Львів'янину на замітку: чого чекати від тарифів на комуналку найближчим часом

фото з сайту firtka.if.ua

фото з сайту firtka.if.ua

Події
19 лютого 2016 15:30

З лютого доведеться вдвічі більше платити за газ власникам газових плит, а з березня та вересня подорожчає "струм", а з квітня влада хоче підняти розцінки на газ для обігріву, опалення, гарячу воду і послуги жеків.

Вищий адмінсуд скасував постанову Кабміну №237 від 29 квітня 2015 року про зменшення вдвічі норм споживання газу без лічильників. Це нам підтвердили в Нацкомісії з регулювання енергетики та компослуг (НКРЕКУ). Але додали, що поки не побачать рішення суду, не коментуватимуть, наскільки точно подорожчає газ. Як і що може подорожчати в комунальній сфері для народу в цьому році - розбиралася "Сегодня".

Скільки і за що заплатимо

Як роз'яснив директор енергопрограмм Центру світової економіки і міжнародних відносин НАНУ Валентин Землянський, якщо НКРЕКУ врахує рішення суду, для тих, у кого вдома стоїть газова плита і немає лічильників, норма вже з лютого зросте з 3 до 6 куб / м в місяць на людину, а оплата - на 21,56 гривень. Наприклад, якщо зараз сім'я з трьох осіб за газплиту і без лічильника платить майже 65 гривень в місяць за газ, то буде - 129 гривень.

Крім того, суд скасував зменшення норм з травня 2015 го, і виходить, що українці повинні будуть сплатити куби за той час, поки діяла постанова Кабміну. Йдеться приблизно про 5,5 мільярди гривень (або близько 600 гривень на сім'ю), але чи потрібно буде оплатити ці "борги", ще не зрозуміло.

За словами Землянського, ціна на газ додатково підвищиться з 1 квітня приблизно в 1,5 рази для тих, хто опалює ним будинок, а також для підприємств теплокомуненерго (ТКЕ). Цього вимагає новий варіант меморандуму з МВФ, затверджений Кабміном на днях, тобто газ для селян і ТКЕ буде коштувати не 3,6 гривень / куб.м, а 5,4 гривень. Це автоматично тягне за собою зростання цін на опалення і гарячу воду.

Також з 1 березня і з 1 вересня двічі подорожчає "струм" - на 25% і 30%. Хочуть підняти на рівень інфляції 2015 року розцінки на утримання прибудинкової території та комунальні: а це ще 45-50%.

Підвищення цін може привести до боргів

Експерти кажуть, що таке різке подорожчання разом із зубожінням народу, призведе до зростання неплатежів. Юрист Володимир Столітній каже, що в наявності законодавча колізія: з одного боку, рішення суду треба виконувати і недоїмку відшкодувати, а з іншого - рішення суду не повинно мати зворотної сили, адже споживач не винен в помилках влади. "Можливі два варіанти: борг реструктуризують на дев'ять місяців, включивши його в рахунок, або спишуть за рахунок держави", - вважає Столітній.

Львів у новинах:

Як змінити ЖЕК на вдалу приватну фірму: про що не розповідають львів’янам

Як озеленять найбрудніші локації Львова: візуалізація

Начальника "Львівтеплоенерго" викликають на килим через великі рахунки отримані львів'янами

 

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах