Де у Львові можна здати аналіз на свинячий грип

Новина - Події - Де у Львові можна здати аналіз на свинячий грип

Новина - Події - Де у Львові можна здати аналіз на свинячий грип

Події
26 сiчня 2016 17:26

Львівщину атакує грип і область стрімко наближається до епідеміологічного порогу. Від вірусу свинячого грипу померло вже декілька людей.

Медики попереджають, що при найперших  симптомах захворювання треба негайно звертатися за допомогою до лікарів, а не сподіватися на поради знайомих чи фармацевтів.

- Лише за минулий тиждень у Львові захворіло 6.029 чоловік, а це в 1,3 рази вищий показник, ніж за минулий тиждень. Правда, у Львові показники по грипу ще не критичні, хоча кількість хворих різко збільшується, -  розповіла VG  Львів  заступник начальника відділу епіднагляду і профілактики інфекційних захворювань ГУ Держсанепідслужби Львівської області Вікторія Нижник. - Половина хворих - діти до 17 років, бо найчастіше вірус вражає маленьких пацієнтів у віці від 9 до 14 років. У зв'язку з цим в області  станом на понеділок закрили вже 165 шкіл на карантин.

Нагадаємо Школи Львова зачинились на карантин

 Найчастіше грипом хворіють діти та дорослі у віці від 30 до 64 років. В групі ризику також вагітні жінки, люди з слабким імунітетом, хронічними захворюваннями легенів, онкохворі, люди з зайвою вагою, а також медпрацівники, які працюють з інфікованими хворими.


Як відрізнити


- Симптоми "звичайного" грипу і, власне, свинячого дуже схожі :

- Різко підскакує до 39С і вище температура

- Горло червоніє

- Червоніють очі, важко дивитися на пряме світло, дуже болить голова

- Ломить суглоби і м'язи

- Можливі кишкові розлади, діарея

- На наступний день може з'явитися сухий кашель

- На третій день температура знижується до субфебрильної (37 з "копійками")

- На 7-10 день людина одужує (якщо нічого не ускладнилося).

Для легкого ступеня грипу притаманні: підвищення температури до 38,5-39 ° С, слабкість, головний біль.

Для важкого ступеня картина виглядатиме так: підвищення температури в межах 40 - 40,5 ° С, запаморочення, судоми, блювота, галюцинації.

Для найтяжчої гіпертоксичної форми притаманні: підйом температури в межах 40 - 40,5 ° С, різна неврологічна симптоматика (блювання, судоми, запаморочення, головний біль), а також геморагічний синдром, який характеризується підвищеною проникливістю і кровоточивістю слизових оболонок.

Судячи з останніх даних, симптоми свинячого грипу у деякої частини хворих характеризуються симптоматикою гіпертоксичної форми грипу: швидке протікання захворювання, двостороння пневмонія (масивне поширення запалення на всю поверхню легенів; можливо, пневмонія вірусна), причому відбувається це протягом 2-3 днів, потім людина може почати захлинатися, може розвинутися дихальна недостатність і, нарешті, може померти через геморагічну пневмонію (коли тканини легенів виявляються просякнутими кров'ю, що йде з розташованих там судин).

Грип цього виду може точно визначити лише вірусологічна лабораторія, яка у Львові знаходиться на вулиці Круп'ярській, 27 (Львівська обласна лабораторія, вірусологічний центр). , - розповіла VG Львів   позаштатний епідеміолог ДОЗ Львівської ЛОДА  Наталія Тимко.

- Коли людина захворіла їй треба звертатися саме у цю лабораторію? 

- Ні, не треба. Біологічний матеріал хворого туди скеровує стаціонарний лікувальний  заклад, у якому пацієнт знаходиться на лікуванні.

Найпростiше - взяти мазок: пацiєнта просять вiдкрити рот i сухим стерильним тампоном, обертальними рухами, з поверхнi мигдаликiв, пiднебiнних дужок i задньої стiнки ротоглотки беруть матерiал, - додає Олена Левицька, лiкар-епiдемiолог обласного лабораторного центру Держсанепiдслужби України. - Далi тампон кладуть у стерильну одноразову пробiрку з кришкою та стерильним фiзрозчином. Мазки можна перевiрити кiлькома способами. Насамперед за допомогою швидких тестiв - iз використанням методу iмунохроматографiчного аналiзу. В його основi - специфiчна взаємодiя антигенiв (частинки вiрусу) й антитiл (або iмуноглобулiн - це бiлкова сполука, яку органiзм виробляє у вiдповiдь на антиген) на хроматографiчнiй мембранi пiсля її змочування рiдиною зразка. Цi тести не потребують додаткового обладнання, спецiальних знань i дають досить точний результат менш нiж за двi доби. Ще один популярний метод - флуоресцiюючих антитiл (МФА). Вiн дає змогу отримати результати протягом двох дiб пiсля взяття мазка й грунтується на взаємодiї антигена з вiдповiдним антитiлом, що позначене флуоресцiюючим барвником. Так дiагностують не тiльки грип, а й аденовiруси респiраторної групи, вiрус парагрипу 1, 2, 3, 4 типiв, РС-вiрус, риновiрус, коронавiрус, метапневмовiрус, бокавiрус. 

Найбiльш сучасним та найточнiшим у дiагностицi вiрусних iнфекцiй є метод полiмеразної ланцюгової реакцiї (ПЛР), який дає змогу отримати результат менш нiж за 10 годин. Вiн полягає у виявленнi в дослiдних зразках кровi хворого унiкальних певних генетичних послiдовностей вiрусiв. Саме це дає можливiсть чiтко вiдрiзнити, зокрема, штами грипу А вiд грипу В.

Якщо, наприклад, дiагностують так званий свинячий грип A(H1N1), а вiн найагресивнiший (найчастiше дає ускладнення), то лiкар розширює схему лiкування, до препаратiв проти болю голови, температури, загальнозмiцнювальних лiкiв, додає спецiальнi противiруснi.

Є препарати, якi зарекомендували себе в терапiї саме грипу А (наприклад, тамiфлю), а при iнших типах грипу чи ГРВI вони недоцiльнi. Не кажучи вже про те, що це недешевi лiки й можуть спотворити результати подальших аналiзiв. Саме з огляду на ймовiрнiсть такого спотворення пацiєнтам неприпустимо призначати собi противiруснi препарати самостiйно. Є ще один дуже важливий момент: треба переконатися, що йдеться саме про вiрусне, а не бактерiальне ураження. Наприклад, не про менiнгоковову iнфекцiю, яка доволi часто вражає людей, ослаблених сезонними вiрусами. На першому етапi вона може нагадувати банальне ГРВI.

- Таміфлю, реленца, якими лікують свинячий грип купити в аптеках майже неможливо. Де їх придбати?

- Такі захворювання як грип і свинячий грип потрібно лікувати стаціонарно. Щодо препаратів, то їх справді в аптеках нема. Якщо реленцу ще часом можна знайти, то таміфлю є мало навіть  в лікарнях, можна сказати, що він закінчується.

При захворюванні, найпізніший термін звертання до лікаря - друга доба. Адже вірусологічні препарати діють лише на  протязі 72 годин, далі вони впливу не мають.

- А чим же тоді лікуватися хворим?

- Не треба панікувати. Ми з дня на день чекаємо велику партію ліків з Литви.

- Пані Наталю, що порадите робити, щоб захистити себе від грипу?

- Дотримуватися правил кашльового етикету: кашляти не в долоню, а в серветку чи носовичок, чи у крайньому разі в рукав. Часто мити руки з милом. Адже хвороба передається не лише повітряно-крапельним шляхом, але й через брудні руки, зволожувати носоглотку. І забезпечити організм вітамінами, збалансованим харчуванням, природними антисептиками: цибуля, часник, лимони і т.д.

А ще, по можливості, перестати бувати у місцях великого скупчення людей, де вірус підчепити найлегше.

Грип ні в якому разі не можна переносити на ногах - ходити на роботу чи навчання. Не варто застосовувати аспірин,  температуру яка більше ніж 38, 5 можна збивати парацетамолом та ібупрофеном. Також рекомендується вживати відхаркувальні засоби, оскільки грип вражає органи дихання. Не варто забувати і про провітрюванні приміщення, зволоження і комфортній температурі повітря, де перебуває хворий (не більше 20 градусів). 

.Цинк, пробіотики та часник: лікар розповів, як вберегтися від "простуди" та грипу

У Львові за 3 дні майже 5 тисяч людей підкосили грип і ГРЗ

Львів'янину на замітку: чи допоможуть звичайні противірусні ліки від свинячого грипу

Грип у Львові: симптоми, групи ризику, поради лікарів

На Львівщині вже є один випадок свинячого грипу

Стало відомо, скільки упаковок "Таміфлю" є у лікарнях Львова

Львів'янину на замітку: чи допоможуть звичайні противірусні ліки 

Серед львівських школярів зросла кількість хворих на грип

В школах на Львівщині оголосили карантин

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах