Львівські шахтарі третій день блокують польську трасу

фото з сайту galinfo.com.ua

фото з сайту galinfo.com.ua

Події
14 сiчня 2016 11:20

14 січня шахтарі на Львівщині продовжують страйкувати. Вони перекрили трасу зі Львова на Раву-Руську – у селі Сопошин.

Як повідомляють очевидці на сторінці "Варти-1" у Facebook, раз у 15 хвилин шахтарі пропускають по кілька машин. У цьому місці утворилась величезна тягучка.

"Поліція стоїть, попереджає, що страйкують, – повідомляють очевидці. – Громадський транспорт пропускають відразу".

Голова профспілкової організації шахти "Межирічанська" Андрій Паска сьогодні у коментарі ІА ZIK повідомив, що їхня профспілка в цьому участі не бере, оскільки шахтарям пообіцяли погасити заборгованість до 20 січня.

"Наша профспілка організовувала акцію протесту 12 січня. Це була узгоджена акція. Вчора до нас прибув народний депутат України Михайло Бондар, який повідомив про те, що вчора відбулося засідання Кабміну, де розподілилися кошти на погашення заборгованості за 2015 рік. На ДП "Львіввугілля" має бути орієнтовно 150 млн. Це нам дасть погасити заборгованість із заробітної плати за листопад і грудень 2015. Далі у нас стоїть питання з бюджетом 2016 року. Це основне, тому що рік іде, а в бюджеті не закладено жодних коштів на вугільну галузь", – сказав він.

Також Андрій Паска зазначив, що участь у перекритті дроги сьогодні можуть брати гірники шахти "Степової". За його інформацією, всі шахти Львівщини сьогодні працюють, не працює частково шахта "Степова".

"Я чув інформацію, що нардеп Володимир Парасюк був у місті Червонограді, казав, що потрібно далі виходити на акції протесту, перекривати дороги. Однак як ця акція організована і хто є її організатором – мені наразі невідомо", – сказав голова профспілкової організації.

Тим часом голова Незалежної профспілки гірників України (НПГУ) Михайло Волинець заявив, що по факту перекриття дороги вже відкрито кримінальну справу.

"Прокурор міста Червонограда викликав голову первинного осередку НПГУ (шахти "Степової", – ред.) Віталія Оніжука до себе. У НПГУ розцінюються ці дії як намагання тиснути на профспілку та її лідерів", – зазначив він. За словами Волинця, в районі села Сопошин, де шахтарі поставили намет і перекрили дорогу на перехід Львів-Рава-Руська, присутній народний депутат Володимир Парасюк.

Окрім того, голова Незалежної профспілки гірників повідомив, що виділених Кабміном коштів недостатньо для погашення заборгованості.

"500 млн грн мають пройти всі необхідні процедури та будуть спрямовані на погашення заборгованості із заробітної плати шахтарям за минулий рік. Але шахтарі розуміють, що цих коштів не достатньо для погашення всієї заборгованості. Місячний фонд зарплати – 585 млн грн, а заборгованість – 820 млн грн. Із 1 січня буде виникати заборгованість по зарплаті у більших розмірах, ніж у 2015 році. Гірникам ДП "Львівугілля" виплачено 23% заборгованого: надійшло 20 млн грн від реалізації продукції. Таким чином заборгованість за листопад 2015 року становить 33%. Як сьогодні стало відомо, 150 млн грн, виділених урядом з бюджету, повинні надійти через тиждень – до 20 січня", – повідомив він 13 січня на своїй сторінці у соцмережі.

Вранці 12 січня шахтарі перекрили дорогу Львів–Рава-Руська близько десятої ранку через зарплатні борги. Чекаючи приїзду голови Львівської ОДА Олега Синютки, гірники перекрили  дорогу ще в двох місцях, щоб завадити проїзду машин через поля.

В. о. генерального директора ДП "Львіввугілля" Андрій Дяченко пообіцяв, що гірникам перерахують гроші до 20 січня.

Під вечір гірники розблокували дорогу, однак наступного дня знову вийшли на протест і оголосили  безстроковий страйк.

Львів у новинах:

Львівські гірники почали блокування дороги Львів-Рава-Руська

Львівські шахтарі оголосили безстрокове перекриття шляху на Польщу

Львівські шахтарі знову блокують трасу до Польщі

 

 

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах