На Західну Україну повернувся поліомієліт: коментар Комаровського

фото з сайту kp.ua

фото з сайту kp.ua

Події
03 вересня 2015 10:53

Міністерство охорони здоров'я констатувало два випадки захворювання в Закарпатській області.

У Закарпатській області двоє крихітних немовлят  заразилися смертельно небезпечним поліомієлітом - немовля 10 місяців і малюк чотирьох років. Їх вдалося врятувати, але діти залишились паралізованими інвалідами.

Про це інформує kp.ua

У Міністерстві охорони здоров'я вважають, що діти заразилися поліомієлітом, оскільки не були вакциновані, хоча, за словами міністра охорони здоров'я, - вакцин вистачає на всіх.

- В цілому в Україні 14,1% дітей до року пройшли імунізацію щодо поліомієліту. Це дуже низький показник, але справа не в тому, що немає вакцин, просто в Україні рівень вакцинації в цілому дуже низький за останні роки. Вакцини є в достатній кількості і на Закарпатті теж, - сказав міністр.

Останній раз в Україні хворіли поліомієлітом в 1996 році. Хворобу зупинили вакцинацією.

Поліомієліт - гостре інфекційне захворювання, що вражає сіру речовину спинного мозку і центральну нервову систему. Вірус передається від людини до людини через брудну воду або їжу, так що поліомієліт - одна з "хвороб брудних рук".

Довідка ООН

Поліомієліт вражає, в основному, дітей віком до 5 років.

Поліомієлітний параліч рідко залишається на все життя. Зазвичай все закінчується повним одужанням. М'язова сила починає повертатися через кілька днів і продовжує наростати протягом наступних 12-24 місяців. У невеликому відсотку випадків можна спостерігати залишковий параліч.

Лікування в основному полягає в дотриманні постільного режиму і розслабленні уражених кінцівок. Якщо порушені дихальні функції, можуть використовуватися респіратор або штучна вентиляція легенів. Може також знадобитися фізіотерапія.

В одному з 200 випадків інфікування розвивається незворотний параліч (зазвичай ніг). 5-10% з числа таких паралізованих людей помирають через те, що наступає  параліч дихальних м'язів.

Україна знаходиться в "червоному списку країн", які мають високий ризик спалаху. Усього таких країн 13.


Які симптоми


- Поліомієліт спочатку проявляється у вигляді захворювання, схожого на застуду чи кишкову інфекцію, яка не проходить кілька днів, висока температура, головні болі, болі в животі, горлі, нудота і блювота. Найнебезпечніша форма хвороби проявляється паралічем: з'являються сильні болі в м'язах, і, як правило, настає параліч ніг. Так відбувається в одному випадку з двохсот, причому людина вже ніколи не зможе рухатися самостійно.


Як захиститися


Уберегти від поліомієліту може тільки вакцинація. Якщо людина отримала чотири дози вакцини проти поліомієліту, то вже вважається захищеною. Додаткові дози заборонені - вони закріплюють ефект. Такий підхід застосовується для того, щоб звести ризик до мінімуму. Останній випадок поліомієліту в Україні був зареєстрований в 1996 році.


Коментар  доктора Комаровського


На Західну Україну повернувся поліомієліт: коментар Комаровського фото

фото з сайту dyvys.info

В Україні поліомієліт. Два випадки, обидва в Закарпатті, не пов’язані один з одним, діти не щеплені. Одній дитині 4 роки, другому 11 міс. У обох паралічі. 

Вірус виділений і повністю ідентифікований лабораторією ВООЗ”, – написав лікар.

На думку експертів, поширення саме цього варіанту вірусу можливо лише в ситуаціях, коли рівень вакцинації не просто низький, а критично низький.

“Не дивно, що епідемії поліомієліту, пов’язані з аналогічним вірусом, раніше мали місце в таких країнах, як Афганістан, Камерун, Чад, Нігерія, Нігер, Сомалі, Ємен, Пакистан. Тепер до цього списку додалася України”, – відзначає Комаровський.

Лікар також відзначає, що про те, що в країні катастрофа з вакцинацією, вище політичне керівництво країни було поінформоване багаторазово.

“Аргументи про те, що коли рівень вакцинації від поліомієліту нижчий від 30%, так це привід збирати РНБО і рятувати дітей, ігноруються. На сьогодні серед дітей до року від поліомієліту вакциновано 14,1%”, – відзначає медик.

Комаровський відзначає, що в країні триває антищеплювальна вакханалія.

“Знищення педіатрії триває. Знищення санітарної служби триває. Саботаж медичної реформи триває. І всі дружно йдуть до Європи”, – пише Комаровський.

Додамо, що лікар також звертає увагу батьків, чиї діти не щеплені, або щеплені з порушеннями:

– Для захисту від циркулюючого вірусу оптимальна жива оральна поліомієлітної вакцина (ОПВ) – яка в краплях, а краплі – в рот.

Якщо вам будуть пропонувати інактивовану вакцину (ІПВ) – це менш ефективно.

Львів у новинах

Цими вихідними на об'єкти "Ночі у Львові" буде безкоштовний вхід

У Львові Борис Гребенщиков зіграє з ірландськими музикантами

Львів'янки запрошують на побачення героїв

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах