Як львів'янам отримати візу й не потрапити на шахраїв

Фото взято з сайту http://www.lvivpost.net/

Фото взято з сайту http://www.lvivpost.net/

Події
18 вересня 2015 13:50

Здебільшого українці за кордон прагнуть не від доброго життя – вони покидають рідну країну в пошуках заробітку; хто сам, а хто з родиною. Така міграція – явище ненове. Нині з’явилося чимало тих, що прагнуть нагріти руку на чужих бідах і проблемах. Країни Європи вигадують десятки нових правил для того, аби убезпечити себе він напливу трудових мігрантів. Шахраї ж обіцяють залагодити всі питання з отриманням необхідних документів швидко, легко і… неабияк дорого!

Отримати шенгенську візу в Генконсульстві Польщі: що змінилось

У прес-службі міліції області розповідають: візові шахрайства у Львові не є новинкою. Аферисти щоразу вдосконалюються і вигадують нові схеми. Здебільшого вони працюють поблизу посольств, де обирають жертву, якій пропонують за короткий термін і без жодних труднощів виготовити візу чи навіть надати статус біженця. Шахраї беруть гроші, а потім із кругленьким завдатком зникають. За свої послуги аферисти просять від 150 до 500 євро, однак нерідко такі візи не проходять перевірки. В такому випадку липові документи можуть анулювати й заборонити їх власникові в’їзд у ЄС на 5-10 років.

Також натрапити на візового махінатора можна в інтернеті. У мережі чимало оголошень, у яких пропонують допомогу з виїздом чи то в Ізраїль, чи то в США, чи навіть у сусідню Польщу. Типово, коли люди зв’язуються з шахраями, контакти яких знайшли в інтернеті. Аферисти обіцяють усе налагодити з візою, а громадяни надсилають передоплату, після чого посередник зникає. Знайти його вкрай складно.

Навіщо потрібно здавати відбитки пальців для шенгенської візи

Буває, шахраї обіцяють відкрити візу не те що без повного пакета необхідних документів, а й узагалі без них, мовляв, принесете паспорт і гроші, а згодом лише прийдете по готову візу. В паспорт щось, звичайно, вклеять, і воно, ймовірно, буде схожим на візу, але сумнівно, що громадянин пройде перевірку з таким документом. Ошукані ж люди, які влетіли в копійчину, не поспішають у міліцію, неохоче зізнаються, що хотіли махлювати з документами. 

фото: berardiimmigrationlaw.com  

Одне з наймасштабніших затримань таких аферистів сталося п’ять років тому. Тоді шахраї з Києва брали за оформлення візи від 700 до 1200 доларів із українців. Іноземців “обслуговували” за подвійним тарифом, інформує tsn.ua. Людей вони оформлювали далекобійниками, підроб­люючи трудові книжки, шляхові листи, листи з реально існуючих компаній, у яких про афери нічого не підозрювали. Тоді на гачок шахраїв піймалося близько 200 українців, яким у результаті анулювали візи чи навіть заборонили перетинати кордон із ЄС упродовж п’яти років. 


“Ви виграли “Грін Кард”, або Як розводять на гроші 


Нині дуже популярною країною для еміграції є США. Львів’яни кажуть, що до Америки прагнуть виїхати в пошуках кращого життя, мовляв, там економіка стабільніша, а найголовніше – війни нема. 

“Аби виїхати у Сполучені Штати, вирішила зареєструватись у лотереї “Грін Кард”. Мені пощастило – стала однією з 5000 щасливчиків. Чому Америка? Думаю, у країні емігрантів мені пощастить почати нове життя, знайти добре оплачувану роботу. В Україні з працевлаштуванням туго, якщо і є вакансія, то платять недостатньо, аби сім’ю прогодувати. А тепер і комунальні послуги подорожчали в рази. В Америці живуть друзі, кажуть, що на початках допоможуть і помешкання знайти, і на роботу влаштуватися”, – розповіла “Пошті” пані Наталія. 

Віце-консул посольства США в Україні Джеремі Літтл зазначив: щороку в Україні проходить лотерея отримання диверсифікаційних віз. 

“Процедура подання заявки у візовій лотереї безкоштовна. Знаємо, що є різні агентства і компанії, які звертаються до людей і кажуть, що за певну суму ті можуть стати учасниками лотереї. Заявки на участь подають лише в електронному вигляді. У рік можна подати лише одну. В іншому випадку апліканта дискваліфікують”, – каже Джеремі Літтл. 

Після подання заявки, що відбувається лише впродовж одного місяця, аплікант отримує свій “унікальний номер реєстрації”. Лише за допомогою нього учасник лотереї наступного року у травні може довідатися, чи виграв він “Грін Кард”. Далі потрібно заповнити анкету, пройти співбесіду і лише тоді, якщо всі етапи були успішними, можна буде отримати еміграційну візу. Процес від подачі заявки до отримання візи триває два роки. 

Як писала “Пошта”, згідно з даними досліджень, Україна традиційно входить до першої п’ятірки країн за кількістю охочих взяти участь у розіграші “Грін Кард”. Обігнали Україну Камерун, Ліберія, Єгипет та Іран.

Посольство США в Києві попереджає жителів України про масове розсилання підробних електронних листів стосовно диверсифікаційної візової лотереї “Грін Кард”, що охопила весь світ. Аферисти таким чином хочуть ошукати отримувачів, переконуючи їх сплатити неіснуючий збір за участь у візовій лотереї.

“Вітаємо! Ви стали одним із тих, кого відібрали та зареєстрували для подальшої участі у програмі диверсифікаційних імміграційних віз. Цей відбір гарантує, що Ви отримаєте картку постійного жителя США (також відому як “зелена карта” чи “диверсифікаційна віза”) за умови, що виконаєте інструкції для подальшого розгляду Вашої справи”, – йдеться в повідомленні шахраїв. 

У листі також ідеться про те, що отримувач повинен переказати гроші на ім’я певної особи в посольстві США.

Джеремі Літтл зазначає, що єдиним офіційним способом подання заявки на участь у візовій лотереї є заповнення електронної форми на офіційному веб-сайті dvlottery.state.govukraine.usembrassy.gov у зазначений і лімітований у часі період реєстрації.

Інформація, розміщена на інших веб-сайтах і в електронних листах, де зазначено, що вони є офіційними представниками Державного департаменту США, неправильна. Вони оформлені таким чином, аби виглядати як офіційні: часто мають зображення прапора США, Білого дому чи статуї Свободи, але не мають суфікса домену вищого рівня “.gov” у кінці електронної адреси, тож не є офіційними джерелами.

Аби повідомити про випадки візового шахрайства, будь ласка, напишіть листа на електронну адресу посольства KyivFPM@state.gov або зателефонуйте за номером (044) 490-4525, ідеться на сайті Кентуккі.

Джеремі Літтл розповідає: буває, людина не знає англійської, тож просить допомогти їй заповнити заявку на участь у лотереї. Інколи “помічник” згодом просить грошей, аби віддати аплікантові номер реєстрації, з допомогою якого можна довідатися, чи ти став переможцем, а згодом запов­нити анкету на співбесіду. 


Варто знати: поради юриста


Як писала “Пошта”, аби не втрапити до лап аферистів, потрібно уважно вивчати історію компаній, що надають послуги з отримання віз. Зі слів адвоката Олега Мицика, за свою практику він стикався з кількома типами візових шахраїв. 

“Є такі компанії, що, як складається враження, створюють із єдиною метою – розкрадати чужі кошти. При тому вони жодним чином не виконують зобов’язань і не надають належних послуг клієнтові, який їм платить чималі гроші. Наприклад, донедавна працювала цікава столична компанія, що відкрила своє представництво у Львові. Вона нібито надавала послуги із працевлаштування за кордоном. Люди масово “клювали” на обіцянку швидкого скерування на легальну роботу у Європу: виходячи з номерів, укладених лише у Львові, угод виявилося понад 240, – зазначив “Пошті” Олег Мицик. – Тобто в цьому випадку йдеться про сотні обманутих людей. Це фантастична кількість! По кожному договору компанія отримувала від п’яти до дев’яти тисяч гривень за працевлаштування за кордоном плюс за квитки в обидві сторони! При цьому на той момент, коли фірма укладала договори, ліцензії на роботу в неї не було, а така діяльність ліцензується. Коли люди зрозуміли, що їх обдурили, компанія своє представництво у Львові швиденько ліквідувала”.

Ба більше, “за спиною працівників цієї організації проглядалася власниця раніше працюючої компанії (з ідентичними послугами), до якої також є численні судові рішення про стягнення коштів за ненадані послуги”. 

У більшості випадків причиною проблем є неперевірена репутація турфірми, що надавала послуги. Треба завжди ретельно вивчати репутацію фірми перед підписанням будь-яких документів.

Зі слів співрозмовника, коли людина платить за послуги, то чомусь розраховує, що їй документи нададуть легально. Шахраї ж усі документи здебільшого підробляють, але при цьому створюють враження, що роблять усе законно... І їм це, як бачимо, вдається.

“Мова тут не тільки про так звані туристичні агентства. Другий тип візових шахраїв – люди, які біля консульств займаються начебто візовою підтримкою. Їх так багато, як грибів після дощу. Вони невідомо звідки і яким чином готують різноманітні підроблені документи, потрібні для отримання візи. Люди ж не розуміють, що згодом усе викриється і саме їх звинуватять за подання фіктивних документів”, – веде далі адвокат.

Є і третій тип шахраїв – ненадійні надавачі послуг. “Дуже часто людина перетинає кордон, а назад повернутися не може. Організації, в які звертаються люди по допомогу з оформленням документів, не гарантують свого супроводу впродовж тривалого часу. Особливо часто таке трапляться в туристичній сфері. Буває, люди приїжджають в іншу країну на відпочинок і не отримують тих послуг, на які розраховували і за які вже заплатили”, – зазначив співрозмовник.

Олег Мицик розповідає, що здебільшого причина проблем – у неперевіреній репутації турфірми-надавачі послуги. Він радить завжди ретельно вивчати репутацію організації перед укладанням договору чи підписанням будь-яких документів. Це просто зробити через інтернет: варто лише пошукати відгуки про ту чи іншу контору й перечитати їх. Цього вистачить, аби все самому зрозуміти. 

“Передусім варто звернути увагу на офіс, у якому розташована фірма, тривалість роботи на ринку, відгуки в інтернеті, порівняти кількість позитивних і негативних”, – радить адвокат.


Не лише з візою, а й із роботою обманюють 


Трапляється, що аферисти за певну доплату готові і з роботою допомогти. Щороку тисячі українців страждають саме від шахрайських схем, пов’язаних із працевлаштуванням. За даними Міжнародної організації з міграції, більшість подібних виїздів здійснюються нелегально – компанії-посередники оформляють туристичні візи, а після прибуття на місце люди опиняються в повній залежності від працедавця. 

У Львівській області збільшилася кількість осіб, які виїжджають за кордон на постійне місце проживання. Кількість тих, що повертаються в Україну з-за кордону, залишається відносно стабільною. Тенденція до більш активного виїзду львів’ян за межі нашої держави простежується від серпня 2014 року, інформує прес-служба Головного управління Державної міграційної служби Львівщини.

Основні причини, що називають жителі області, які залишають Україну: потреба у виїзді на роботу, навчання або у зв’язку з одруженням.

Країни, до яких нині найбільше виїжджають львів’яни: США, Ізраїль, Федеративна Республіка Німеччина.

Дослідники еміграційних процесів запевняють, що поступово і віддавна країна втрачає талановитих фахівців, тому знижується якість трудових ресурсів, інформує www.razumkov.org. “Ми втрачаємо цілі наукові школи. Для того, аби відновити їх у майбутньому, знадобляться десятки років”, — каже директор соціальних програм Центру Разумкова Людмила Шангіна. 

Ще одна не менш важлива проблема, пов’язана з еміграцією, це втрата тих державних ресурсів, які Україна вкладає у виховання і навчання своїх громадян. “В Україні середня і частково вища освіта безкоштовна. У разі виїзду молодих кадрів держава не отримує від них ніякої віддачі”, — підкреслила Людмила Шангіна.


Топ-6 афер, на які найчастіше ведуться львів’яни


1. Дзвінок на мобільний начебто від працівника банку. Здебільшого невідомий, що представляється банківським працівником, пропонує продовжити дію кредитної картки або підвищити кредитний ліміт на ній. Отримавши згоду, шахраї повідомляють: для здійснення необхідної операції їм потрібні номер картки, термін її дії та розміщений під магнітною стрічкою CVV-код. Вказавши ці реквізити, людина отримує SMS із паролем доступу, який шахрай просить йому  продиктувати. Через кілька хвилин на мобільний приходить повідомлення з банку, однак цього разу – про зняття грошей із рахунку. Інколи постраждалі ще вірять, що SMS про зняття готівки це технічна процедура, тож через кілька хвилин гроші нарахують. На жаль, вони тільки згодом розуміють, що це обман.

Що потрібно робити, аби вберегтися від таких шахраїв? По-перше, пам’ятайте: співробітники банку не мають права зв’язуватися з клієнтом по телефону й уточнювати його особисті дані. Паролі та інша інформація від фінансової установи – секретна. Ніколи не повідомляйте номер банківської картки, термін її дії, CVV2-код, а також паролі, що надходять у SMS. Якщо вам телефонують і уточнюють ці дані, знайте: це спроба шахрайства. Ошуканства, пов’язані з банківськими картками, найпоширеніші. З початку року правоохоронці зареєструвати понад 400 фактів таких злочинів.

2. Купівля та продаж товарів через мережу. Мова про інтернет-магазини, дошки оголошень, онлайн-аукціони і спеціалізовані форуми.

Зловмисник на сайтах із оголошеннями продає, наприклад, дорогий мобільний телефон за дуже привабливою ціною. Коли йому телефонують, аби замовити товар, шахрай пропонує спершу переказати кошти, після чого обіцяє надіслати товар. Щойно особа переслала гроші, ніякого товару вона, звісно, не отримує. У таких випадках у жодному разі не переказуйте коштів незнайомцеві! Запропонуйте йому розрахуватися після отримання та перевірки товару у службі доставки. Якщо це шахрай, він одразу припинить спілкуватися з вами, бо зрозуміє, що на вас нічого не заробить.

3. Телефонні шахраї. Дуже часто до правоохоронців звертаються громадяни, мовляв, переказали кошти аферистам за звільнення своїх родичів із міліції. Зі слів потерпілих, їм телефонують уночі і кажуть, що їхні рідні потрапили в ДТП, а для того, щоб “залагодити це питання”, потрібно заплатити.

Як уберегтися від такого шахрайства? Попросіть людину, що вам телефонує, назвати ім’я вашого родича, описати його зовнішність і відповісти на особисте питання. Також можна перевірити слова незнайомців, зателефонувавши безпосередньо своїм рідним, аби дізнатися, чи насправді з ними сталася ситуація, про яку стверджують можливі аферисти. Якщо ж до близьких неможливо одразу додзвонитися, потрібно перевірити інформацію, звернувшись до працівників міліції. Саме так ви зможете вберегтися від шахраїв.

4. Махінації з подобовою орендою квартир у Львові на святкові дні. Зловмисник в інтернеті опубліковує оголошення про подобову оренду квартири за дуже вигідною ціною. Туристи, які шукають у мережі житло на кілька днів у Львові, телефонують орендареві і бронюють помешкання. При цьому шахрай вимагає, аби йому на банківську картку переказали певну суму як передоплату. Після отримання коштів псевдовласник квартири, як правило, не виходить на зв’язок.

5. Прибутковими для шахраїв є громадяни, що намагаються отримати шенгенську робочу візу до однієї з країн Євросоюзу. Діяти вони можуть як особисто, так і в інтернеті. Зловмисники беруть у вас пакет документів, який потрібен для отримання візи, і, звичайно, плату за свої послуги. При цьому вони заявляють, що ваша присутність під час їх оформлення не потрібна. Після того, як шахраї отримали переказ, зв’язок із ними уривається.

Як уберегтися від таких аферистів? Аби отримати шенгенську візу, необхідно точно визначити країну, в яку маєте намір поїхати, мету і тип поїздки, а також терміни перебування в тій державі. Після цього треба звернутись у відповідне консульство. Сьогодні майже кожне має власний сайт, на якому можна знайти візову анкету, а також повний перелік документів, необхідних для отримання візи, а також графік прийому громадян. Чи не в усіх консульствах країн-членів Шенгенської зони отримання візи вимагає особистої присутності громадянина.

6. “Повернемо викрадену річ за винагороду”. Спершу зловмисники обкрадають громадян, а після того вимагають у них гроші за повернення їм викраденого. Аби викрити таких злочинців, потрібно негайно звертатися до працівників міліції.

Дмитро Гудима, доцент юридичного факультету ЛНУ ім. І. Франка:

– Насправді відрізнити шахраїв від нешахраїв для обивателя достатньо складно. В іншому разі бізнес аферистів не був би таким розповсюдженим в Україні та світі. Багато наших співвітчизників хочуть поїхати на заробітки у країни ЄС, дехто – емігрувати за кордон назавжди. Ці та інші проблеми, зумовлені здебільшого зубожінням населення, створюють сприятливий ґрунт для різних “рішал”, готових “допомогти” і з оформленням віз, і з оформленням дозволів на працевлаштування в інших країнах. Актуалізувало, як на мене, роботу ділків і запровадження з кінця червня цього року процедури біометричного контролю (зняття відбитків пальців) і виготовлення цифрового фото для оформлення шенгенської візи громадянам країн Східного партнерства, зокрема України. Дехто поспішає з оформленням віз і всіляко намагається оформити їх поза чергою, зокрема з допомогою так званих посередників. На жаль, юридичних засобів перевірити якість послуг тих організацій і приватних осіб, які пропонують допомогу з оформленням віз або й за кордоном, нема. Декого з шахраїв може злякати той факт, що людина цікавиться в них документами на здійснення відповідної підприємницької діяльності (що офіційно може називатися, наприклад, консультативною допомогою). Але інших вимога надати документи, які засвідчують право займатися певними видами діяльності, не злякає, бо вони в них можуть бути. Достатньо бути зареєстрованим підприємцем, аби мати змогу пропонувати послуги, для надання яких таку реєстрацію здійснювали. Мені зі слів відомі випадки, коли туристичні фірми пропонували допомогу з оформленням віз, бронюючи через онлайн-системи житло для людини на дві-три доби за кордоном, від якого можна було без зайвих витрат відмовитись, а документи оформлювали для отримання багаторазової шенгенської візи. Назвати це шахрайством у тій ситуації, коли допомогу з оформленням візових анкет і бронюванням готелів надали, не можна. Але гарантувати отримання візи чи дозволу на працевлаштування ані туристична фірма, ані будь-яка інша організація не може, бо формально не від них залежить рішення про надання віз і дозволів. Наприклад, Візовий кодекс ЄС (остаточно схвалений Радою ЄС 13 липня 2009 р., що набрав чинності 5 квітня 2010 р.) закріпив право посольства чи консульства відмовляти в наданні візи з суб’єктивних мотивів, наприклад, якщо не повною мірою доведено “намір залишити територію держав-членів ЄС після завершення терміну дії візи”. Саме таке пояснення можуть використати у всіх випадках відмов, оскільки ефективно довести прагнення залишити територію об’єктивно в більшості випадків неможливо (наявність зворотних квитків, зокрема на літак, можуть не розцінити як безумовний доказ такого наміру, оскільки є змога їх повернути чи просто не використати). Один із плюсів Візового кодексу ЄС, який люди відчули, полягає в тому, що встановили обов’язок консульства вказувати причину відмови у видачі візи, а також стала доступною процедура апеляції. Я сам одного разу скористався нею. І хоча безкоштовна віза того разу стала для мене дуже дорогою (розгляд апеляції платний), але я її таки отримав, хоч і не в той строк, на який заявляв. До слова, згідно з вказаним кодексом, консульство має змогу вимагати в заявників невичерпний перелік документів на підтвердження мети візиту, фінансової спроможності і намірів залишити територію ЄС до завершення дії візи: докази наявності нерухомого майна, зв’язків із країною проживання (родинні зв’язки; професійний статус), інформацію про комерційну діяльність компанії (у випадку візи для ділових подорожей) та інші документи, що можуть не мати стосунку до змісту планованої подорожі. Крім того, відповідно до Візового кодексу ЄС, посередництво з отримання віз чітко врегульоване через надання візовими центрами додаткових платних послуг із прийому візових заявок, перевірки пакетів документів і їх доставки до консульських установ на суму, що не повинна перевищувати в кожному випадку 50% від стандартного консульського збору (ст. 17 і ст. 43 Візового кодексу). При цьому посольство чи консульство має гарантувати заявникам змогу доступу до них без посередників. Але як реалізувати таку гарантію, крім того, в Україні, не зовсім зрозуміло. З огляду на кількамісячні черги в записі до візових центрів люди і далі схильні до того, щоби користуватися послугами невідомих їм посередників, серед яких, звісно, будуть шахраї.

Джерело: lvivpost.net.

Львів у новинах:

Львів'янину на замітку: що потрібно знати про субсидії

Завтра проспект Червоної Калини перекриють на ремонт (схема) 

У Львові знов ДТП з авто поліції: копів "поцілувала" Волга

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах