Канатна дорога, струмок, монумент Слави та інші "божевільні" ідеї оновлення Парку Культури

Фото взято з сайту http://zaxid.net/

Фото взято з сайту http://zaxid.net/

Події
11 серпня 2015 14:39

1,5-кілометрова канатна дорога до центру міста, справжній гірський струмок у парку, незвичайний оглядовий майданчик на старому радянському монументі, нові дерев'яні атракціони, велодоріжки та місця для вигулу і дресирування собак...

Невдовзі львів'янам запропонують визначити, що з цього має з'явитися у Парку культури ім. Б. Хмельницького. Адміністрація парку готова змінювати цей простір, позбуваючись радянських атракціонів, які сьогодні є головним джерелом прибутку.

ZAXID.NET відібрав найцікавіші ідеї львівських та київських архітекторів, які близько тижня працювали над проектом оновлення парку Культури.

Читайте також: Гід по Парку культури у Львові: локації, ціни, проекти

Рівно рік назад нова команда Парку культури організувала тут свою першу подію. Це був показ фільму під відкритим небом. Зараз на цьому ж місці головний адміністратор парку розповідає, яким невдовзі може стати цей простір.

Поблизу тенісних кортів, де зараз розташоване автомобільне містечко, хочуть поставити ротонду

"Минулого року у парку змінився директор. Після того прийшла молода команда, яка хотіла, щоб парк ожив. Сьогодні для нас дуже символічна дата, оскільки рік назад тут відбулася перша подія, яку ми організували, – це був перегляд французької комедії "Недоторкані".

Зараз ми знову тут зустрілися, аби поговорити про те, як будемо оновлювати парк", – розповідає головний адміністратор Парку культури Христина Пархуць.

Канатна дорога, струмок, монумент Слави та інші  "божевільні" ідеї оновлення Парку Культури фото
Біля ялинок на центральній алеї пропонують поставити такі лавочки

Над проектом оновлення почали працювати ще рік назад, поступово вивчаючи не лише парк, а і його відвідувачів.

"Ідея адміністрації парку полягала в тому, аби подумати над його розвитком максимально із залученням мешканців. – каже у розмові з ZAXID.NET представник департаменту розвитку ЛМР Олександра Сладкова. – Щоб не просто замовити проект реконструкції, а зробити парк улюбленим для львів'ян. Щоб до цього долучилася частина мешканців, які б через це вважали парк своїм".

Канатна дорога, струмок, монумент Слави та інші  "божевільні" ідеї оновлення Парку Культури фото 1
Поблизу центральної алеї на схилі радять поставити сезонну гірку, на якій зможуть кататися діти та дорослі

Зараз Парк культури існує завдяки старим радянським атракціонам. Цього року один із них довелося забрати, оскільки він не пройшов перевірки. У безпечності всіх інших адміністрація впевнена, але там також розуміють, що з часом атракціонів ставатиме все менше, тому вже зараз потрібно вирішити, чим їх можна замінити.

Канатна дорога, струмок, монумент Слави та інші  "божевільні" ідеї оновлення Парку Культури фото 2
Позаду сцени хочуть оновити стіну, розмістивши на ній хроніку міста або самого парку

"Ми – комунальне підпримство, яке існує завдяки оцим великим і страшним атракціонам. Якщо люди ходять кататися, то ми маємо кошти на те, аби утримувати парк – виплачувати зарплату працівникам, сплачувати комунальні послуги (за воду, газ, електрику) і на мінімальний благоустрій. – розказує ZAXID.NET Христина Пархуць. – Інколи коштів не вистачає навіть на те, аби платити людям зарплату. Зимою ми всі переходимо на півставки – атракціони не працюють, тому в нас немає грошей".

Канатна дорога, струмок, монумент Слави та інші  "божевільні" ідеї оновлення Парку Культури фото 3
Сидіння на стадіоні й так заросли, тому тут пропонують досіяти газон

У кращому випадку парк може додатково отримати з міського бюджету близько 50 тис. грн на озеленення. На все інше він повинен заробити сам.

"Ситуація трішки неправильна, бо це має бути прибуткове підприємство. І воно може бути прибутковим. Потрібно правильно написати концепцію, сформувати бізнес-план і тоді, я впевнена, цей парк буде самоокупний і навіть прибутковий", – каже Христина Пархуць.

Канатна дорога, струмок, монумент Слави та інші  "божевільні" ідеї оновлення Парку Культури фото 4
У парку можуть з'явитися подібні модульні меблі, які можна легко пересовувати і перебудовувати (приклад зі Славутича)

Головний виклик – привабити відвідувачів чимось окрім самих атракціонів.

"Десять років цей парк був звалищем різних арт-об'єктів, всього того, що негоже було тримати в місті, але можна було перевезти сюди. Тому, наприклад, тут є незрозумілі скульптури, які не пасують одна до одної, і лавочки 25 видів, більшість з яких не пристосована для сидіння – вони тільки красиві", – розповідає Сладкова.

Канатна дорога, струмок, монумент Слави та інші  "божевільні" ідеї оновлення Парку Культури фото 5
Щоб привабити більше відвідувачів взимку, поблизу сцени планують зробити ковзанку

Скоро у парку поставлять пандуси та таблички зі зручною навігацією. Восени тут має з'явитися зона відпочинку для молоді, також зараз працюють над облаштуванням майданчиків для вигулу собак і місця для занять спортом.

"Під зону для вигулу собак вже почистили територію і цей проект вже на етапі виконання. Так само воркаут (майданчик для тренуваннь) перебуває на стадії закінчення проектування. Ці речі з'являться у парку найшвидше", – пояснює Сладкова.

Канатна дорога, струмок, монумент Слави та інші  "божевільні" ідеї оновлення Парку Культури фото 6
Зона відпочинку для молоді може з'явитися вже цієї осені

Архітектори й дизайнери, які працювали над проектом оновлення парку, пропонують здійснити й кілька дуже сміливих проектів. Наприклад, прокласти канатну дорогу від Стрийського парку до центру міста.

Нагадаємо, що У Львові центр міста та Стрийський парк хочуть з'єднати канаткою

"Коли ми "піднімалися" квадрокоптером, то побачили, що тут дуже цікавий краєвид. Тоді й подумали, що було б круто зробити канатну дорогу. На маршрутці в центр їхати 30 хв., а завдяки канатній дорозі цей шлях займав би близько 10 хв." – розповідає автор ідеї архітектор Нікіта Бєлокопитов. На канатній дорозі пропонують передбачити принаймні чотири зупинки – у Стрийському парку, Парку культури, біля Цитаделі та на перехресті вулиць Стефаника та Коперника.

Канатна дорога, струмок, монумент Слави та інші  "божевільні" ідеї оновлення Парку Культури фото 7
канатна дорога може стати новим загальноміським проектом

Ще один цікавий проект – облаштування природного потоку води вздовж центральної алеї парку. Зараз там багато джерел, які виходять на поверхню.

Також, як з'ясували архітектори, раніше на місці, де зараз стоїть центральна арка, було природнє озеро – вода зі схилу стікала донизу. Тому, аби реалізувати цей проект, не потрібно буде піднімати воду на велику висоту, достатньо спрямувати її вздовж алеї.

Канатна дорога, струмок, монумент Слави та інші  "божевільні" ідеї оновлення Парку Культури фото 8
У кількох місцях парку вже пробиваються джерела, тому архітектори радять пустити парком струмок

"Одна з наших божевільних ідей – змінити Монумент слави. Він зараз дуже захаращений і ми довго думали, що з ним зробити – зносити чи переносити. - розказує Нікіта Бєлокопитов. - У процесі роботи ми дізналися, що він ще й служить звукобар'єром, тому в парку й не чути шуму з вулиці Стрийської. Відтак ми вирішили, що нічого не потрібно зносити, а краще було б надати пам'ятнику нову функцію - ми пропонуємо зробити тут музей під склом, а на горі облаштувати оглядовий майданчик – там дуже гарний краєвид".

Канатна дорога, струмок, монумент Слави та інші  "божевільні" ідеї оновлення Парку Культури фото 9
Монумент слави пропонують перетворити у музей з оглядовим майданчиком

У Парку мають облаштувати кілька дитячих майданчиків. Зокрема замінити металеві атракціони на дерев'яні, що розраховані на тактильний контакт дитини з довкіллям. У таких атракціонах для подолання перешкод дітям необхідно буде допомагати один одному.

Але й повністю відмовлятися від радянських атракціонів теж не поспішають - це єдине місце у Львові з такими каруселями.

Канатна дорога, струмок, монумент Слави та інші  "божевільні" ідеї оновлення Парку Культури фото 10
Подібні атракціони можуть з'явитися у Парку культури

"Цей проект – лише концепція, загальне бачення того, яким може бути парк. Не обов'язково ж, що все буде саме таким. Нам важливо, щоб громадськість все це прочитала і сказала, що з цього добре, а що ні. Коли цей проект пройде таку перевірку від людей, ми врахуємо побажання і вже тоді робитимемо робочий проект. Тоді в нас вже буде конкретний план, де має бути смітник, де лавочка, де туалет, а де скейт-майданчик. Поступово, в міру того, як у нас з'являтимуться гроші, ці міні-проекти реалізовуватимуться", - пояснює Христина Пархуць.

Канатна дорога, струмок, монумент Слави та інші  "божевільні" ідеї оновлення Парку Культури фото 11
Позаду сцени планують поставити мобільний скейт-парк, який можна буде легко пересовувати та розбирати

Адміністрація парку та департамент розвитку ЛМР відберуть із цих ідей найцікавіші і тоді організовують їх обговорення. Невідома й вартість цих проектів, тому паралельно з голосуванням разом із бізнес-школою УКУ з'ясовуватимуть і їх ціну.

Зображення надані адміністрацією Парку культури ім. Б. Хмельницького

 

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах