Львів'янину на замітку: як зміниться з квітня допомога при народженні дитини

фото з сайту nashaplaneta.su

фото з сайту nashaplaneta.su

Події
28 сiчня 2016 16:03

"Газета" з’ясувала всі нюанси щодо державної допомоги, яку виплачують після народження дитини.

"Раніше говорили, що допомогу після народження дитини з квітня 2016 року мають підвищити. Але що ближче цей час, то більше невизначеності. Ніхто про це нічого не каже. ЗМІ пишуть лише про те, що з травня зросте прожитковий мінімум. Отже, це підвищення з квітня перенесли на травень, чи як це зрозуміти? Хтось може чітко сказати: у 2016 році допомога при народженні дитини зросте чи ні?" З таким питанням у "Газету" звернулася львів’янка Віра Чубовська.

Щоб остаточно з’ясувати всі нюанси щодо державної допомоги, яку виплачують після народження дитини, ми звернулися по коментар до начальника відділу житлових субсидій, соціальних виплат та допомог департаменту соціального захисту ЛОДА Василя Гельбича.

"Плани щодо підвищення цього виду допомоги з квітня були, але в бюджеті на 2016 рік кошти на це не передбачено, – пояснив Василь Федорович. – Тому 2016-го допомогу, у зв’язку з народженням дитини, й надалі  виплачуватимуть у передбачених законодавством розмірах – 41 280 грн., незалежно від того, яка за рахунком дитина народилася – перша, друга чи третя. Одноразово батькам виплачують 10 320 грн. (цю допомогу, до речі, не зараховують до доходів в оформленні, скажімо, субсидій та інших видів державних допомог), решту суми виплачують однаковими частинами впродовж трьох років: щомісяця по 860 грн.".

З травня в Україні зростає прожитковий мінімум, але це не позначиться на розмірі допомоги, яку держава виплачує з народженням дитини, бо для неї, за словами Василя Гельбича, визначено сталу суму, й вона не прив’язана до прожиткового мінімуму.

А ось допомога, яку виплачують у зв’язку з вагітністю і пологами, так звані "декретні", зростуть. Цю допомогу надаються у розмірі 100% середньомісячного доходу жінки (стипендії, зарплати, допомоги з безробіття тощо) на місяць, але вона не може бути меншою ніж 25% розміру прожиткового мінімуму, встановленого для працездатної особи. З 1 вересня вона не може бути меншою ніж 344 грн. 50 коп. (до 1 вересня вона була 304 грн. 50 коп.). А з 1 травня 2016 року вона зросте і становитиме 362,50 грн., з 1 грудня 2016 року – 387,50 грн. 

Львів у новинах:

Увага, вакансії: львівська ОДА шукає керівників 

Львів’янок вивозили за кордон у сексуальне рабство 

Львів'янину на замітку: з 1 лютого в Україні подорожчає мобільний зв'язок

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах