Поліція та міліція: хто за що відповідає у Львові

Фото взято з сайту obozrevatel.com

Фото взято з сайту obozrevatel.com

Події
16 вересня 2015 09:30

Третій тиждень вулиці Львова патрулює поліція. Які саме функції покладено на нових поліцейських, та з якими труднощами вони стикаються на законодавчому рівні у своїй роботі?

Про деталі роботи розповів заступник начальника департаменту патрульної служби Міністерства внутрішніх справ України Владислав Власюк.


Хто вони?


Поліція ще ніде не з’явилася. Лише на початку вересня Кабміном створено Центральний орган виконавчої влади – Національна поліція України. Територіальних підрозділів поліції ще жодного не створено. Ми – патрульна служба, і працюємо в рамках МВС.


Функції патрульної служби


По функціях патрульної служби є два основних завдання – це забезпечення громадської безпеки і безпеки дорожнього руху. Громадська безпека – це те, що раніше забезпечували патрульно-постова служба, а безпека дорожнього руху – це функція ДАІ. Але в нас є ще одна функція – цілодобове патрулювання. Це є складова одного і другого завдання, але, по суті, вона набагато ширша. Адже цілодобове патрулювання – це також серйозна превенція правопорушень. Ми їздимо з увімкненими мигалками, і, сподіваємося, що таким чином запобігаємо правопорушенням.


Мобільність та багатофункційність


За рахунок того, що в нас багато екіпажів, які постійно їздять, ми дуже мобільні, і швидко прибуваємо. Ми – перші, хто приїжджає на будь-яку подію, виклик. І тому дуже часто ми приїжджаємо перші не лише на ті події, які стосуються нас, а взагалі на будь-що. Це можуть бути надзвичайні випадки, медичні події. Ми певною мірою, як служба 911 у США. В нас патрульні і медичну допомогу можуть надати, і рятувати.


Недоліки в законодавстві


Ми складаємо протоколи. Однак є певні недоліки в законодавстві, які не дозволяють це робити ефективно, наприклад у сфері громадської безпеки. По факту виходить так, що суди хочуть прийняти протоколу той же день, коли його складено по хуліганству. Включно, щоби це був патрульний, який склав протокол, щоб це була людина, відносно якої складено протокол. І все заради того, щоб виписати штраф на 50 грн чи затримати на три години. При тому що суди мають робочий час лише з 9:00 до 18:00 год. у робочі дні. Це не самий популярний час для вчинення дрібного хуліганства чи затримання. Тому в багатьох випадках в нас проблема – ми можемо затримати особу в п’ятницю в 19:00 год., але що робити з нею? Це потребує вирішення на законодавчому рівні. Ми пробували внести зміни в Кодекс України про адміністративні правопорушення, хотіли зробити затримання на 24 години, що відповідає світовим стандартам. Але поки в нас це не прийняли. Тому ми більше працюємо на припинення деяких правопорушень, чим на притягнення до відповідальності.


Співпраця з міліцією та ДАІ


Приїхавши і кваліфікувавши правопорушення як таке, що містить ознаки кримінального правопорушення, ми викликаємо слідчо-оперативну групу. До її прибуття, ми забезпечуємо охорону місця події. Можемо здійснити перші заходи, але чекаємо приїзду слідчо-оперативної групи, адже ми не є підрозділом, який здійснює слідство.

Поки що виглядає так, що там, де з’являється патрульна служба, там припиняє свою роботу ДАІ.


Коли з’явиться поліція?


Теоретично з 7-го листопада вже точно має бути Національна поліція і територіальні підрозділи патрульної поліції. Найпевніше, мають бути територіальні підрозділи поліції. Але це – рішення Кабміну, це їх задачі.

Джерело:  Tvoemisto.tv.  

Львів у новинах:

19-річна львів’янка вбила свого хлопця на очах у шестирічної дитини

У Львові чоловік "під мухою" побив продавця магазину (відео)

У Львові запрацюють “Медичні містечка” для безкоштовного обстеження: адреси

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах