У Львові почали приймати документи на нові українські паспорти: куди звертатись

фото з сайту 24tv.ua

фото з сайту 24tv.ua

Події
11 сiчня 2016 15:34

Державна міграційна служба з 11 січня 2016 року розпочала оформлювати ІD-паспорти громадянам України, які досягли 16-річчя. Про це повідомив голова Державної міграційної служби Максим Соколюк.

На 13.00 11.01.2016 оформлено уже более 30 новых паспортов (в виде ID) для 16 летних граждан Украины которые получают па...

Опубликовано Максимом Соколюком 11 января 2016 г.

 

Поки для зчитування ID-карток не закуплять обладнання, інформацію про прописку показуватимуть у вигляді довідок, повідомив голова ДМС. За його словами, таке обладнання вже мають прикордонники, які використовують його для зчитування відомостей із закордонних паспортів, окремі банки.

ID-картки 16-річним громадянам видаватимуть безкоштовно, проте отримати їх вони зможуть лише, якщо відділення міграційної служби відповідно до реєстрації місця проживання вже забезпечено необхідних обладнанням. Якщо ж такого обладнання відділення ще не отримало, то видаватимуть звичайний паперовий паспорт.

Зателефонувавши в районні служби ДМС у Львові, VG Львів  пересвідчився, що  документи  у відділеннях на нові паспорти вже приймають.

- У вас приймають документи на нові українські паспорти?

Документи приймають, з цим проблем нема ніяких.  Приходьте та здавайте. Проте паспорти ще не видаємо, - говорить  працівник  районної служби.- Ще нема відповідного обладнання для них повідомили нам у ДМС Личаківського району міста.

Телефонуємо в ДМС Залізничного району Львова з тим самим запитанням:

- Документи на нові паспорти приймають уже в усіх відділеннях, - пояснює працівниця районного відділення служби. Але, коли будемо їх видавати - не знаємо, бо не маємо рахунків на оплату. 

Щоб дізнатися, коли  мешканці міста зможуть отримати нові паспорти, ми звернулись до виконуючого обов'язки по зв'язках з громадськістю та ЗМІ ГУ ДМС у Львівській області Станіслава Сохи:

- На сьогодні  в області для виготовлення нових паспортів є все і, в першу чергу, обладнання, яке пройшло належне тестування і  працює та готове до роботи.

Проте, поки що нам державна міграційна служба України не надіслала документа з  розміром державного мита. Зараз  у Верховній Раді цей законопроект на розгляді. Як тільки буде визначено розмір державного мита, ми почнемо видавати паспорти. А зараз усі громадяни, яким виповнилось 14-16 років, можуть подавати документи для оформлення нового українського паспорта. Перший у їхньому житті паспорт  вони отримають безкоштовно.

Нагадаємо Вже з 11 січня новий ID-паспорт у вигляді пластикової картки будуть отримувати всі 16-річні громадяни України. У той же час інші українці повинні почекати внесення змін до законодавства. Про це заявив голова Державної міграційної служби Максим Соколюк.

читайте також Все про біометричні паспорти у Львові: як, де і за скільки

"Ми очікуємо прийняття законопроекту, сподіваємося, що це буде дуже швидко – у кінці цього місяця – початку наступного", – повідомив Соколюк, маючи на увазі законопроект №3224, що передбачає запровадження внутрішніх паспортів громадян України нового зразка. За його словами, для оформлення паспортів буде працювати більше 800 станцій по всій Україні. Там, де обладнання для збору біометричних даних поки відсутнє, будуть тимчасово видавати паспорт старого зразка.

Голова ДМС очікує, що українців повністю забезпечать новими паспортами протягом чотирьох років. Соколюк також розповів, що термін виготовлення нового паспорту складатиме 30 днів (10 днів при терміновому виготовленні). Для тих, хто вперше отримує паспорт, він буде безкоштовним. При заміні паспорта (старого зразка на новий або при втраті) необхідно буде сплатити вартість бланка та адміністративні послуги. Голова ДМС також підкреслив, що ID-паспорт є самостійним документом.

Разом з тим під час перехідного періоду заміни внутрішніх паспортів на ID-карти громадянам України будуть також видавати довідку про реєстрацію їх місця проживання. "На цей час передбачена видача довідки у вигляді виписки з місцем реєстрації. Але це тільки на перехідний період", - підкреслив Максим Соколюк.

Разом з тим Соколюк зазначив, що пристрої для зчитування інформації з чіпів на ID-картки нескладні і є у всіх, хто використовує безконтактні картки в своїй роботі. Зокрема, таке обладнання вже мають прикордонники і окремі банки. За словами глави ДМС, таке обладнання незабаром має з'явитися і в інших установах, пише NV.ua.


Що таке біометричні документи і для чого вони потрібні?


Біометричними називають документи, що посвідчують особу та містять електронний носій інформації, на якому записано інформацію про біометричні дані власника документу з метою його ідентифікації. Передбачається, що такі документи найбільш захищені від підробок та виключають можливість користування ними будь-якою особою, окрім власника. Головна ідея впровадження більш захищених документів, які забезпечують ідентифікацію особи – це суттєве підвищення захищеності суспільства від проявів злочинності та міжнародного тероризму. Понад 90 країн із 193 держав-членів ООН уже видають такі документи, ще понад 20 готові до впровадження таких документів в найближчі роки.


Які переваги біометричних документів для громадян?


Паспорт громадянина України, виготовлений у формі пластикової картки буде більш зручним та зносостійким ніж паперовий аналог. Для захисту інформації на електронному носії використовуються новітні технології, що робить підробку електронних документів практично неможливою. У разі крадіжки чи втрати такого паспорту, зловмисники не зможуть скористатися ним. Для зчитування інформації, наприклад на кордоні, будуть використовуватись автоматизовані контрольно-пропускні системи для власників біометричних паспортів. Це, по-перше, виключить суб'єктивність та можливість зловживань під час проходження контролю, а, по-друге, зменшить час, необхідний на таке проходження. Подорожі до країн які використовують автоматичні пропускні системи стануть більш зручними, без виснажуючих черг. Аналогічно, будуть створені умови, необхідні для спрощення та прискорення внутрішньодержавних процедур надання адміністративних послуг, які передбачають ідентифікацію особи.


Які документи потрібні для оформлення?


Громадянам України для отримання пластикового ID-паспорта необхідно надати паспортні дані або свідоцтво про народження, якщо особа ще не має паспорта, а також фото, яке можна зробити на місці оформлення пластикового паспорта.

"Громадяни повинні згідно з порядком принести документи - це, якщо є наявний паспорт громадянина України - його, фотографію приносити не потрібно, фотографування відбувається на місці; якщо людина ще не отримала паспорт - це свідоцтво про народження", - зазначив Соколюк.


Хто отримуватиме ID-картки безкоштовно?


Паспорти нового зразка видаватимуть безкоштовно усім громадянам України, які їх отримують уперше й досягли 14-річного віку. Нині паспорти видають із 16 років. Як виглядають українські біометричні документи і які дані до них вносяться? До паспорта громадянина України буде вноситися наступна інформація: 1) назва держави; 2) назва документа; 3) ім'я особи; 4) стать; 5) громадянство; 6) дата народження; 7) унікальний номер запису в Реєстрі; 8) номер документа; 9) дата закінчення строку дії документа (для закордонних паспортів – 10 років, внутрішній паспорт – безстроковий); 10) дата видачі документа; 11) уповноважений суб'єкт, що видав документ (код); 12) місце народження; 13) відцифрований образ обличчя особи; 14) відцифрований підпис особи. Окрім того, до паспорта громадянина України за письмовим клопотанням заявника, а стосовно осіб, які не досягли 16-річного віку, – їхніх батьків (усиновлювачів), опікунів, піклувальників або інших представників може бути внесена також додаткова змінна інформація, передбачена законодавством. 


Чи обов'язково буде міняти вже видані документи на нові – біометричні?


Відповідно до чинного законодавства, паспорт громадянина України, що видається сьогодні підрозділами Державної міграційної служби України, має необмежений строк дії, а тому, навіть після впровадження паспортів нового зразка, такі паспорти залишаться чинними. Змінювати їх на біометричні – це право, але не обов'язок кожного громадянина України. Паспорт громадянина України для виїзду за кордон видається терміном на 10 років (кінцева дата дії зазначена у паспорті) і навіть після впровадження документів нового зразка, такий паспорт є чинним до зазначеної кінцевої дати дії. Громадяни можуть вільно перетинати кордон з такими паспортами, отримувати у них візи тощо. Разом з цим, у разі бажання громадянина, він зможе обміняти цей паспорт на паспорт нового зразка, звернувшись до підрозділу ДМС України. Аналогічною є ситуація з іншими документами, передбаченими Законом України "Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус": до завершення строку дії документів "старого" зразка їхня заміна на біометричні не є обов'язковою.


Чи можна відмовитися від оформлення біометричного паспорта?


Законодавство України передбачає можливість відмови від оформлення паспорта з електронним безконтактним носієм, у такому разі видається паспорт без електронного чіпа, при цьому його оформлення обійдеться дешевше.


Куди звертатися


У Львові здати документи на виготовлення закордонного паспорта можна за адресами:

- вул. Руданського,3 Головне управління ДМС у Львівській області

( два автоматизованих робочих місця) із пріоритетним виготовленням закордонних паспортів воїнам та пораненим із Майдану та АТО, дітям та мешканцям районів Львівської області, де , наразі, ще немає можливості виготовити паспорт громадянина України для виїзду за кордон.

- вул. Залізнична, 16 (три автоматизованих робочих місця) – відділ централізованого оформлення паспортних документів;

- вул. Чайковського, 17, Галицький районний відділ м. Львова ГУ ДМС України у Львівській області;

- вул. Ярослава Мудрого, 12 а, Залізничний районний відділ м. Львова ГУ ДМС України у Львівській області;

- вул. Зелена, 20, Личаківський районний відділ м. Львова ГУ ДМС України у Львівській області;

- вул. Зелена, 150, Сихівський районний відділ м. Львова ГУ ДМС України у Львівській області;

- вул. Генерала Чупринки, 67, Франківський районний відділ м. Львова ГУ ДМС України у Львівській області;

- вул. Донецька, 3, Шевченківський районний відділ м. Львова ГУ ДМС України у Львівській області;

У Львівській області:

- м. Броди, вул..Щурата, 8, Бродівський районний сектор ГУ ДМС України у Львівській області;

- м. Дрогобич, вул. Стрийська, 64, Дрогобицький міський відділ ГУ ДМС України у Львівській області;

- м. Стрий, вул.Львівська, 141, Стрийський міський відділ ГУ ДМС України у Львівській області;

- м. Золочів, вул.. Пачовського, 7, Золочівський районний сектор ГУ ДМС України у Львівській області;

- м. Кам'янка-Бузька, вул.. Святої Трійці 3г/34, Камянка-Бузький районний сектор ГУ ДМС України у Львівській області;

- м. Мостиська, вул..Будзиновського, 4, корпус 2, 2-й поверх, Мостиський районний відділ ГУ ДМС України у Львівській області;

- м. Миколаїв, вул. Чайковського, 18, Миколаївський районний відділ ГУ ДМС України у Львівській області;

- м. Пустомити, вул.. Даші Дяченко, 9, Пустомитівський районний сектор ГУ ДМС України у Львівській області;

- м. Самбір, вул.Кобільника, 11, Самбірський міський відділ ГУ ДМС України у Львівській області;

- м. Сокаль, вул..Семенюка, 2, Сокальський районний відділ ГУ ДМС України у Львівській області;

- м. Старий Самбір, вул.Коцюбинського, 6, Старосамбірський районний сектор ГУ ДМС України у Львівській області;

- м. Стрий, вул.. Коцюбинського, 6 Стрийський міський відділ ГУ ДМС України у Львівській області;

- м. Яворів, вул.. Львівська, 10, Яворівський районний відділ ГУ ДМС України у Львівській області;

- м. Жидачів, вул. Вокзальна, 6. Жидачівський районний сектор ГУ ДМС України у Львівській області;

- м.Радехів, вул. Сонячна, 2. Радехівський районний сектор ГУ ДМС України у Львівській області;

 

Львів у новинах:

Львів'яни-учасники АТО матимуть ID-картку: як отримати та що вона дає 

Нові електронні паспорти львів'яни будуть отримувати з 14 років, що це таке 

Львів'янину на замітку: де і за скільки оформити новий паспорт 

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах