Новий податковий кодекс: роботодавцям стане вигідніше платити "білі" зарплати

Новина - Події - Новий податковий кодекс: роботодавцям стане вигідніше платити "білі" зарплати

Новина - Події - Новий податковий кодекс: роботодавцям стане вигідніше платити "білі" зарплати

Події
25 грудня 2015 10:31

З нового року власники великих будинків і квартир платитимуть по 25 тис. податку в рік, а транспортний податок стягуватимуть за іншими  правилами. Роботодавцям стане трішки вигідніше платити "білі" зарплати, а ще подорожчають сигарети й алкоголь.

Сьогодні, 24 грудня, Верховна Рада України прийняла компромісний проект правок до Податкового кодексу №3688 "Про забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2016 році". За прийняття законопроекту за основу та в цілому проголосував 251 народний депутат.

Як відомо, депутати відмовились приймати новий податковий кодекс, а натомість внесли зміни до існуючого, аби збалансувати держбюджет на наступний рік.

ZAXID.NET зібрав найважливіші зміни до податкового кодексу, які почнуть діяти в 2016 році.


Транспортний податок


Зараз розмір податку становить ?25 тис. на рік за легкові авто з об'ємом двигуна понад 3 л віком до п'яти років. 

Тепер правила справляння цього податку змінили. По ?25 тис. податку в рік платитимуть власники автомобілів, вартістю понад ?1,033 млн (750 мінімальних зарплат), віком не старше 5 років, незалежно від об’єму двигуна.

Перелік автомобілів, вартість яких перевищує 750 мінімальних зарплат, визначатиметься за методикою, яку затвердить Кабмін. Список автомобілів, які підпадають під стягнення податку, публікуватимуть на сайті Мінекономрозвитку.

Фактично визначатимуть середньоринкову вартість автомобіля, враховуючи його марку, модель, рік випуску, тип та об’єм циліндрів двигуна, тип коробки передач.

Серед новацій також те, що на період викрадення автомобіля його власники не платитимуть транспортний податок.

Податок на нерухомість

Щодо податку на нерухоме майно, то тут збільшили граничну ставку податку з 2% до 3% розміру мінімальної заробітної плати за 1 м? загальної площі житлової і нежитлової нерухомості (41,34 грн).

Нагадаємо,  що розмір ставок встановлюють місцеві ради. Наприклад, ще у січні цього року Львівська міська рада затвердила "Положення про податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки". Згідно з ним, ставка податку для об’єктів житлової нерухомості, що перебувають у власності фізичних осіб, встановлюється у розмірі 0,5% мінімальної заробітної плати, для юридичних осіб – 2%.

Щоправда, у Львові запроваджено зонування і ставка 0,5% чинна лише для мешканців "спальних" районів міста. Мешканці території історичного ареалу та центральної території історичної забудови, яка внесена до списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, платитимуть 0,75% та 1% відповідно.

Податок на нерухомість цьогоріч львів’яни не платили, його сплата почнеться не раніше 1 січня 2016 року. Ймовірно, після змін до податкового кодексу, міськрада перегляне розміри цих ставок.

Водночас зміни до податкового кодексу не торкнулися чинних пільг для власників маленького житла. Це 60 кв. м для квартир і 120 кв. м для будинків.

Нововведенням у 2016 році стане встановлення додаткової ставки податку в розмірі ?25 тис. для квартир площею понад 300 м? і будинків площею понад 500 м?. Причому платити по ?25 тис. необхідно буде за кожен такий об’єкт.


Подорожчають сигарети і алкоголь


Урядовим законопроектом пропонувалося підвищити ставки акцизного податку на 2016 рік на спирт, алкогольні напої та пиво на 100%, на тютюнові вироби - на 40% (специфічна ставка) і на 3% (адвалорна), на паливо - на 13%.

Такі пропозиції викликали хвилю обурення виробників алкоголю. Директор асоціації "Укргорілка" Володимир Остапюк заявив, що 100% зростання акцизу на алкоголь призведе до скорочення виробництва горілки вдвічі, зростання вартості пляшки горілки ємністю 0,5 л до 90 грн. Тютюнові виробники прогнозували подорожчання пачки сигарет в середньому на 3 грн.

Після тривалих обговорень нардепи вирішили пом’якшити удар.  Зокрема, ставки акцизного податку на спирт, спиртові дистиляти та спиртні напої по відношенню до чинних на сьогодні зростають на 50%, на пиво - на 100%, на вина, крім вин натуральних виноградових, - на 100%.

Щодо тютюнових виробів, то специфічна ставка таки зросте на 40%, натомість адвалорну ставку залишили без змін.  "Розділ 2 прикінцеві положення законопроекту пропонується доповнити новим пунктом, яким передбачити, що Кабінет міністрів встановлює мінімальні оптово-відпускні та роздрібні ціни на тютюнові вироби, тютюн, та промислові вироби тютюну", - повідомила, представляючи законопроект, голова комітету з питань податкової та митної політики Ніна Южаніна.

Щодо підняття акцизу на паливо, то українці, можливо, й не відчують подорожчання.

"Підвищення акцизу на 13% призведе до здорожчання бензину на 50-60 копійок в порівнянні з тим, скільки би він міг коштувати при попередніх ставках. Але при умові збереження таких низьких цін на нафту, як сьогодні, для кінцевого споживача ціна пального не збільшиться, скоріше навіть піде трохи вниз", - розповів ZAXID.NET віце-президент з комерційних питань "Концерну Галнафтогаз" (мережа АЗК "ОККО") Юрій Кучабський.

Нововведенням буде запровадження системи електронного адміністрування реалізації пального, акцизної накладної, яку складатимуть при здійсненні всіх операцій з реалізації пального на внутрішньому ринку. Це означає, що компанія зможе продавати паливо тільки в тих обсягах, які до неї "зайшли".

"Основна ідея введення електронного адміністрування акцизу – це боротьба з тіньовим ринком нафтопродуктів, який сьогодні в Україні сягає понад 25%. Тому дана ініціатива оцінюється нашою компанією як позитивна і однозначно необхідна ринку в сьогоднішніх умовах. Система дозволить на кожному ланцюгу виробництва, імпорту і кінцевого продажу споживачу контролювати повноту сплати акцизу до бюджету, чим створить рівні можливості для всіх гравців ринку і забере недобросовісну конкуренцію (для тих гравців, які не сплачують податки в повному обсязі)", - каже Юрій Кучабський.


Зменшення оподаткування зарплат


Позитивним нововведення є запровадження з 2016 року єдиної ставки єдиного соціального внеску у розмірі 22%. ЄСВ – це обов’язковий платіж до системи загальнообов’язкового державного соціального страхування. Зараз існує діапазон ставок єдиного соцвнеску. В середньому збір складає 41%, на Західній Україні – здебільшого 37%.

При цьому буде скасовано 3,6% ЄСВ, який утримується із заробітної плати працівників чи доходу фізичних осіб.

Окрім єдиної ставки ЄСВ, для податку на доходи фізичних осіб також запроваджують єдину базову ставку у розмірі 18% замість двох чинних ставок 15% і 20%.

"Як бачите, ставку ЄСВ у розмірі 3,6% фактично замінили збільшенням податку з доходів фізичних осіб. Працівники, які отримували заробітну плату, платили 15%, а зараз їм встановили 18%, але водночас забрали 3,6% ЄСВ. Тобто зменшився податок на 0,6%", - прокоментувала ZAXID.NET голова Ради ТВ Асоціації платників податків України в Львівській області Лілія Долінська.

Нині, аби працівник отримав "на руки" 2 тис. грн, то ще потрібно сплатити податків всередньому 1400 грн (якщо брати ЄСВ 37%). Натомість з нового року, аби працівник отримав "на руки" 2 тис. грн, то ще треба сплатити податків 1040 грн.

ZAXID.NET підготував приклад, як зміняться розрахунки у наступному році:

2015 рік

Нарахована зарплата 2500 грн

Єдиний внесок нарахований (37%) = 925 грн

Єдиний внесок утриманий (3,6%)    = 90 грн

ПДФО (15%)                                             = 361,5 грн

Військовий збір (1,5%)                          = 37,5 грн

Зарплата до виплати                             = 2011 грн

Всього нарахувань і утримань із зарплати = 1414 грн

Тобто, щоб працівнику виплатити 2011 грн, потрібно сплатити в бюджет 1414 грн

2016 рік 

Нарахована зарплата 2500 грн

Єдиний внесок нарахований (22%) = 550 грн

Єдиний внесок утриманий (0%)       = 0 грн

ПДФО (18%)                                            = 450 грн

Військовий збір (1,5%)                         = 37,5 грн

Зарплата до виплати                            = 2012,5 грн

Всього нарахувань і утримань із зарплати = 1037,5 грн

Тобто, щоб працівнику виплатити 2012,5 грн, потрібно сплатити в бюджет 1037,5 грн

Також у наступному році єдиний соціальний внесок будуть платити фізособи з доходами до ?34,45 тис. на місяць, оскільки підвищили максимальну величину бази нарахування ЄСВ з 17 до 25 мінімальних місячних заробітних плат.

Водночас знизили поріг річного доходу для 3 групи платників єдиного податку з ?20 млн до ?5 млн. "Якщо це дійсно мале підприємництво, то ?5 млн достатньо", - каже Лілія Долінська.

При цьому для 3 групи "спрощенців" буде збільшена ставка з 2% до 3% для платників ПДВ і з 4% до 5% для тих, хто не платить ПДВ. Для 4 групи платників (сільгосппідприємств) підвищили в 1,8 раза ставку єдиного податку.

Щодо податку на прибуток підприємств, то скасували сплату авансових внесків та запровадили квартальний звітний період з податку на прибуток для підприємств, у яких річний дохід від будь-якої діяльності перевищує ?20 млн.


Два реєстри відшкодування ПДВ


У 2016 році запроваджують офіційну публікацію інформації про відшкодування ПДВ з бюджету у вигляді реєстрів. Спочатку планувалося, що такий реєстр буде один. Однак депутати вирішили створити два публічних відкритих реєстри. Перший – для тих, хто відповідає критеріям автоматичного відшкодування ПДВ, в кого експортна складова складає більше 40%, другий – для всіх інших.

Реєстри запрацюють з 1 лютого 2016 року. У них будуть дані про платника податку, заявлену ним суму до відшкодування з бюджету та стан її відшкодування.

Під час внесення змін ще одним каменем спотикання, окрім акцизів, став спецрежим оподаткування ПДВ для сільськогосподарських підприємств. Як відомо, нині нарахована сума ПДВ не підлягає сплаті до бюджету та повністю залишається для власного використання у підприємств.

В урядовому проекті змін було передбачено, що підприємства мали б сплачувати 75%  в бюджет, і 25% - на спецрахунок для власного використання. За словами Ніни Южаніної, все-таки застосуватимуть іншу пропорцію. Для рослинництва: 15% від ПДВ залишити виробнику на спецрахунку, 85% - в бюджет. Для свинарства та птаховиробництва – 50% на 50%. Для скотарства 80% - підприємству, 20% - в бюджет.

Водночас право на відшкодування ПДВ отримали усі експортери зернових та технічних культур.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах