Вислів керівника управління культури ЛМР про церкву спровокував скандал

Фото взято з сайту culture.lb.ua

Фото взято з сайту culture.lb.ua

Події
07 жовтня 2015 12:34

Ієромонах УГКЦ, отець Юстин Бойко звернувся з відкритим листом до мера Львова Андрія Садового, в якому закликав останнього відреагувати на заяви керівника управління культури Львівської міськради Ірини Магдиш, яка "облила брудом Церкву".

Фото: risu.org.ua

Фото: risu.org.ua

Відповідний відкритий лист отець опублікував на своїй сторінці у "Facebook".

Йдеться про висловлювання керівника управління культури ЛМР п. Ірини Магдиш в інтерв’ю "Українській правді" під назвою: "Центр и окраины. Как Львов стал успешным туристическим центром и почему львовян это бесит".

"У ньому, зокрема, згадана посадовець заторкує питання, які стосуються ролі Церкви у житті суспільства, зокрема м. Львова. Проте її представлення цієї теми є таким, яке не те, що не відповідає дійсності, але кидає бруд на цілу Церкву, як також на тих її людей, які всі свої зусилля вкладають у духовний і культурний розвиток нашого міста",  – пише о. Юстин Бойко.

Ось її оцінка ролі Церкви у житті м. Львова (мовою оригіналу): "Есть районы, где вообще ничего нет – ни одного культурного центра, ни одной библиотеки, театра или кинотеатра. Это мертвые районы в культурном смысле. Единственное развлечение для людей в таком районе – церковь. И церковь начинает на этом жировать и злоупотреблять страшным образом. В одном из таких районов в каждой школе в вестибюле стоит фигура Божьей Матери, обложенная цветами, такой алтарь маленький. Иногда я там заставала моменты, когда во время уроков дети стояли, как на линейке, перед этим алтарем, а пастор правил службу. На мой вопрос, почему дети здесь, а не на уроках, никто не нашелся что ответить. Это их деньги. Их прихожане – это их деньги, а прихожан надо воспитывать с малых лет. Если человек привык ходить в церковь как на единственное развлечение в своем мире, и вносить пожертвования, то церковь будет процветать".

Як зазначає отець, оскільки п. Ірина Магдиш виступає в інтерв’ю як посадова особа, виникає запитання про те, чи її позиція віддзеркалює позицію міської ради і міського голови особисто?

"Якщо Ваша позиція збігається з позицією п. Ірини Магдиш, то прошу пояснити її, але, наскільки мені відомо, Ви публічно себе декларуєте греко-католиком і підкреслюєте велику роль Церкви в побудові духовного і культурного життя Народу.

Якщо ж Ваша позиція є іншою, ласкаво прошу публічно належним чином відреагувати і зробити відповідні висновки. Адже, як відомо, це вже не перші спроби обливання брудом Церкви Христової і духовних цінностей, які робить п. Ірина Магдиш як голова управління культури ЛМР", – наголошує отець.

Невдовзі Андрій Садовий офіційно вибачився за слова Ірини Магдиш, а також заявив, що "навряд чи зможе працювати з нею в одній команді".

"Не знаю, чи мої слова в повній мірі компенсують ту образу, якої зазнали вірні та представники церкви від слів керівника управління культури міста Львова. Але мої вибачення щирі. Бо ці слова образили і мене особисто", – написав мер на своїй сторінці у Facebook у середу, 7 жовтня.

"Релігія – це дійсно особиста справа людини. І громада має мати весь спектр культурної пропозиції. І справа міста робити таку пропозицію, створювати відповідні умови, а не показувати на когось пальцем і казати, що хтось щось робить не так, – прокоментував ці заяви своєї підлеглої Андрій Садовий, наголосивши на активній соціальній діяльності УГКЦ. – Свого часу саме церква найбільш активно допомогла міській владі Львова реалізувати принцип соціального партнерства".

"Вірю, що вміння і таланти пані Ірини будуть корисними в місті. Але я особисто вже навряд чи зможу з нею працювати в одній команді", – додав Андрій Садовий.

Наразі стало відомо що  Ірина Магдиш подала у відставку.

Пізніше Ірина Магдиш прокоментувала "церковний" скандал та своє звільнення

Львів у новинах:

Незвичний Львів: оглядаємо парк культури з висоти пташиного польоту

Новий соліст "Скрябіна" презентує відеокліп (відео)

Львівська вчителька, яка ставила малечу на коліна, знову працює у школі

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах