У Львові відтворили події Листопадового Чину (фото)

фото з сайту  www.day.kiev.ua

фото з сайту www.day.kiev.ua

Події
02 листопада 2015 12:00

"Січові стрільці, шикуйсь" - так 4 листопада розпочалося театралізоване військово-історичне дійство "Бій за столицю", приурочене до 94-ої річниці Листопадового повстання у Львові. Про це інформує газета "День".

Показати у театралізований спосіб, як точилися бої за Львів, взялися члени товариства пошуку жертв війни "Пам'ять", а також реконструкторських військово-історичних клубів з Києва та Львова.

"Ми показуємо збірний бій періоду з 1 по 20 листопада, аби продемонструвати, як відбувалися бої Листопадового чину", - розповідає представник товариства "Пам’ять" Тарас Павлишин.

Бої відбувалися між українськими та польськими військовими, однак однострої учасників реконструйованого дійства представляють також інші армії.

"У час Першої Світової війни вояки змагалися у різних арміях, тому на них можна було побачити австро-угорську, німецьку і навіть російську форму",– пояснює Тарас Павлишин.

"Приємно, що цього року реконструкція відбувається не на Цитаделі, а у центрі, на Площі Ринок, - зауважує Кирило Галушко, історик, що приїхав узяти участь у реконструкції у ролі польського вояка, - це свідчення, що цим подіям приділяється значно більше уваги. Це дуже важливо, оскільки ці події позначають один із внесків Львова і Галичини в історію України під час розвалу Австро-Угорщини наприкінці 1918-го року".

Бої за Львів розпочалися одразу після проголошення 1-го листопада Західноукраїнської Народної Республіки. Після розпаду Російської та Австро-Угорської імперій почали творитися нові держави. Українці як господарі своєї землі теж готувалися до військових заходів, щоб Західна Україна не повернулася під владу Польщі, а стала незалежною державою. Ще у вересні 1918-го року українські старшини львівського гарнізону та львівських частин утворили таємний Центральний військовий комітет. Вранці 1-го листопада Львів повністю контролювали українські війська, які захопили усі ключові точки міста. На його вулицях з’явилися озброєні патрулі із синьо-жовтими стрічками, а на міській ратуші замайорів синьо-жовтий прапор.

Бої, що відбувалися в той час у Львові, називають вуличними.

"Вуличні бої відрізнялися від звичайних. Їм були притаманні підступи і засідки, - розповідає зацікавлений історичною тематикою магістрант Богдан Ворон. - Кажуть, що війна за Львів була війною українських селян проти польських львівських дітей, які орієнтувалися у всіх закутках міста. Коли селяни потрапили до Львова, вони були дезорієнтованими і не знали, звідки чекати пострілу. Водночас, українці були розпорошені, тому були вимушені відступити. Це був організований відступ - щоб згодом повернутися. З історії пам’ятаємо, що потім була ще одна облога Львова, яка мало не завершилася перемогою українців".

У Львові відтворили події Листопадового Чину (фото) фото

У Львові відтворили події Листопадового Чину (фото) фото 1

У Львові відтворили події Листопадового Чину (фото) фото 2

У Львові відтворили події Листопадового Чину (фото) фото 3

У Львові відтворили події Листопадового Чину (фото) фото 4

У Львові відтворили події Листопадового Чину (фото) фото 5

У Львові відтворили події Листопадового Чину (фото) фото 6

У Львові відтворили події Листопадового Чину (фото) фото 7

У Львові відтворили події Листопадового Чину (фото) фото 8

фото з сайту  www.day.kiev.ua

Львів у новинах:                                                                                                                                  

Що потрібно знати львів'янам щоб отримати житлову субсидію: новації 

Сьогодні для проїзду відкриють вулицю Лисенка 

У Львові невідома жінка "замінувала" церкву 

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах