Чому львів'яни почали відмовлятися від субсидій

фото з сайту domik.ua

фото з сайту domik.ua

Події
11 лютого 2016 12:11

З 1 січня Міністерство фінансів України починає верифікацію стану всіх отримувачів субсидії. У випадку, якщо отримувач субсидії надав про себе неправдиві відомості – субсидія буде відмінена, а брехун змушений буде повернути надані державою кошти у двократному розмірі. Про це інформуєhttp: znaj.ua.

За даними міністерства соціальної політики, нині субсидії в Україні отримують 5,4 млн. родин. Тож на переважну більшість з них чекають неприємності - адже більшість українців працюють нелегально та мають нелегальні доходи.

До 1 січня прослідкувати за нелегальними доходами українців держава не могла. Але 24 грудня Верховна рада прийняла закон "Про внесення змін до Бюджетного кодексу України". 31 грудня Президент підписав цей закон.

Документом, зокрема, визначається право держави отримувати інформацію, яка має банківську таємницю, при реалізації повноважень за контролем та виконанням бюджетного законодавства в частині моніторингу пенсій, пільг, субсидій та інших соціальних виплат. А це означає, що Мінфін і інші контролюючі органи зможуть отримати банківські дані про громадянина.

Черкащанка Олена розповіла, що її батьки проживають у селі та отримують субсидію – інакше великий будинок просто не обігріти узимку. "Два роки тому батьки продали бабусину хату. Отримали круглу суму та поклали її на депозит у банку. До двох своїх пенсій мають щомісяця 800 гривень за рахунок відсотків. Тепер батьки переживають, бо при наданні субсидій не надали відомість про свій депозит. Якщо чиновники довідаються про депозит, субсидію заберуть і змусять повернути її розмір. Та ще й лякають, що у двократному розмірі. Ми підрахували, що тоді державі доведеться повертати 20 тисяч гривень. Батьки хочуть написати відмову від субсидії через це", - розказала жінка.

Програміст Олег з Києва теж звернувся за субсидією після того, як отримав платіжку за опалення в 900 гривень за місяць. "На роботі ми оформлені та по всіх документах отримуємо мінімальну зарплатню. Але програміст з мінімальною зарплатнею – це ж смішно. Основну частину доходу нам скидають на картку. Тепер хочу відмовитися від субсидії. Бо якщо держава взнає – повертатиму в двократному розмірі. Та й податки з неофіційних доходів змусять платити", - каже чоловік.

Марина зі Львова – офіційно безробітня, але працює продавчинею на ринку. "Написала відмову від субсидії, бо півроку назад зробила операцію – вставила суглоб штучний у ногу за 70 тисяч гривень. Частина коштів була моя, а частину позичила. В декларації цього, звісно, не вказала. А зараз переживаю – якщо соціальні інспектори взнають про мою операцію від сусідів – заберуть субсидію, а я дуже довго буду сплачувати в подвійному розмірі ту суму, що мені держава дала на субсидію", - каже жінка.

"Ми з чоловіком обоє працюємо. Звісно ж оформлені на мінімальну зарплатню. Решта все отримуємо на картки. Будемо відмовлятися від субсидії, бо якщо чиновники взнають про наші доходи, змусять відшкодувати розмір субсидії, ще й штраф за обман нарахують", - каже Галина з Миколаєва.

Юрист Вадим Хабібулін пояснює, що новим законом громадян фактично позбавили банківської таємниці. "Цей закон – пастка. Одна справа перевірити депозит, а інша справа – отримати дані про купівлю валюти. Адже при покупці валюти в банку, працівники банку роблять ксерокопію паспорту та мають усі дані клієнтів. Тепер чиновники з легкістю можуть зробити запит по банках не лише на отримувача субсидії, а й на членів його родини, та позбавити субсидії за приховані доходи", - пояснює юрист.

Хабібулін стверджує – після численних звернень до уряду норму про подвійне відшкодування субсидії зняли. Тепер нечесний користувач субсидією змушений буде повернути лише повністю субсидію і, можливий, штраф за свою нечесність.

Так що незабаром на українців чекають судові позови про зняття субсидії та її відшкодування, а також активізація колекторських компаній.

Львів у новинах:

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах