Як виглядатиме бюлетень на виборах-2015: відео

Новина - Події - Як виглядатиме бюлетень на виборах-2015: відео

Новина - Події - Як виглядатиме бюлетень на виборах-2015: відео

Події
21 жовтня 2015 11:49

Як не заплутатися з новим виборчим бюлетенем? Що потрібно знати перед голосуванням? 28 секунд соціального ролика допоможуть вам  зробити свідомий вибір.

Вибори-2015: претенденти на посаду мера Львова (Фото)

Як підтверджує дослідження ОПОРИ, засноване на результатах фокус-групових дискусій з виборцями (проведеного Київським міжнародним інститутом соціології з 31 серпня по 9 вересня 2015 року), більшість громадян не обізнані зі змінами виборчого законодавства та принципом голосування за новим виборчим бюлетенем.

Від 150 до 1000 гривень: як і скільки заробляють на виборах

Активісти організації зробили короткий ролик, який допоможе виборцям розуміти, як голосувати за новим бюлетенем на виборах депутатів місцевих рад (у ролику йдеться про усі місцеві ради, окрім сільських і селищних рад):

  • Спершу великими літерами вказується повна назва місцевої організації політична партії;
  • Після неї в дужках читаємо ім’я лідера списку (перший номер виборчого списку) до відповідної місцевої ради, якого буде обрано автоматично в разі подолання партією виборчого бар’єру в 5%;
  • Великими літерами наприкінці вказується ім’я кандидата від відповідної партії у вашому виборчому окрузі.

Ставлячи хрестик або галочку (чи будь-яку іншу позначку) у квадратику бюлетеня, виборець одночасно голосує за партію, лідера списку та відповідного кандидата у депутати в окремому виборчому окрузі.


Кому три-чотири, а кому – п’ять бюлетенів 


Жителі області ставитимуть галочки в чотирьох (у окремих випадках –  п’яти) бюлетенях, тоді як львів’яни – лише у трьох. “Наприклад, жителі Брюхович у одному бюлетені обиратимуть депутатів Брюховицької селищної ради, у другому – сільського голову, у третьому – депутатів Львівської міськради, у четвертому – міського голову Львова, а в п’ятому – депутата обласної ради. Житель Львова матиме три бюлетені, в яких обиратиме депутатів міськради, міського голову і депутатів Львівської облради”, – акцентує Федір Алєйніков.


Одна галочка і за кандидата, і за партію 


Ще одна новація – відтепер виборці не зможуть голосувати за кандидата в депутати, не голосувавши за його партію. У бюлетені виборець побачить три пункти: назву партії, ім’я першого її представника (в дужках) і власне кандидата в депутати на тому чи іншому окрузі. Натомість місце для галочки буде лише одне. 

“Якщо ставите галочку за партію, то одночасно погоджуєтесь із кандидатами від партії. Нема прив’язки депутата до певної території – будуть утворені округи без народних обранців. Депутатом стане той, чия партія набрала більше 5% голосів і хто набрав більший відсоток голосів, ніж усі кандидати з його партії, з виборчого списку”, – зазначив співрозмовник.


Хто голосуватиме, а хто – ні


Традиційно є низка осіб, що не голосуватимуть. “Не голосуватимуть переселенці. Не можна буде змінити місця голосування, тобто виборці, які в день виборів виїдуть за межі свого населеного пункту, не зможуть проголосувати. Не голосуватимуть військовослужбовці строкової служби, засуджені і ті, що за кордоном. Виборці, які на час виборів перебувають у лікарні, зможуть проголосувати лише в разі, якщо вони перебувають у шпиталю за місцем проживання. Тобто львів’янин, який перебуває в одному із львівських медзакладів, зможе проголосувати”, – пояснює Федір Алєйніков.

Із його слів, матимуть змогу проголосувати і громадяни, що не можуть самостійно пересуватися. 

У попередньому списку виборців інвалід зможе побачити біля свого прізвища примітку “НСП” – “нездатен самостійно пересуватися”. Вона означає, що до виборця прийдуть додому зі спеціальною скринькою, аби він здійснив акт волевиявлення. Якщо такої примітки нема, громадянину потрібно написати заяву, подати довідку медичної установи на виборчу дільницю. Як писала “Пошта”, згідно з новим законодавством, склад Львівської міської ради буде зменшений із 90 до 64 депутатів, а обласної – зі 116 до 84 депутатів.

Львів у новинах: 

Патрульні поліцейські у Львові розбили ще одне авто (фото)

Російський письменник оселився у Львові на парковці, сподіваючись отримати українське громадянство (відео)

Трагічна ДТП на трасі під Львовом: є загиблі й постраждалі

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах