Центр організував та провів 192 мистецькі проекти та виставки, 2 фестивалі ковалів, 2 фестивалі сучасного мистецтва, 47 концертів, 63 літературних презентацій, вечорів, зібрань, 11 театральних експериментів. 

Галерея "Гердан" створена 1995 р. в самому центрі Львова у старовинному будинку XVI ст. і є одним з вагомих осередків культурно-мистецького життя міста. Кредом галереї є професіоналізм у всіх сферах діяльності: відборі авторів і творів для формування виставок, побудові експозицій, комплектуванні колекції, випуску поліграфічної продукції.

Контакти: вул. Руська, 4

Галереї, історичні коштовності, давні маєтки: огляд найголовніших музеїв Львова (фото, адреси, мапа) фото 25

Історико-культурний заповідник "Личаківський цвинтар" є музеєм під відкритим небом. Личаківський цвинтар, заснований у 1786 р. - це заповідник меморіальної пластики кінця XVIII-XX ст. Тут сплять вічним сном чимало визначних львів’ян - діячів політики, науки та культури. 

Площа кладовища складає понад 42 гектари, біля 300 тисяч поховань розташовано на 86 полях, споруджено понад 2 тисячі гробівців, на могилах встановлено біля 500 фігур та рельєфів.

На цвинтарі можна побачити скульптурні твори таких відомих майстрів, як Гартман Вітвер, Антон і Йоганн Шимзери, Пауль Ойтеле, Парис Філіппі, Юліан Марковський, Тадеуш Баронч, Зигмунт Курчинський, Вітольд Равський, Григорій Кузневич, Сергій Литвиненко, Теодозія Бриж, Євген Дзиндра. 

Контакти: вул. Мечникова, 33. Тел. 75-54-15

Сайт

Фейсбук

Галереї, історичні коштовності, давні маєтки: огляд найголовніших музеїв Львова (фото, адреси, мапа) фото 26

Фото взяті з сайтів lvivposter.com, reston.com.ua, www.istpravda.com.ua, sutky.com.ua, lviv.nezabarom.ua, lviv-online.com, zhzh.info, livejournal.com, tvoemisto.tv 

Адреси та телефони львівських музеїв

Схема розташування музеїв Львова

1. Національний музей: проспект Свободи, 20. Тел. 74-22-82
2. Львівська галерея мистецтв: вул. Стефаника, 3. Тел. 74-40-47
3. історичний музей: пл. Ринок, 6. Тел. 72-06-71
4. Музей етнології та художнього промислу: пр. Свободи, 15. Тел. 72-78-08
5. Музей історії релігії: пл. Музейна, 1. Тел. 72-00-32
6. Музей народної архітектури та побуту: вул. Чернеча Гора, 1 Тел. 71-23-60
7. Аптека-музей: вул. Друкарська, 2 Тел.72-00-41
8. Природничий музей: вул. Театральна, 18. Тел. 72-89-17
9. Археологічний музей: вул. Винниченка, 24. Тел. 76-51-61
10. Музей Соломії Крушельницької: вул. С. Крушельницької, 23. Тел. 261-04-76
12. Музей Михайла Грушевського: вул. І.Франка, 154. Тел. 76-78-52
13. Музей-заповідник "Личаківський цвинтар": вул. Мечникова, 33. Тел. 75-54-15
14. Художня галерея "Равлик": вул. Театральна, 13. Тел. 98-25-95
15. Галерея українського військового однострою: пл. Ринок, 40. Тел. 297-51-93
16. Музей історії медицини Галичини: вул. Кармелюка, 3. Тел. 76-97-98
17. Палац мистецтв: вул. Коперника, 17. Тел. 72-89-33. 

За матеріалами tourlib.net

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах