Пам'ятка львів'янину: що потрібно знати про шосту хвилю мобілізації

фото з сайту www.loda.gov.ua

фото з сайту www.loda.gov.ua

Події
09 липня 2015 12:58

Чи можуть зараз чоловіки призовного віку виїжджати за кордон. Яке покарання передбачено за ухилення від мобілізації. Як саме повинні вручати повістки. На запитання щодо шостої хвилі мобілізації, VG Львів відповіла помічник львівського обласного військового комісара з правової роботи, майор юстиції Алла Сибірякова.

- Пані Алло, чи правда, що повісток має бути три – запрошення, повістка, мобілізаційне розпорядження?

- Ні, кількість вручення повісток для прибуття у військовий комісаріат необмежена. Запрошення для звірки немає, є повістка для уточнення облікових даних.

Військовий комісар може викликати призовника чи військовозобов'язаного у військовий комісаріат для оформлення облікових документів, прописки, проходження медичного огляду та інших необхідних даних.

Особа притягується до адміністративної відповідальності за неявку на виклик до військового комісарату без поважних причин.

Одночасно інформую, що законом покладено обов’язок на військовозобов’язаних і призовників особисто прибувати у семиденний термін у військовий комісаріат для повідомлення про зміну сімейного стану, стану здоров'я, адреси місця проживання (перебування), освіти, місця роботи і посади.

- Що вважають ухиленням від військової служби і хто такий ухильник?

- Ухилення від військової служби до призовників чи військовозобов’язаних не може бути застосовано через те, що вони не є військовослужбовцями.

До вказаної категорії може бути застосовано ухилення від призову на строкову службу, призову за мобілізацією, ухилення від військового обліку.

Ухиленням від призову за мобілізацією вважається самоскалічення, симуляція хвороби, підроблення документів для надання відстрочки, незаконне перебування на спеціальному обліку, відмови в отриманні повістки, неявки на виклик до військового комісаріату та ін.

Громадяни України, які перебувають на військовому обліку, зобов’язані прибувати у військовий комісаріат за викликом військового комісара, який може бути здійснений у вигляді повістки, телефонного дзвінка, оповіщення через керівника підприємства, установи, організації. Чинним законодавством не визначено, в який спосіб військовий комісар може викликати у військовий комісаріат.

- Яке покарання передбачено, якщо не з’явитися (після того, як розписався в одержанні) за повісткою та за мобілізаційним розпорядженням?

- Відповідно до ст. 210 Кодексу України про адміністративні правопорушення неявка військовозобов’язаних і призовників на виклик до військового комісаріату тягне за собою накладення штрафу від 5 до 7 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (85-119 грн.).

Якщо військовозобов’язаний не з’явився за мобілізаційним розпорядженням і в цьому правоохоронні органи знайдуть спеціальний умисел, він буде відповідати за законом, а міру покарання визначатиме суд. В таких випадках наступає кримінальна відповідальність, в залежності від обставин, від 2 до 5 років. Якщо у військовозобов’язаного були для неявки вагомі причини – це враховується (смерть близьких чи рідних людей, хвороба і т. д.)

- Чи має право чоловік призовного віку поїхати в подорож за кордон? Чи повинен він сповіщати за законом про це військкомат? Який час він може знаходитися за межами України?

- Особа в будь-який момент повинна обов’язково з’являтися за викликом у військовий комісаріат, оскільки наявність тої самої відстрочки від призову не тягне за собою зняття чи виключення особи з військового обліку, і як наслідок - виконання нею обов’язків щодо виконання військового обов’язку в запасі. Чоловік призовного віку має право виїхати за кордон, це не забороняється, але про свою відсутність і термін перебування за кордоном повинен повідомити у військовий комісаріат.

- Чи зобов’язаний чоловік призовного віку за законом повідомляти у військкомат про зміну місця проживання (наприклад, про переїзд в орендоване житло)?

- Статтею 22 Закону України "Про мобілізаційну підготовку і мобілізацію" передбачено, що громадянам, які перебувають на військовому обліку, з моменту оголошення мобілізації, забороняється зміна місця проживання без дозволу особи, де він перебуває на військовому обліку. Про всі зміни щодо місця проживання – необхідно повідомляти у військовий комісаріат.

- Чи мають право призвати на військову службу людину, яка має певні хвороби, які роблять її непридатною для служби? Якщо таке сталося, чи має вона право скаржитися і куди саме?

- Придатна людина для служби чи ні - визначає спеціальна військово-лікарська комісія. Саме її висновки і є вирішальними в цьому важливому питанні. Хворих людей на службу не беруть. Якщо таке сталося, треба звертатися у військовий комісаріат зі скаргою.

Ще новини на тему мобілізація

Як буде проходити шоста хвиля мобілізації на Львівщині: 6 фактів

На Львівщині затримали кухарів, які вночі вивозили продукти, призначені мобілізованим (відео)

Говорит Генштаб: могут ли вручать повестки прямо на улице

начинается шестая волна мобилизации: что нового

 

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах