Львів’янину на замітку: що зміниться у законодавстві в цьому році

Фото взято з сайту slavpeople.com

Фото взято з сайту slavpeople.com

Події
20 сiчня 2016 15:44

Зокрема по-іншому відбуватиметься процедура реєстрації прав на нерухоме майно, декларування доходів та імпорту вживаних автомобілів. Чого чекати від законодавчих нововведень?


Прожитковий мінімум і зарплатня


Держбюджетом України – 2016 передбачено, що із січня розмір прожиткового мінімуму на одну особу становить 1330 грн, а ось зарплата зросте з 1 травня із 1378 грн до 1450 грн. Середньорічний курс гривні прогнозується на рівні 24,1 грн за долар. 


Оподаткування


У 2016-ому ставка податку на доходи фізичних осіб і ставка для пасивних доходів становитиме 18% замість діючих раніше 15% та 20%, інформує tvoemisto.tv. Спрощена система оподаткування також зазнає змін у вигляді зменшення для платників III групи річного обсягу доходу з 20 млн грн до 5 млн грн; збільшення ставок для платників III групи: з 2% до 3% (для платників ПДВ) і з 4% до 5% (для неплатників ПДВ); підвищення в 1,8 разу ставок єдиного податку для IV групи платників (сільгосппідприємств); скасування на 2016 рік застосування коефіцієнта індексації нормативної грошової оцінки землі для визначення бази оподаткування для платників єдиного податку IV групи.


Єдиний страховий внесок


Також встановлена одна ставка єдиного страхового внеску у розмірі 22%, а ще підвищується максимальна величина бази нарахування єдиного страхового внеску з 17 до 25 мінімальних місячних зарплат.

Акцизний збір із 1 січня зріс майже вдвічі. Передбачається відповідальність за несвоєчасну реєстрацію акцизних накладних у Єдиному реєстрі акцизних накладних.


Реєстрація прав на нерухоме майно


Також у 2016-ому підвищилася плата за державну реєстрацію прав на нерухоме майно, з’являється процедура пришвидшеної реєстрації та законодавчо закріплюється плата за неї. За наявності у власності платника податку об’єкта (об’єктів) житлової нерухомості, у тому числі частки в таких об’єктах чи об’єкті, загальна площа якого перевищує 300 квадратних метрів (для квартири) та/або 500 квадратних метрів (для будинку), сума податку, розрахована відповідно до чинного законодавства, збільшується на 25 000 грн на рік за кожен такий об’єкт житлової нерухомості або його частку.


Декларування доходів


Із 1 січня починається декларування доходів, отриманих громадянами у 2015 році, яке відбуватиметься за новою формою декларації про майновий стан і доходи, затвердженою наказом Міністерства фінансів України від 02.10.2015 №859. Відтепер декларація, окрім податкових зобов’язань із податку на доходи фізичних осіб, міститиме інформацію про податкові зобов’язання з військового збору. Обов’язкове подання такої декларації передбачено для громадян, що отримали доходи, які підлягають оподаткуванню, проте не є податковими агентами, чи отримали такі доходи від двох чи більше податкових агентів. Такі декларації необхідно подати до 1 травня 2016-го. 


Стандарт Євро-5 для імпорту автівок


З 2016 року вимагатиметься екологічний стандарт Євро-5 для всіх імпортованих автомобілів, що фактично забороняє ввезення автівок, виготовлених раніше 2009-го (або обов’язкове переобладнання двигуна під чинний екостандарт). Євро-5 у країнах ЄС і США почав діяти у 2009 році, тож автовиробники розпочали виготовлення таких авт після 2009-го.

Автомобілі, з року випуску яких минуло не більше п’яти років (включно) та середньоринкова вартість яких становить понад 750 розмірів мінімальної зарплати, є об’єктами оподаткування, відповідно до чинного законодавства України. 

Зі спливом п’ятирічного віку легкового автомобіля податок сплачується за період із 1 січня року, у якому спливає такий період, до початку місяця, наступного за місяцем, у якому вік такого автомобіля досягне п’яти років.

Джерело: lvivpost.net.

Львів у новинах:

На площі Ринок у Львові демонтують дерев'яні будиночки Різдвяного ярмарку

Завтра у Львові можна здати непрацюючі люмінесцентні лампи і техніку: деталі

Вакцинація від поліомієліту у Львові: скільки батьків відмовились щеплення

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах