Антикварні меблі з старовинної львівської аптеки розпродають на OLX

Новина - Події - Антикварні меблі з старовинної львівської аптеки розпродають на OLX

Новина - Події - Антикварні меблі з старовинної львівської аптеки розпродають на OLX

Події
16 жовтня 2015 15:39

Розпродаж меблів зі старої львівської аптеки на Підзамчі викликав жваве обговорення серед користувачів соцмереж, які відразу ж запідозрили, що ці меблі мають значну історичну цінність і отримані в незаконний спосіб. Однак, як вдалось з’ясувати ZAXID.NET, власник меблів набув їх цілком законним шляхом, а їхня вартість значно переоцінена.

На сайті безкоштовних оголошень OLX з’явилося оголошення про продаж давніх меблів із однієї з львівських аптек, яке викликало жваве обговорення в соцмережах і обурення львів’ян. 

"Аптека існує понад 100 років, безліч стелажів, полиць, ящиків, прилавки, вітрини, рецептурний стіл, Матеріал дерево, мармур, скло шліфування, бронза. Продаються всі меблі. Підійде для аптеки або тематичного кафе", – зазначено в оголошенні.

Чоловік на ім’я Олександр, чий телефон був вказаний в оголошенні,  розповів, що купив приміщення аптеки у будинку на вул. Богдана Хмельницького, 82 разом з меблями і тепер має намір продати їх.

Антикварні меблі з старовинної львівської аптеки розпродають на OLX фото

Скріншот з сайту OLX

"Це стара польська аптека, яка донедавна працювала. Меблі потребують реставрації. Дерево живе, але його треба освіжити. На ручках, шухлядках є написи, які зафарбовувалися, але їх реально відновити", – зазначив продавець.

Олександр також розповів, що шафи в приміщенні стоять вздовж трьох стін. Крім того, є прилавки з мармуровими стільницями та рецептурний стіл. У шафах збереглося шліфоване по краях скло з квіткою посередині. 

Антикварні меблі з старовинної львівської аптеки розпродають на OLX фото 1

Фото з оголошення на OLX

Чоловік додав, що після придбання приміщення у ньому розпочався ремонт, а що робити з меблями, він не знає. При цьому Олександр озвучив ціну – 40 тис. грн.

Львівський художник та мистецтвознавець Іван Турецький, який оглядав ці меблі, розповів, що їхня орієнтовна ціна становить близько 5 тис. грн. Таку низьку вартість фахівець пояснює тим, що подібним меблям складно знайти застосування – для квартири вони не підходять, для крамниці теж.

Турецький зазначає, що меблі найімовірніше зроблені в 1935-1939 роках і виконані в стилі арт-деко. "Усі такі аптеки мають цікавий інтер’єр, їх лишилося дуже мало, здебільшого в центрі Львова", – каже він і додає, що давніх меблів у Львові лишається дедалі мешне. 

Антикварні меблі з старовинної львівської аптеки розпродають на OLX фото 2

Фото з оголошення на OLX

Турецький вважає, що найкращим варіантом було б дещо відреставрувати меблі та приміщення і зробити там аптеку в дусі довоєнного Львова. За його словами, аптечні меблі, виставлені на продаж, вбудовані у приміщення і, щоб вивезти їх, доведеться розрізати шафи і столи.

При цьому він вважає, що новий власник аптеки, виставивши меблі на продаж, обрав не найгірший варіант. "Можливо, йому все-таки вдасться знайти людину, яка демонтує меблі, відреставрує їх і зробить аптеку в іншому приміщенні", – пояснив Турецький.

Мешканка однієї із сусідніх вулиць розповіла, що за її пам’яті у приміщенні на  вул. Богдана Хмельницького, 82  завжди була фітоаптека, яка мала "цікаві давні меблі" і виготовляла ліки на замовлення.  

Антикварні меблі з старовинної львівської аптеки розпродають на OLX фото 3

Фасад фітоаптеки до продажу. Фото "Яндекс"

Як вдалося з’ясувати, донедавна в приміщенні на першому поверсі будинку на вул Богдана Хмельницького, 82 була розташована аптека "Зелена планета". Світлана Лисецька, на яку зареєстроване ПП "Аптека "Зелена планета", від коментарів відмовилась, сказавши лише, що це приміщення "Зелена планета" орендувала.

У реєстрі прав власності на нерухоме майно зазначено, що право власності на нежитлове приміщення на першому поверсі будинку на вул.Б.Хмельницького, 82 було зареєстроване 7 травня 2015 року на Валентину Хомічеву на підставі договору купівлі-продажу.

Сам будинок перебуває у комунальній власності. Начальник управління охорони історичного середовища Львівської міської ради Лілія Онищенко-Швець запевнила, що будинок не є пам’яткою архітектури.

Львів у новинах:

Капуста, баклажани, яйця: які продукти подорожчали у Львові та на скільки 

"Особистий кабінет" львів'янина почав надавати нові послуги: які саме 

Шоколадний млин, конкурс кондитерів, майстер-класи у Львові проходить Свято шоколаду 

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах