У Львові розпочали роботи з консервації руїн синагоги "Золота Роза"

фото з сайту твоє місто tv

фото з сайту твоє місто tv

Події
27 липня 2015 14:47

 27 липня, у Львові розпочали роботи з консервації руїн синагоги "Золота Роза".

Про це повідомляє прес-служба ЛМР.

Як розповіли в управлінні охорони історичного середовища ЛМР, проект реставрації та консервації руїн синагоги "Турей Загав" ("Золота Роза") на  вул. Федорова, 27 розроблений  ДП "УРСНРІ "Укрзахідпроектреставрація". Підрядна організація, яка виконує консерваційні та реставраційні роботи руїн синагоги – ПАТ "Львів-Реставрація". 

"Золота Роза" була зруйнована в 1943 році. Фактично збереглася  тільки її північна та західна стіни у фрагментах, цілим залишився і основний вхід в синагогу. Деякі роботи тут були проведені в 70-х роках, вона була законсервована  в такому вигляді, щоб можна було її експонувати, стіни були закриті дахом, але від того часу вона дуже зруйнувадася.

Нарешті цього року ми приступаємо до консервації  руїн синагоги за кошти міського бюджету. Буде зроблено укріплення стін, бо стіни дуже перезволожені, укріплена цегляна кладка, замінена підлога.

Тут не буде здійснено жодних радикальних заходів, а буде це все зміцнене, відреставроване, щоб можна було її й надалі експонувати та показувати туристам. Роботи планують завершити до кінця жовтня, паркан буде прибраний і люди зможуть підходити і дивитися на фрагменти готичних арок, бо синагога була характерна тим, що вона ренесансовою, але мала готичні елементи. Синагога кінця 16 століття – цінна пам'ятка єврейської  культурної спадщини у місті Львові", - розповіла начальник управління охорони історичного середовища ЛМР Лілія Онищенко.

"Нічого нового добудовуватись не буде. На стінах буде тільки новий тиньк і нове пофарбування. Всі інші елементи будуть законсервовані, за виключенням стін, які руйнуються - вони будуть доповнені таким самим каменем, з якого були збудовані. Стіни руйнуються, бо замокають. Існуюча дахівка вже не виконує своєї функції. Проектом передбачено, що вона буде демонтована і буде влаштовано плити пісковику, які будуть покладені на гідроізоляційний розчин. Весь асфальт, який тут є, буде знятий і понижений до первісного рівня, і теж будуть покладені плити з пісковику на проектний рівень. Крім того, буде зроблено водовідведення дощових вод, замінена каналізація. Це основні роботи, передбачені у проекті

Договір у нас був укладений раніше, але ми не приступали до робіт, поки не була укладена угода на археологічний нагляд", - розповів директор ПАТ "Львів-Реставрація" Ярослав Пащак. 

"Археологія цього року матиме на цій ділянці споглядальний характер і в тих місцях, де необхідно буде проводити аварійні роботи по підсиленню решток синагоги, будуть закладатися шурфи, щоб в тому місці будівельники могли зробити свої конструкції. Стосовно наукових досліджень всієї території, то  це пов’язано з великим фінансуванням. Площа ансамблю "Золотої Рози" є величезна, а, враховуючи, що  це місто, то роботи можуть тривати роками. Тому археологія тут буде локальна. Сподіваємося, що навіть в тих місцях, де будуть закладені археологічні шурфи, отримаємо достатньо інформації, щоб проявити всю історію забудови єврейської дільниці", - розповів керівник Рятівної археологічної служби Інституту археології НАНУ Олег Осаульчук.

За словами Лілії Онищенко, на консервацію та реставрацію в міському бюджеті передбачено близько 800 тис. грн. "На самі роботи передбачено близько 600 тис. грн, а решта – на археологічні роботи, авторський нагляд, технічний нагляд, на експертизу проекту", - сказала Лілія Онищенко.

Львів у новинах:

Від сьогодні у Львові ремонтуватимуть вулицю Пасічну: схема руху

Стало відомо, які трамваї курсуватимуть на Cихів 

Якими будуть три індустріальні парки на Львівщині

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах