Як виглядатиме площа Липнева у Львові та які простори міста хочуть оновити

фото з сайту www.lvivpost.net

фото з сайту www.lvivpost.net

Події
11 грудня 2015 16:22

"Пошта" довідалася, які громадські простори Львова чекає оновлення, коли планують їх реконструкцію та як до цього ставляться мешканці.

У Львові є чимало місцин, про які відомо лиш містянам,а не туристам. І чомусь влада довгий час не звертала на них уваги, з роками ці закапелки, вулиці, площі, парки та сквери потьмяніли, нині вони потребують капітального ремонту, реконструкції – нового життя. У 2015-ому про чимало таких “забутих” місць згадали. Одні з них уже оновили, інші – лише в проекті.   

У багатьох випадках ініціаторами змін були активісти, студенти – вони то лавочок доставили, то дерева висадили, оживили закинуті вулички, покинуті життям закапелки – тепер вони стали відкритими, світлими і затишними…


Нове життя старих місцин


Як виглядатиме площа Липнева у Львові та які простори міста хочуть оновити фото

фото з сайту vk.com

Наприклад, на вулиці Петлюри,17 ( Залізничний район), привели до ладу сквер. Окрім реконструкції території, там висадили клени, кущі, скоригували доріжки, зробили прості лавки (без кованих елементів). Освітлення зробили таким чином, аби дроти були під землею і, що найголовніше, відновили фрагменти скульптур голубів та захистили їх водовідштовхувальним покриттям, а не просто побілили. 

Озеленили у Львові й проспект Чорновола. Під час реконструкції вулиці на ділянці Під Дубом до вулиці Липинського  зрізали 24 дерева, 14 з яких – аварійні. На їх місці висадили 360 низькорослих кущів та 32 нові дерева – платани.

Такими собі рушіями міського життя у Львові здебільшого є спудеї. Вони, як і громадські активісти, які вже не перший рік стараються зробити місто кращим, беруться за облаштування занедбаних парків, двориків, реконструкцію дитячих майданчиків, навіть що робити із закинутими басейнами у місті знають. У них безліч ідей урбанізації міста. 

Сучасний дитмайданчик, нові лавочки і замощені доріжки, а скульптури лише реставрувати  – приблизно такою бачать студенти територію біля цирку та у парку поруч. 

Також у місті вже взялися за облаштування міні-парку на вулиці Богдана Хмельницького, оновили сквер на вулиці Японській. Так, на вул. Б. Хмельницького на місці занедбаної зеленої зони, згідно із задумом, досадять нові та подбають про старі дерева, облаштують прогулянкові доріжки, велошляхи, встановлять лавки, освітлення. Окрім цього, у парку зроблять скейт-парк, місце для вигулу собак та місце для батьків з дітьми. 

Пішохідною зробили вулицю Леся Курбаса.  У планах такими ж зробити ще дві вулиці у центральній частині міста – Ференца Ліста та Банківську.

Також незабаром у Львові зміниться простір біля церкви Івана Хрестителя на вулиці Зубрівській, біля церкви Ольги і Володимира на вулиці Симоненка. На черзі храм Архістратига Михаїла на вулиці Зеленій. 

Незабаром оголосять конкурс на облаштування території біля кінотеатру ім. О. Довженка. Ще одним проектом із облаштування громадського простору у місті є фонтан "Кінескоп" в кінці вулиці Героїв УПА. Є ідея перетворити його у скейт-парк. У Львові активісти та посадовці обговорюють iз мешканцями й  новий проект облаштування громадського простору на площі Святого Теодора.

Реконструюють у місті площу Митну. Роботи там триватимуть два роки. Площу знизять, замінять верхнє покриття, комунікації, оновлять фонтан, влаштують лавки та висадять нові зелені насадження.

У Львові також думають над облаштуваннямплощі Гасина. Вона особлива тим, що розташована на порозі двох близьких функціональних програм: галереї та бібліотеки. І це сусідство може чітко задати функціональну програму цього простору. 

“Утвориться зв’язок: “експансія” вмісту картинної галереї та бібліотеки на площу в свою чергу дасть поштовх до самостійного життя простору. Можуть влаштовуватися міські читання, вуличні виставки. Простір взаємодії, цікавої інформації, обміну думками та знайомствами. Це також розширює вміст сусідніх будівель за межі їх стін, і стає більш відкритим до жителів та гостей міста, – йдеться у повідомленні в групі Unika Architecture&Urbanism у соцмережі Facebook.  – Формальний зв’язок полягає у розширенні площі до краю тротуару, а не формально до входів в будівлі. Тому необхідний демонтаж підпірної стінки по периметру площі на користь похилого травника, також демонтаж сходів та влаштування пандуса, таким чином утвориться єдиний простір і користувач проходить через нього, а не поза підпірною стінкою”.

Нині у міськраді говорять про ще один простір, який також необхідно оновити - площа Липнева. Наразі там облаштували парковку і встановили паркомат. Але це тимчасові рішення.


Яма на ямі і паркомат


Площа Липнева розташована недалеко від Головного залізничного вокзалу і знаходиться  між вулицями Городоцька та Героїв УПА. Одна з колишніх назв – площа Унії Бжеської. 

Спершу на площі був базар. Та навесні 2012-го торговців вигнали і на території облаштували стоянку для автомобілів. Нині ж у міськраді певні: багатофункціональність площі дозволяє зробити її місцем для відпочинку. Тим паче мешканці прилеглих будинків давно прагнуть, аби перед їхніми вікнами буяли дерева, а не стояли автівки. 

“Виникла ідея, чи не зробити там багаторівневу парковку, та коли розглянули  детальніше, то зрозуміли, що така споруда там не поміщається. До того ж це не буде гарно виглядати. Тому вирішили дослідити площу ще більш ґрунтовно”, – каже Олександра Сладкова.


Як закрили ринок, то люди почали відкривати вікна в бік площі, вперше за три роки


Нині ж площа виглядає доволі жахливо – заставлена машинами, там яма на ямі, немає розміток для автомобілів, часто транспорт ставлять на підвищення, яке насправді мало б бути пішохідним. На території встановили паркомат, мовляв, таким чином водіїв привчають до порядку. Вартість години – дві гривні. “Це швидше, на мою думку, дослідження, наскільки цією парковкою будуть користуватися люди, що приїжджають на базар. Ціна є смішною. Беруть ті гроші, щоб потрохи привчати, що парковка є платною”, – зазначає Олександра Сладкова. 

Хоча базар забрали, люди й далі продовжують торгувати – одні на тротуарах біля будинків, що на площі, інші – на прилеглих вулицях. Стихійну торгівлю владі подолати так і не вдалося.


"Тут знову буде базар, хіба коли мене винесуть ногами вперед" 


Цього року викладач Львівської політехніки та архітектор Ольга Криворучко разом зі студентами провела ще одне ґрунтовне урбаністичне дослідження площі, що ляже в основу конкурсу на цю площу, який планують наступного року.

Студенти опитали місцевих мешканців, бізнесменів, продавців та покупців, аби довідатися, чим їм подобається/не подобається площа та як варто її змінити. 

Відколи забрали ринок, стало менше бруду та шуму, відповідно з’явилися місця для паркування. Та паркуються там здебільшого продавці з базару, там також вивантажують товар. Мешканці здебільшого залишають свої автомобілі на платному паркінгу поблизу торгового центру та вокзалу. Пішоходам не зручно пересуватись площею, мало зелені, немає пандусів, велостоянок, паркінг неорганізований, хаотичний.

Підприємці, які ведуть бізнес на площі Липневій, розповіли, що найбільше їх не влаштовує незадовільний стан дорожнього покриття на площі, там зав­жди багато людей в стані алкогольного сп’яніння, безпритульних. Також необхідно реставрувати фасади будинків, якось позбутися неприємного запаху та безумовно озеленити площу. Тим не менш вони зазначають, коли на Липневій  був базар, то клієнтів у них було більше.

Покупці певні: на площі потрібно зробити організований ринок для тих, то продає сільськогосподарські продукцію, нині ж на стихійних ринках продукти дешевші, ніж на базарі, а паркінг зробити підземним. Також повинно бути достатньо смітників, адже на площі брудно. Загалом же Липнева має гарне розташування, зручно добиратися.

Продавці стихійного ринку – здебільшого жителі прилеглих сіл. Вони переконані, що на площі потрібно облаштувати спеціальні місця для торгівлі, навіть платні. Нині ж їх ганяє поліція та муніципальна дружина. В теперішніх умовах їм торгувати незручно.  Мешканці хочуть, аби на площі передусім був простір для дітей, аби було чисто, багато зелені. Автівок на Липневій, на їх думку, забагато, загалом же паркінг не заважає, ще одна проблема – немає вбиралень. 

“Тут знову буде базар, хіба коли мене винесуть ногами вперед” – так під час опитування в рамках дослідження говорили мешканці. 

“Найбільше вдалось поспілкуватись з паном Юрієм та його дружиною. Він розповів нам багато з історії площі, бо живе там з самого дитинства вже 68 років! Пам’ятає всі часи і, звичайно, був дуже проти базару на площі, проте поділився цікавим фактом: коли функціонував базар приблизно в 50-х роках, то все було гарно організовано: були гарні дерев’яні стенди, всі пронумеровані, проводився чіткий облік продавців, була встановлена чітка плата за місце, а особливо радувало те, що був туалет! – йдеться у матеріалах дослідження. – Такий ринок йому дуже подобався. Також пан Юрій поділився і поганими спогадами про базар, який закрили три роки тому. Наприклад, продавці могли спокійно йти справляти свої фізіологічні потреби до них в під’їзд (можна уявити, який там був запах, враховуючи кількість продавців), від базару був сильний шум, а ще гірше – бруд і сморід. Також пан Юрій сказав: “Як закрили ринок, то люди почали відкривати вікна в  бік площі, вперше за три роки!” А як би їм було приємно відкривати вікна, коли б там була зелена зона”.

У міськраді вважають, що площа Липнева є багатофункціональна, повністю забрати паркінг звідти не можна буде. Як тільки поставити там лавки для відпочинку, там може початися стихійна торгівля. Тому для торгівлі також потрібно знайти місце, розповідає Олександра Сладкова. Роботи по реконструкції проводитимуть у 2017-ому. 

Студентка Наталія Матвіїшин одна із тих, хто проводив дослідження площі Липневої. Нині вона працює над своїм проектом, як би мала виглядати нова площа, який готує до конкурсу. 

“Ми дійшли висновку, що найкраще там зробити зелену зону, оскільки  20 від­сотків мешканців – це діти. До того ж зелених зон у цьому районі досить мало. Стихійну торгівлю варто перенести на вул. Гурської, аби вона  була організована”, – зазначила  Наталія Матвіїшин.

На її думку, згодом на оновленій площі можна буде організовувати заходи в стилі різдвяних і великодніх ярмарків. Таким чином можна буде розвантажити центральну частину міста від великої кількості гостей та туристів. До того ж це дозволить оживити площу, адже їй бракує атракцій. 

Львів у новинах:

Як виглядатиме громадський простір на честь Скрябіна у Львові

Світломузичний "сухий" фонтан, світлодіодні світильники та Wi-Fi: як зміниться площа перед Оперою (ескізи)

Новий Львів: як виглядатиме мікрорайон після реконструкції

 

 

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах