Львів'янину на замітку: як виглядають нові пластикові паспорти українців

фото: Оксана Тороп

фото: Оксана Тороп

Події
14 грудня 2015 17:10

Президент України Петро Порошенко привітав українців з запуском виробництва паспортів громадянина у вигляді пластикової карти. Про це він написав у своєму Твіттері після візиту на поліграфкомбінат "Україна".

Паспорти нового зразка будуть видаватися з 1 січня 2016 року. Вартість нового документа буде близько 160 гривень.

Президент назвав введення нових документів "прощанням з радянським Союзом".

Львів'янину на замітку: як виглядають нові пластикові паспорти українців фото

Львів'янину на замітку: як виглядають нові пластикові паспорти українців фото 1 Такий вигляд нової карти з тильної сторони.

 З нового року всім 16-річним видаватимуть пластикові картки з чіпом. Їх можна буде також отримати за бажанням замість свого існуючого паспорта. Згідно з постановою Кабміну від 25 березня +2015 року, з 1 січня 2016 року розпочнеться оформлення та видача паспортів нового зразка - бланк паспорта громадянина України проводитиметься у формі пластикової картки розміром 54 х 85,6 міліметра, що містить безконтактний електронний носій - чіп.

Туди вноситься інформація, зазначена на лицьовій і зворотній стороні паспорта, біометричні дані, параметри оцифрованого зображення обличчя, оцифрованої підпису.

 

Так будет выглядеть паспорт: на обложке будет указаны базовые данные

    Так виглядатиме паспорт: на обкладинці будуть вказані базові дані

Обратная сторона паспорта

Зворотний бік паспорта

Таким чином, нові паспорти будуть зовні нагадувати водійські права.


Коли почнуть видавати і як отримати


Друкувати їх хочуть почати з січня. У Держміграційній службі запевнили, що термінів не зірвуть і все буде йти за планом. Документи будуть друкуватися на поліграфкомбінаті "Україна".

Перехід на новий паспорт буде добровільним. 16-річні українці відразу отримуватимуть пластикові паспорти безкоштовно, а тим, хто захоче замінити старий паперовий паспорт на новий, швидше за все, доведеться платити - розцінки поки що невідомі. Але при бажанні можна буде залишити і старий паспорт, він буде дійсним.

Коли на практиці можна буде отримати такий паспорт, скільки це коштує і куди для цього потрібно буде звертатися - стане відомо пізніше.

Громадянам України для отримання пластикового ID-паспорта необхідно надати паспортні дані або свідоцтво про народження, якщо ж особа ще не має паспорта, а також фото, яке можна зробити на місці оформлення пластикового паспорта. Про це заявив голова Державної міграційної служби України (ДМС) Максим Соколюк.

"Громадяни мають, відповідно до порядку, принести документи – це (якщо є) наявний паспорт громадянина України, фотографію приносити не треба, фотографування відбувається на місці; якщо людина ще не отримала паспорта – це свідоцтво про народження", – зазначив Соколюк


У чому плюси


Головні переваги пластикових паспортів - неможливість підробки аферистами: підробити чіп складно, а переклеїти фотографію, наприклад, щоб взяти кредит за чужими документами, взагалі неможливо.

Крім того, такі паспорти не будуть зношуватися, а в майбутньому їх можна буде використовувати як "електронний підпис" громадянина для віддаленої ідентифікації. Це може спростити отримання адміністративних послуг.

Нагадаємо, в січні українцям почали видавати нові біометричні закордонні паспорти, проте паспорта старого зразка все ще діють.

Львів у новинах:

На Львівщині зійшов з рейок потяг: два вагони впали у річку ( фото )

Де завтра у Львові не буде води

У Львові провели забіг із перенесення дружин (фоторепортаж) 

До Львова привезли образ Богородиці: розклад богослужінь 

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах