15 найважливіших подій 2015 року у Львові

Фото взято з сайту ukrainianwall.com

Фото взято з сайту ukrainianwall.com

Події
31 грудня 2015 13:08

Коли завершується рік, усі починають згадувати, що було, що звершилося, чого вдалося досягти, а чого – поки що ні.  Як кажуть, кінець старого – це завжди початок чогось нового, Новий рік – це привід для когось почати усе з чистого листа, а для когось продовжити обрану путь.

Президент вже починає готувати промову, жінки пораються на кухні та наводять марафет, діти очікують новорічного чуда. А  журналісти вирішили озирнутись на 2015, щоб згадати найважливіші події Львова за ці 12 місяців.


Міські вибори і Садовий part.3


вибори

Місцеві вибори-2015 були важким випробуванням як для виборців, так і для політиків. Новий закон "Про місцеві вибори" довго не сприймався громадянами. Не один місяць пішов лише на його усвідомлення, а коли справа пішла до діла, то і тут не обійшлось без "конфузів". Втім, на щастя, місцеві вибори у Львові та області відбулись без істотних порушень, місто отримало нового-старого міського голову ( хоч і за другим туром), а міська та обласна ради – оновлений склад депутатів.

Явка на виборах-2015 була досить низькою, особливо у другому турі – проігнорувати волевиявлення вирішила половина мешканців міста. В області ця цифра приблизно така ж.

До слова, другий тур виборів місцевого голови у Львові став справжньою несподіванкою, хоча соціологи попереджали, що рейтинг Андрія Садового почав знижуватись. Ще більше львів’ян здивувало те, що у конкуренти другому турі Садовому вибився "свободівець" Руслан Кошулинський, якому малювали дуже низькі відсотки.

У міській раді також усе тепер по-новому: більшість належить "Самопомочі", в опозиції до чинної влади залишилось кілька "свободівців",  подекуди "УКРОП" та "Українська Галицька партія".


У Львові з’явилася нова поліція


Реформа

На День Незалежності України на вулицях з’явилася довгоочікувана Патрульна поліція Львова, яка прийшла на зміну славнозвісному підрозділу ДАІ. А восени поліцейські замінили міліціонерів.

Молоді чоловіки та жінки присягнули на вірність львів’янам та Українському народу 23 серпня, на площі Ринок.

Львів’яни ж у нове відомство увірували, радісно тиснули їм руки, фотографувалися та проводжали на службу щедрими оплесками.

Реконструкція площі Святого Юра і встановлення пам’ятника Шептицькому

ШЕПТ

Реконструкція площі Святого Юра хоч і відбулась досить швидко, втім неодноразово навколо неї закручувались скандали та конфлікти. Зокрема, найбільше протистояння тривало між чинною владою міста та УГКЦ: мерія затягувала реконструкцію площі, змінювала плани тощо. Втім в кінці кінців площу таки реконструювали і встановили там пам’ятник владиці Андрію Шептицькому.

Після встановлення пам’ятника розпочались конфлікти через сквер біля площі та через транспортну розв’язку. Та і цю проблему вдалося вирішити, хоча і не без непорозумінь.


Шахові досягнення


шахи

2015 рік був дуже плідним для українських шахістів із Львівщини. Першим вагомим досягненням стало те, що у квітні стрийчанка Марія Музичук у фінальному матчі Чемпіонату світу із шахів зіграла з росіянкою Наталею Погоніною і в результаті здобула світову шахову корону. Ця перемога стала передумовою того, що у Львові в наступному році пройде матч за звання чемпіонки світу з шахів серед жінок між чинною чемпіонкою Марією Музичук та китаянкою Хоу Ікань. Варто підкреслити, що це вперше Україна прийме таке серйозне змагання.

Окрім того, 2 грудня у Львові пройшов фінал чемпіонату України з шахів серед чоловіків та жінок. Відтак чемпіонами стали миколайчанка Анастасія Рахмангулова та львів’янин Андрій Волокітін.


Неправдива "Правда" або як клієнтів "частували" сальмонельозом


отруєння

Такого Львів давно уже не бачив. Ресторація у самому центрі міста вклала на лікарняні ліжка з діагнозом сальмонельоз більше півсотні своїх клієнтів. У  "Театрі Пива "Правда" ці люди куштували кури-гриль, картоплю по-домашньому, страви із риби та заварного крему, після цього всім стало зле. Відтак протягом 12-15 травня до Львівської обласної інфекційної клінічної лікарні з діагнозом “Харчова токсикоінфекція” та “Гостра кишкова інфекція” потрапило 55 осіб, серед них четверо дітей. Але це ще не кінець історії: після того, як всіх постраждалих виписали з лікарні, "Театр Пива "Правда" гостинно знову відкрив свої двері для відвідувачів.


Несподівано загинув Кузьма

 


Скрябін

2 лютого  2015 року  лідер гурту "Скрябін" Андрій Кузьменко трагічно загинув у автокатастрофі. Вся Україна долучилась до прощення з відомим співаком, але найбільше людей прийшло на прощальну панахину до Преображенської церкви у Львові.

Друзі-колеги по сцені вирішили також згадати Кузьму. Понад 20 співаків та музичних гуртів об’єдналися та організували концерт пам’яті Андрія Кузьменка. На концерті у Львові , де зібралося понад 40 тисяч фанатів Кузьми, прозвучали найкращі пісні гурту "Скрябін". Між виступами артистів глядачам показували найцінніші відеоінтерв’ю з Андрієм.


Розбитим дорогам Львівщини подарували надію


дороги

Вперше за багато років на Львівщині активно взялися відновлювати вщент вбиті дороги. Так, цього року в ремонт вклали рекордну суму коштів – 1 млрд 155 млн грн. Завдяки цьому вдалося відремонтувати розбиту дорогу біля Червонограда, яку обурені місцеві мешканці неодноразово перекривали, а також автошляхи Львів-Мукачеве, Львів-Радехів-Луцьк, Сколе-Славськ. Окрім цього завершено будівництво ділянки дороги Львів-Краковець, яка є продовженням трансєвропейської автомагістралі А-4 Краків-Корчова.

Втім, не буває хорошого без поганого. Цього року не обійшлося без скандалу: під час перевірки діяльності Служби автомобільних доріг Львівщини виявили певні зловживання. Йдеться про завищення цін на ямковий ремонт автошляхів області. Бюджетні кошти, за які мали б якісно латати асфальтові діри, осідають у кишенях посадовців, тому й не дивно, що маємо такі дороги…

Отож, роботи у цьому напрямку ще дуже багато, адже Львівщина має чим "похвалитися" – займає третє місце у рейтингу найгірших доріг України (45,82%  доріг області є у критичному стані). За попередніми підрахунками у 2015 році, щоб провести повноцінний ремонт усіх доріг Львівщини, потрібно 24 млрд грн. А гроші, які щороку виділяються на ремонт,  –  як крапля в морі…


Відбулась серія терактів проти львівських правоохоронців


теракти

Початком серії терактів стало 25 червня, коли у повітря злетів службовий автомобіль співробітника карного розшуку Франківського райвідділу. Чоловік дивом залишився живий після вибуху бойової гранати.

Після цього, 14 липня, пролунало відразу два вибухи у Шевченківському районі Львова. Спрацювали гранати, які були сховані у пачках від соку під опорними пунктами міліції. Цього дня складні поранення отримали дільничний інспектор Надія Андрухів та лейтенант міліції Романа Личак. За життя жінки боролися аж у Ізраїлі.

СБУ поєднала всі три випадки у одну справу.


"Хустина Абгара" у соборі Святого Юра


Ікона

Святиня, що вперше за 100 років покинула Ватикан та у лютому прибула у церкву Святого Юра, викликала неймовірний ажіотаж. Віряни з усієї України влаштували справжнє паломництво до Львова, аби доторкнутися до нерукотворного образу Ісуса Христа.

Черги до храму були настільки великі, що людям доводилось вистоювати ледь не цілий день, аби побачити чудотворну ікону.

Святиня перебувала у Львові від 30 січня до 15 лютого, тож більшість бажаючих таки змогли "доторкнутись" до чудотворної ікони.


Львів став дружнім для тварин


Лев

У 2015 році Львів впровадив низку ініціативі для "друзів наших менших". Чотирилапими опікуються волонтери під чуйним крилом нового директора ЛКП "Лев" Олега Мацеха. Саме ЛКП "Лев" за рік змінилось до невпізнання: "гестапо" для тварин стало сучасним стерилізаційним центром.

Окрім цього у Львові почали встановлювати станції прибирання за собаками, бездомних песиків "чіпують" та закріплюють за ними волонтерів. Навіть міська рада почала виділяти кошти на ініціативи нової команди ЛКП "Лев" та чотирилапих друзів.


Стартувало масове виробництво унікальної бойової машини


Дозор

Цього року Львівський бронетанковий завод випустив першу партію довгоочікуваних бронетранспортерів "Дозор-Б". "Дозор-Б" — повнопривідна бойова броньована машина, що може ефективно використовуватися для оснащення спеціальних підрозділів збройних сил. Призначений для використання в підрозділах сухопутних військ, військової поліції, в штабах, розвідувальних та тилових підрозділах. Цей автомобіль має чимале значення для могутності українських збройних сил.


Аеропорт Львів отримав "Відкрите небо"


Небо

Про те, що на базі "Міжнародного аеропорту "Львів" імені Данила Галицького" запроваджують пілотний проект "Відкрите небо" стало відомо 20 березня 2015 року, під час виїзного засідання парламентського Комітету з питань транспорту.

Із 2 квітня Мінінфраструктури України офіційно відкрило аеропорт "Львів" на засадах "відкритого неба", щоправда в односторонньому порядку.

Відтак кожен авіаперевізник, який отримав дозвіл своєї авіаслужби, має можливість здійснювати авіасполучення із Львовом. Проте очікуваного прориву не сталося. Іноземні авіакомпанії не поспішають до Львова, а місцевим Державіаслужба зазвичай відмовляє у нових напрямках. Ускладнюють ситуацію постійні скандали довкола летовища.


Вихід збірної України на футбольне ЄВРО-2016


Футбол

Вихід національної збірної у фінальну частину ЄВРО-2016 очікував кожен футбольний вболівальник. І його успішний початок був покладений у Львові.

У груповому етапі наша збірна змогла вибороти лише 3-е місце. Вийти напряму українці не змогли, тому все мало вирішитись у раунді плей-офф. Суперник України – збірна Словенії – уже одного разу розбивав серця українським вболівальникам, та й сама стадія плей-офф ніколи не підкорялася нашим футболістам.

Перший матч, який збірна грала у Львові, закінчився з рахунком 2-0 на нашу користь. Як потім зазначили сам футболісти, подолати суперника допомогла особлива атмосфера львівського стадіону.

Драматичний виїзний матч закінчився внічию (1-1), і цей результат подарував Україні путівку на ЄВРО-2016.


 Різанина в центрі Львова


Різанина

Нічну різанину на День студента 18 лютого, яка сталася в центрі Львова, львів’яни довго не забудуть. Група підлітків, серед яких була дівчина, влаштували бійню із застосуванням ножа.

Внаслідок події постраждало кілька невинних студентів та загинув першокурсник Львівської політехніки. Дівчина, яка була причетною до трагедії, була затримана одразу, а от двох інших нападників поліції довелося шукати.

Різанина поблизу Оперного театру є однією з найжахливіших подій, які сталися у 2015 році.


Ренесанс "Арени Львів"


арена

На "Арену Львів" знову повернувся справжній футбол. Орендувавши стадіон, донецький "Шахтар" повернув йому функціональне призначення. До цього арена фактично перетворилася у абсолютно збитковий об’єкт, який по вуха вгруз у борги. І хоча час від часу тут проводили фестивалі та концерти, гігантський занедбаний стадіон після ЄВРО-2012 був наче осиротілий. Оранжево-чорні подарували арені нове життя, більше того, разом із собою привезли до Львова Лігу Чемпіонів.

Джерело: portal.lviv.ua. 

Львів у новинах

ТОП найважливіших подій Львова в 2015 році

Транспорт, вулиці, люди: як змінився Львів у 2015-му

Ще про Новий рік та Різдво у Львові

Новий рік у Львові та Карпатах: гід туриста

Новий рік 2016 та Різдво у Львові: що буде цікавого 

Буковель, Ворохта, Яремче: куди поїхати на Новий рік у Карпати 

Свято Пампуха, фестиваль вертепів та "Червено вино": святкуємо Різдво на Західній Україні

Батярський, духовний, богемний: 10 варіантів Нового року у Львові

Львів'янину на замітку: як відпочиваємо на Новий рік та Різдво 2016

Скільки коштує зняти у Львові квартиру на Новий рік та Різдво 2016

Куди їдуть відпочивати львів'яни на Новий рік і Різдво, та скільки це зараз коштує

Коли запрацює та чим здивує Зимовий Парк

Новорічний Парк культури у Львові: грандіозна вечірка, фаєр-шоу, 3D мапінг-шоу

Де і за скільки покататися на ковзанах у Львові (фото)

Скільки коштує покататися на лижах в Карпатах

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах