Як буде проходити шоста хвиля мобілізації на Львівщині: 6 фактів

фото з сайту www.loda.gov.ua

фото з сайту www.loda.gov.ua

Події
22 червня 2015 18:05

В Україні стартував шостий і цього разу останній етап часткової мобілізації. Упродовж кількох місяців до війська мають призвати тисячі українців, які замінять своїх товаришів на передовій

Першочергове завдання мобілізації — провести демобілізацію: аби ті бійці, яких призвали під час третьої хвилі мобілізації 2014 року змогли повернутись додому. За даними Генштабу, принципових відмінностей від попередньої п'ятої черги часткової мобілізації не буде.

 


Як будуть розносити повістки


Через велику кількість чоловіків, які ухиляються від мобілізації, у лютому 2015 року на Львівщині було запроваджено схему, коли працівники ДАІ зупиняли чоловіків, перевіряли їхні документи, а потім представник військкомату вручав йому повістку.

Такий спосіб вручення повістки дуже обурював львів'ян. Як розповів заступник Львівського обласного військового комісара Володимир Скіданенко, цього разу таких заходів вживати не будуть. "Ми будемо розносити повістки відповідно до чинного законодавства усіма можливими методами. Але вручати повістки чоловікам у салоні машини працівників ДАІ ніхто не буде", – говорить Скіданенко.

Нагадаємо, що повістки для уточнення облікових даних розносять чоловікам за місцем проживання та за місцем роботи.


Після військкомату - у навчальні центри


Мобілізованих, яких визнають придатними до служби, спочатку буде направлено у навчальні центри. Там вони впродовж тридцяти днів будуть проходити необхідну підготовку, опановуватимуть або нові навики, або ж поглиблюватимуть свої попередні знання. І лише після цього їх направлять до військових частин, звідки після бойового злагодження, за необхідності, мобілізовані вирушать у зону АТО.

Минулого тижня у 184-му Навчальному центрі Академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного завершилася підготовка 3 500 бійців, які були призвані в рамках п’ятої черги часткової мобілізації.

 


Чи відправлять тих, хто отримав повістку одразу в АТО?


Повістка зовсім не означає, що людину одразу заберуть до війська чи відправлять в зону АТО. Згідно із законом, військовозобов’язаний, у якого змінюються чи то сімейні обставини чи стан здоров’я, упродовж семи днів має повідомити про це військовий комісаріат.

"Але люди часто цього не роблять. Ми вручаємо повістки для уточнення облікових даних. Буває, що приходить чоловік і каже: у мене троє дітей, чого ви мене викликали, а за даними військкомату у львів’янина лише одна дитина", – каже речник обласного військового комісаріату Роман Поронюк.

З’явившись до військкомату, необхідно заявити про обставини, які дають право на відстрочку та надати необхідні документи.


Які професії найнеобхідніші українському війську?


- водії бойових машин;

- артилеристи;

 - танкісти;

- десантники;

- розвідники.


Скільки чоловіків мобілізують із Львівщини


У прес-службі Міноборони України повідомляють, що обсяги і кількісний склад мобілізації не підлягають оприлюдненню, як складова мобілізаційного плану.

Втім, як нам стало відомо, що в рамках шостої хвилі мобілізації з Львівської області планують мобілізувати приблизно 2 тис чоловіків.


 Ухилення від мобілізації


Станом на сьогодні на Львівщині є дуже поширена практика ухилення від мобілізації. Так, під час п’ятої хвилі часткової мобілізації план було виконано тільки на 60%. Зараз правоохоронці розшукують 4 500 тис чоловіків. За фактом ухилення від мобілізації уже відкрито 148 кримінальних проваджень. Засуджено одного мешканця Львівщини.

Нагадаємо, що у випадку ухилення від мобілізації, законом передбачається кримінальна відповідальність у вигляді позбавлення волі від 2 до 5 років. Завершиться шоста хвиля часткової  мобілізації 17 серпня. 

Джерело: 032.ua

 Львів у новинах:

Галереї, історичні коштовності, давні маєтки: огляд найцікавіших музеїв Львова (фото, видео) 

На концерті пам'яті Скрябіна назвали ім'я нового вокаліста гурту (відео) 

На концерт пам'яті Андрія Кузьменка зібралося більш ніж 40 тисяч людей (фото, відео) 

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах