Волонтерам заборонили напряму допомагати військовим: усі кошти - через Міноборони

Фото взято з сайту podrobnosti.mk.ua

Фото взято з сайту podrobnosti.mk.ua

Події
10 липня 2015 19:15

Кабмін постановив всі зібрані на АТО кошти віддавати Міноборони, щоб уникнути корупції, повідомляють "Известия в Украине". 

Тепер ніяких волонтеров - "одинаків" на вулицях, а всі зібрані кошти повинні йти суто на рахунки Міноборони. Це робиться для того, щоб боротися з шахраями. Але самі волонтери,ті у чиїй роботі немає ні найменшого сумніву, бояться віддавати гроші МО, щоб вони випадково не пропали.

VG Львів попросив прокоментувати це рішення Ірину Яремко, представника громадської ініціативи від комітету Майдану Львівщини "Народна Самооборона", яка також займається збором коштів для допомоги нашим військовим.

- Пані Ірино, тепер, згідно з "Порядком здійснення публічного збору благодійних пожертв для забезпечення бойової, мобілізаційної готовності, боєздатності та функціонування Збройних Сил України", волонтери можуть збирати гроші для армії тільки від імені благодійної організації або від імені (або на користь) Міноборони.  Чи покращить це рішення ситуацію з псевдоволонтерами, які користають на чужій біді?

- Думаю, що це рішення лише погіршить ситуацію і в плані боротьби з аферистами нічого не дасть. Наш волонтерський десант в Києві прорвався на засідання Верховної Ради  і намагається змінити цю ситуацію, тобто відмінити  це рішення.

Наші волонтери вважають, що  ми не можемо довірити кошти Міністерству оборони України, коли його чиновників не раз ловили на нецільовому використанні народних грошей, на хабарях і т.п.

До цього часу невідомо, куди поділися 120 мільйонів чи більше, які були зібрані нашим народом, який на початках переказував воякам по 5 грн за допомогою SMS.

Не розумію, чому  не довіряють волонтерам, які збирають кошти на АТО, родинам бійців, дітям і т. ін. Всі ці документи з юридичного боку  оформлені ідеально, більше того, всі наші волонтери з "Народної Самооборони Львівщини", наприклад, є повністю підзвітні, всі ми зареєстровані в податковій, звітність про зібрані кошти і про їх витрачання кожен може побачити на нашому сайті в режимі он-лайн.

Волонтери, в тому числі і наші, працюють безкоштовно. Я це повторюю кожного разу. До речі, як і у всьому світі. У "Народній  Самообороні Львівщини" є декілька напрямів: допомога АТО, родинам бійців, юридичний напрямок, медичний і т.д. На все це є офіційні документи. Жодна копійка у нас не приховується, бо офіційні волонтери звітуються і намагаються купити якомога більше і якомога дешевше.

Псевдоволонтери, які "працюють" на вулицях, в транспорті і т.д. – це фактично люди, які на цьому заробляють. Я маю навіть письмову заяву одного з них, у якій він чітко вказав, що щодня йому платять від 100 до 150 грн. Більше того, з тої великої суми, яка збирається, аферисти оплачують собі офіси, дорогу і беруть для себе особисто якийсь процент. Тут волонтерством і не пахне. Тому я категорично проти такого рішення, бо воно ніяк не покращить ситуації, що склалася, а тільки унеможливить  волонтерську чесну роботу.

У цій ситуації потрібно зовсім інше – налагодити контроль  за прозорим використанням чиновниками Міноборони грошей з наших податків, їх цільове використання і, звичайно ж, у випадках порушення – карати за це винних. Поки цього не буде – красти народні гроші будуть і далі, а армія  не  матиме належного забезпечення.

Пам'ятка львів'янину: що потрібно знати про шосту хвилю мобілізації

Як буде проходити шоста хвиля мобілізації на Львівщині: 6 фактів

На Львівщині затримали кухарів, які вночі вивозили продукти, призначені мобілізованим (відео)

          

 

 

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах