ЗНО: найгірше українську знають у Закарпатті, найкраще - у Києві та Львові

фото з с айту tsn.ua

фото з с айту tsn.ua

Події
29 липня 2015 17:29

"Комсомолка" вивчила результати тестів Зовнішнього незалежного тестування-2015.


Великі школи - маленькі знання


Ох і непросто в цьому році проходила здача ЗНО. Тут тобі і скандал з філософськими питаннями в тесті з української мови, і розмови про проплачені результати. Днями директор Українського центру оцінювання якості освіти Ігор Лікарчук заявив, що минуле ЗНО було одним з найскладніших за останні роки: і з питань, і за результатами. Уявіть собі: кожен десятий абітурієнт не здав тесту з української мови та літератури!

Центр оцінювання якості освіти вивісив рейтинг шкіл, ліцеїв і гімназій, де найкраще написали тести ЗНО з української мови. Лідирують у ньому Київ, Львівська та Івано-Франківська області. А ось найчастіше не здавали рідну мову в Закарпатті.

- Основних причин дві: по-перше, у нас в області багато національностей, і не для всіх українська - рідна, - пояснили в управлінні освіти Тячівської райадміністрації.

- А по-друге, погані показники в школах з великими класами, де хлопці губляться.


Рекордсменки з Ніжина


Цього року всього двоє чоловік (у минулому їх було 5) здало три тести ЗНО на 600 балів. Причому обоє рекордсменів - дівчата. І обидві - з невеликого містечка Ніжина в Чернігівській області. Правда, з різних шкіл.

Таня Смага - зі звичайної загальноосвітньої школи №7. Всі тести на вищий бал дівчина здала ... з інтересу! Школярка вирішила з'ясувати, чи реально дівчинці з провінційного містечка вивчити кожен предмет на 200 балів.

- Спочатку думала, що цей план - на рівні фантазій. А в 11-му класі підрахувала, скільки вже вивчила, скільки залишилося повторити, і зрозуміла - все реально! - Розповіла "Комсомолці" Таня.

Школярка здавала хімію, біологію та українську. До перших двох предметів почала готуватися лише в старших класах - до цього мріяла стати фізиком. А до мови не готувалася зовсім - тільки повторила вивчене. Ще б пак, Таня з третього класу брала участь в олімпіадах і літературних конкурсах.

- Хочу стати медиком! Правда, спеціалізації ще не обрала, - каже Тетяна. - Вступлю до Вінницького медичного. Чому не хочу до Києва? Я поговорила зі студентами двох универів і вирішила, що у Вінниці ставлення до навчання серйозніше, а до хлопців - справедливіше.

Валерія Гладка з Ніжинської гімназії №3 і зовсім здавала не три, а чотири тести! Причому добровільно - крім обов'язкового українського ще біологію, математику та хімію. Перший здала на 196 балів - підвели твори, а решта - на максимум.

- У доньки математичний склад розуму, з самого дитинства розв'язує задачки на раз, - розповідає мама Лери Тетяна Григорівна. - Я її одна виховую, так що за допомогою до репетиторів майже не зверталися. З нею займалися прекрасні вчителі, причому абсолютно безкоштовно! За що велике їм спасибі.

Лера подала документи в Київський національний університет ім. Шевченка, на кафедру хімії. У майбутньому дівчина планує синтезувати ліки, щоб рятувати людей. І чомусь ми впевнені, що у неї все вийде.

ЗНО: найгірше українську знають у Закарпатті, найкраще - у Києві та Львові фото

 


ЗНО- 2015 в цифрах


Обов'язковий тест з української мови здавали більше 256 тисяч абітурієнтів. Кожен 10-й випускник тест провалив.

Цього року школярі вперше складали поглиблені тести - з української та математики. Здолати перший не змогли лише 2,6% абітурієнтів, другий - 7,6%.

Кожен третій абітурієнт з трьох тестів - один  завалив.

Двоє випускників з  усієї України здали три тести ЗНО на максимум - 600 балів в сумі.

83 абітурієнти здали два з трьох тестів на 200 балів.

1753 абітурієнти набрали максимум балів з одного тесту.

Найбільше "200-бальників" - в Києві: 304 вищих результати, найменше - в Луганську - 12.

Найчастіше "завалювали" тест з української у селах Закарпатської області - в 97 школах до порогового балу не дотягнуло більше 10 чоловік.

Львів у новинах:

Які львівські школі потрапили у ТОП-100

Яндекс показав як львів'яни готувалися до ЗНО з української мови

ЗНО-2015

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах