Якою буде площа Митна у Львові після реконструкції: візуалізація

фото з сайту vorobus.com

фото з сайту vorobus.com

Події
17 лютого 2016 18:31

Площа Митна – унікальна та водночас незручна. Серед її "плюсів" – вигідне розташування, транзитність та багато простору. До "мінусів" зараховують велике скупчення транспорту, неможливість сховатися від спеки й постійна присутність голубів. У Львові вже кілька років працюють над тим, аби подарувати площі нове життя. Архітекторка Ольга Криворучко, співзасновниця організації Urban Ideas, розповіла Tvoemisto.tv, як зміниться це місце у 2016 році.

Фото: Urbaanideas, biosphere.ub.ua, www.vashsad.ua, greensad.com.ua, www.poltavaforum.com, Facebook


Чому площа Митна – унікальна?


Особливість площі Митної – у її транзитності. Тут перетинаються й пішохідні, й транспортні шляхи, які ведуть до центральної частини міста. Окрім того, площа є важливим вузлом для громадського транспорту: через неї пролягають більшість трамвайних та чимало автобусних маршрутів.

У Львові вже кілька років тривають розмови про те, що площу варто оновити й зробити більш зручною для мешканців та гостей міста. У червні 2014 року львівські архітектори та дизайнери організували воркшоп та спільно розробляли концепцію ревіталізації цього місця. Насамперед учасники хотіли повернути площі ідентичність та зробити її затишною і функціональною, аби вона почала асоціюватися із музеєм, мистецтвом і студентами. Деякі ідеї вже втілили, а деякі – з часом відсіяли через недоцільність чи складність реалізації.

Якою буде площа Митна у Львові після реконструкції: візуалізація фото

"Львівська міська рада вже профінансувала виготовлення проекту. (Цьогоріч на капітальний ремонт площі Митної з бюджету розвитку міста виділили 6 мільйонів 78 тисяч гривень, – авт.) Тепер справа у реалізації. Якщо все буде добре з фінансуванням, маємо втілити проект до кінця", – каже Ольга Криворучко, яка координувала воркшоп.

За її словами, площа унікальна та "зав’язана" в історичне міське життя. На цьому місці дійсно була митниця – звідси й назва. Локація має також і сакральне значення: раніше тут функціонував монастир та костел кларисок (зараз у костелі знаходиться Музей сакральної барокової скульптури Пінзеля, – авт.) Коли відремонтують площу та відреставрують костел, у Львові з’явиться ще одна пам’ятка для туристів і ще одне місце перепочинку для львів’ян.


Що вже зробили?


Завдяки коштам від Німецького товариства міжнародного співробітництва (GIZ) на площі раніше вже встановили своєрідний лавочко-лежак, який дає змогу не лише посидіти з комфортом на площі, а й полежати, споглядаючи небо над містом. Зрозуміло, що таке пристосування буде актуальним для львів'ян та туристів лише в теплу пору року.

Якою буде площа Митна у Львові після реконструкції: візуалізація фото 1

Фото: Urbaanideas


Про "пішохідний" та "інтерактивний" фонтан


"Сухий" – це лише умовна назва. Правильніше його називати "пішохідний". Вода битиме вгору прямо із замощення, тому люди зможуть проходити поблизу фонтану чи бігати по його території. Такий фонтан не передбачає басейну. Це позитивний момент, адже саме там зазвичай накопичується сміття.

"Вода буде доступною для людей: можна буде її торкатися, обливатися, бризкатися. Так ми зробимо фонтан цікавішим та інтерактивнішим. Зараз ми вже виконали початкові роботи: демонтували стару чашу, зробили нову, проклали труби. Згодом доставлять автоматику, підключать, –  і фонтан вже зможе працювати", – розповідає Ольга Криворучко.

Якою буде площа Митна у Львові після реконструкції: візуалізація фото 2

Згідно з планами архітекторів, на площі ще мають вирівняти поверхню, зробити нове замощення, висадити дерева та облаштувати освітлення.


Голуби на площі Митній: лишати чи проганяти?


Проблема з голубами на площі виникла тому, що вони мають прихисток на даху музею. Коли дах відремонтують, то, відповідно, й голубів поменшає, – вважає Ольга Криворучко, але вбачає головну причину в тому, що мешканці просто звикли годувати тут птахів.

"Тут часто можна побачити людей, які приносять залишки хліба та роздають їх. Кажуть, що годувати голубів – це те ж саме, що годувати щурів. Вода з фонтану має дещо їх "розігнати", але проблема існуватиме доти, доки мешканці носитимуть їм харчі. Подібна ситуація є, наприклад, і на площі Святого Марка у Венеції", – каже Ольга Криворучко.

Якою буде площа Митна у Львові після реконструкції: візуалізація фото 3

Площа Митна у Львові та площа Святого Марка у Венеції
(джерело: www.poltavaforum.com, Facebook)

"Голуби невід’ємні від образу площі, вони ж її і загаджують. Можна відремонтувати дах музею Пінзеля – птахи втратять своє житло і, сподіваємося, покинуть це місце. А можна мити площу, як миють площу Святого Марка у Венеції, і далі фотографуватися з голубами", – такий висновок зробив колектив архітекторів та дизайнерів під час воркшопу.


На площі висадять "витривалі" дерева


Ще одна "незручність" площі Митної – постійне скупчення пилу й бруду від транспорту, а також неможливість заховатися від спеки. Частково цю ситуацію змінить наявність фонтану. Ще одне рішення – висадити дерева. Але це, здебільшого, інвестиція у майбутнє, адже дерева виростуть до потрібних розмірів лише років через десять. До того ж – не кожне дерево приживеться у такій місцевості. Тому зупинилися на кількох видах, які відносно добре переносять шум та забруднення від машин. Загалом на площі планують висадити приблизно 20 дерев.

Як пояснює Ольга Криворучко, райські яблуні обрали тому, що вони декоративні як навесні, так і восени: спочатку цвітуть, а потім мають гарні плоди. За словами дослідника історії Львова Ілька Лемка, у 50-70-х роках ХХ століття на площі Митній росли саме райські яблука. Також тут ростимуть груші "Шантеклер", які дещо вищі за райські яблуні, але теж мають дрібні плоди.  Ще висадять кулясті клени, які росли по периметру площі й раніше.

Якою буде площа Митна у Львові після реконструкції: візуалізація фото 4

Так виглядають райська яблуня, груша "Шантеклер" і кулястий клен
(джерело: biosphere.ub.uawww.vashsad.uagreensad.com.ua)

Якою буде площа Митна у Львові після реконструкції: візуалізація фото 5

Візуалізація проекту ревіталізації площі Митної, створена під час воркшопу


Спершу треба реставрувати музей та відремонтувати перехід


За словами Ольги Криворучко, було би краще, аби музей відремонтували раніше, аніж почнуться роботи на площі. "Нелогічно, якщо спершу замостять площу, а пізніше приїде техніка, яка ремонтуватиме музей. Те саме можна сказати й про облаштування пішохідного переходу", – говорить архітекторка.

Згідно з новоприйнятим бюджетом розвитку Львова, на ремонтно-реставраційні роботи фасаду та даху музею Пінзеля цьогоріч виділили 2 мільйони 100 тисяч гривень.

Як розповіла Tvoemisto.tv начальник управління охорони історичного середовища Львівської міської ради Лілія Онищенко, пішохідний перехід на площі Митній цього року ремонтувати не планують.


Як зробити площу доступнішою для маломобільних людей


Через насичений рух транспорту довкола площі, до неї найзручніше добиратися через підземний перехід. Поки що він не дуже пристосований для маломобільних людей та батьків із дитячими візочками

"Ми пропонували облаштувати там ліфт. Це б зробило більш доступними як перехід, так і саму площу. Наземного переходу ("зебри") тут немає, хіба далі – на початку вулиці Личаківської. Нам би хотілося, аби люди безперешкодно потрапляли на площу, навіть в інвалідному візку. Поки що це лише ідея, на яку необхідно залучати додаткові кошти. Можливо, до втілення такого задуму захочуть долучитися спонсори", – каже Ольга Криворучко.

Львів у новинах:

Яким буде парк-скалодром у парку культури (візуалізація)

Суд заборонив програму "Інспектор Фреймут"

Поряд зі Львовом з’явиться велетенський ведмежий притулок

 

 

 

 

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах