Львів'янину на замітку: чи допоможуть звичайні противірусні ліки від свинячого грипу

фото з сайту buchachnet.blogspot.com

фото з сайту buchachnet.blogspot.com

Події
15 сiчня 2016 13:33

Грип забрав життя вже більш як півсотні українців! Найбільшу кількість смертельних випадків зареєстровано в Одеській області. Також багато померлих на Вінниччині.  Летальні випадки зафіксовано також у Києві і Харківській області. Більшість з тих, кому не вдалося побороти недугу, — люди працездатного віку (від 30 до 60 років).

Ці вражаючі цифри навела заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров’я  Ірина Сисоєнко. На своїй сторінці у Facebook вона повідомила, що на грип захворіло 5,7% населення країни. З них 70% —  діти і вагітні. Найбільша кількість випадків — у Вінниці, Одесі, Харкові, Києві та Київській області. Смертність від ускладнень грипу порівняно з аналогічним періодом минулого року зросла на 10%.

У Міністерстві охорони здоров’я наводять інші дані — 25 померлих. Це підтвердили фахівці обласних вірусологічних лабораторій.

Читайте ще, Цинк, пробіотики та часник: лікар розповів, як вберегтися від "простуди" та грипу

За словами директора Українського центру з контро­лю і моніторингу захворювань МОЗ України Любові Некрасової, на сьогодні у циркуляції домінує вірус А H1N1 — т. зв. свинячого грипу. Також було виявлено зразки грипу В, від якого померло п’ятеро хворих із Вінницької області. “Грип В є набагато легшою формою, ніж H1N1, тож будемо з’ясовувати, чому так сталось”, — запевнила Ірина Сисоєнко.

У 2009-2010 рр. Україна пережила епідемію каліфорнійського грипу. Тоді з полиць аптек змітали марлеві пов’язки, оксолінову мазь і навіть антибіотики, які не здатні боротися із жодним вірусом, лише з бактеріями. За офіційними даними, не справилось з інфекцією 30 людей — у них блискавично розвинулося запалення легень, що перейшло у набряк, який і призвів до смерті.

 

 

 

 

Львів'янину на замітку: чи допоможуть звичайні противірусні ліки від свинячого грипу фото

 

 

 

 

“Половина населення України має імунітет до цього вірусу”, — запевнив начальник Головного управління СЕС у Києві Олег Рубан. А міністр охорони здоров’я Олександр Квіташвілі поспішив заспокоїти українців: “Ситуація не така страшна. Поки що не досягли епідемічного порогу. Кількість звернень до лікарень — така ж, як і в аналогічний період минулого року. Проте існує група ризику. Це — діти до двох років, старші за 65, у яких є хронічні захворювання, та вагітні жінки. Їм не слід лікуватися вдома, а краще відразу звернутися до спеціалістів”. Також, за словами головного позаштатного інфекціоніста МОЗ України Ольги Голубовської, більше пильнуватися слід тим, хто багато контактує з іншими людьми, — вчителям і вихователям, медичним працівникам, продавцям, водіям громадського транспорту. При появі таких симптомів, як підвищена температура тіла, головний біль, біль у м’язах і горлі, кашель, нежить, закладення горла, радить звернутися до лікаря. Лікування найефективніше у перші 48 годин.

“Ускладнення з боку легень при каліфорнійському грипі трапляються у 40 разів частіше, ніж при звичайному. Розвивається переважно двобічна пневмонія. Лікувати її важко, бо викликана вірусом, на який можемо впливати обмеженою кількістю ліків. Розрекламовані противірусні препарати володіють загальнозміцнювальним ефектом і за механізмом дії мало чим відрізняються від чаю з малиною”, — заявив на прес-конференції завідуючий пульмонологічним відділенням Одеської обласної лікарні Олександр Смоляний.

Лікар наголосив, що серед померлих не було таких, що своєчасно забезпечили собі ліжковий режим, — продовжували ходити на роботу з високою температурою. А захворіли на грип переважно молоді люди віком від 18 до 45 років — активний соціальний прошарок, який не поспішає брати лікарняний, бо залежить від роботодавця.

“Не “вилежали” грип вдома, температура у них трималася 4-5 днів, жарознижувальне, яке приймали, приховало картину хвороби. Розвинулось ускладнення — пневмонія. Всі пацієнти, які потрапили до лікарень із запаленням легень, п’ять днів не могли самотужки збити температуру, та, попри це, не звертались до лікарів”, — розповів завідувач пульмонологічного відділення. Помирали на першу-другу добу після госпіталізації.

“Перебіг каліфорнійського грипу порівняно легкий. При пневмонії, викликаній іншими штамами вірусу грипу, хворі скаржаться на слабкість, нездужання, а пацієнти, заражені H1N1, приходять своїми ногами, і недосвідченому лікарю важко виділити їх як важкохворих. Перший тривожний симптом — задишка. Якщо з’явилася — негайно викликайте “швидку”, — радить фахівець.

У державній СЕС підтверджують: люди померли, бо не звернулись вчасно по допомогу. Також не зробили свого часу щеплення від грипу. Загалом перед цьогорічним епідсезоном вакцинувався лише кожен десятий українець.

До слова, епідеміологи ще півроку тому попереджали про поновлення циркуляції вірусу H1N1, однак тоді на цю інформацію мало хто звернув увагу.

Ірина Сисоєнко погоджується із колегами: вірус “розперезався” із трьох причин. По-перше,українці не щепилися від грипу. По-друге, захворівши, починають займатися самолікуванням.По-третє, не спрацьовує належним чином первинна ланка надання медичної допомоги, зокрема у медичних установах бракує необхідних ліків. За словами експерта, препарати, до складу яких входить осельтамівір (у тому числі, таміфлю), діють тільки у першу-другу добу після початку захворювання. Пізніше не виявляють ефекту, тому немає сенсу їх застосовувати. Також мають протипоказання, побічну дію. Приймати їх можна лише з дозволу лікаря, особливо якщо хворий — дитина або вагітна жінка.

Хворієте на грип чи ГРВЗ і у вас з’явилися такі симптоми:

 задишка або утруднене дихання;

 посиніння губ;

 нудота/або блювота;

 утруднене сечовипускання або його відсутність;

 судоми;

 сплутаність свідомості;

 висока температура, яку неможливо збити, яка утримується тривалий час?

Негайно зверніться по медичну допомогу! Зволікання може коштувати вам здоров’я і навіть життя!

Львів'янину на замітку: чи допоможуть звичайні противірусні ліки від свинячого грипу фото 1

Джерело: Високий замок online

Львів  у новинах:

Якою буде погода у Львові на вихідні

Львів розширюється: як зміняться межі міста у цьому році

Львівські підприємці ігнорують заборону влади на атракціони

 

 

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах