У львівському Театрі ім. Лесі Українки – страйк: колектив виступив проти директора

 Олексій Коломійцев

Олексій Коломійцев

Події
21 червня 2015 12:18

20 червня, просто під час вистави "Дівка" колектив Львівського українського драматичного театру імені Лесі Українки висловив недовіру директору театру Олексію Коломійцеву. Про це "Дню" повідомили у театрі.

До глядачів звернулися зі сцени з повідомленням про відміну вистави через страйк, причина якого – недовіра  директорові Олексію Коломійцеву через, цитуємо, "підозру у фінансових махінаціях та перевищення посадових обов’язків".

Страйкарі вважають, що директор театру не виконує своїх прямих обов’язків. "Окрім того, він принижує нашу гідність, ображає не тільки наші професійні здібності та здобутки, а повністю нівелює наші людські та моральні цінності, відкрито висловлюючись, що ніхто з працівників йому не потрібен, адже він є "єдиним неповторним генієм", – йшлося у зверненні до глядачів.

Протестувальники говорять, що не хочуть "працювати в театрі самопроголошеного царя": "Ми хочемо працювати в театрі імені Лесі Українки під керівництвом такого директора, який буде поважати нас і нашу працю! Ми не хочемо і не будемо звільнятися, незважаючи на те, що за останній театральний сезон було "успішно" звільнено більше 20 людей і планується звільнення 90 відсотків колективу (інформація з перевірених джерел)".

Очолюють страйк артист вищої категорії, член профкому театру Іван Довгалюк, помічник режисера Ірина Попівчак, освітлювач Денис Курилов. Число страйкарів – 25 осіб. Термін страйку – від сьогодні, 20 червня, до закінчення конфлікту на користь колективу театру.

Нагадаємо, що Олексій Коломійцев очолив театр у березні 2014 року. До Львова працював  у Полтавському академічному українському музично-драматичному театрі ім. Н. В. Гоголя; Дніпродзержинському музично-драматичному театрі ім. Л. Українки; Донецькому національному академічному українського музично-драматичного театрі; Харківському театрі музичної комедії… Має низку нагород, зокрема, був лауреатом театрального фестивалю-конкурсу "Січеславна-2009" у номінаціях "краща музична вистава", "краща режисура", "краще музичне оформлення", "краща сценографія" (вистава "Фемінізм по-українськи"), лауреатом театрального фестивалю недержавних театрів "Курбалесія-2009" у номінаціях "краща музика у виставі", "краща режисура" (вистава "Нічний обшук"); отримав премії ім. І. П. Котляревського та Міністерства культури України за музику та постановку лайт-опери "Легенда про Тараса".

"Вважаю, що Олексій поклав кінець цій кризі і браку сучасних театральних лідерів. Саме з його постаттю пов’язую відродження суто українського професійного театру. Коломійцев різноманітний митець: режисер, композитор, співак, мислить глибоко, історично та національно. Має організаційний хист і здатен згуртувати навколо себе талановитих та фахових людей. На мій погляд, вартий того, щоб очолити театр Лесі Українки", – говорив півтора року тому про Коломійцева лауреат Національної премії України ім. Шевченка режисер Олександр Дзекун. 

"Таких, як він, на вітчизняному культурному просторі – одиниці. Кожна його Олесія – величезна подія. Він має неабиякі організаторські здібності, а також досвід керування багатьма мистецькими проектами. Вважаю, що Олексій є достойним посади директора Театру ім. Лесі Українки", – висловлювався свою думку про призначення Олексія Володимировича на посаду директора театру у Львові кандидат мистецтвознавства, віце-президент Благодійного фонду "Сприяння високому мистецтву", генеральний директор Міжнародного дитячого фортепіанного конкурсу Steinway junior Дмитро Вечер.

За інформацією департаменту гуманітарної політики Львівської міської ради, конфліктну ситуацію, що виникла учора у Театрі імені Лесі Українки, знівельовано – актори розблокували театр і погодилися на зустріч, що відбудеться завтра, 22 червня, у Львівській міській раді за участю керівників гуманітарної сфери міста та всіх учасників конфлікту у театрі. 

Львів у новинах:

Якою буде погода на вихідні 

Куди піти у Львові на вихідні: концерт пам’яті Скрябіна, свято музики, майстерня міста 

Перевізники: "Нічні маршрути – це незрозуміла примха. Нормальні люди вночі сплять"

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах