Через тиждень у Львові відбудеться чемпіонат світу з шахів

Новина - Події - Через тиждень у Львові відбудеться чемпіонат світу з шахів

Новина - Події - Через тиждень у Львові відбудеться чемпіонат світу з шахів

Події
24 лютого 2016 13:31

Пересічному львів'янину певне і не снилося, що через тиждень у його місті стартує шахова подія світового значення. Але ми то з вами знаємо! То що таке матч ФІДЕ за звання чемпіонки світу з шахів 2016, хто така Хоу Іфань і чому вона прилітає у Львів? Шукайте відповіді у нашому анонсі.

Через тиждень у Львові відбудеться чемпіонат світу з шахів фото

Хто винуватець події?

5 квітня 2015 року українська шахістка Марія Музичук стала чемпіонкою світу з шахів, обігравши у фіналі чемпіонату, що проходив у Сочі, росіянку Наталю Погоніну 2.5-1.5. До цього часу ці ж чемпіонати світу вигравала китаянка Хоу Іфань - тричі (2010, 2011, 2013), але минулого року вона відмовилася від участі. Тому як тільки Марічка стала шаховою королевою, стало зрозумілим, що їй доведеться відстоювати своє звання проти Хоу. 

Чому чемпіонат проводять у Львові, а не Пекіні? 

Спершу чемпіонат за світову шахову корону був запланований на осінь 2015, але за проханням чемпіонки і згодою обох сторін його перенесли на березень 2016. У липні минулого року президент ФІДЕ Кірсан Ілюмжинов приїжджав до України на зустріч з Петром Порошенком, з яким вони і домовилися про проведення фінального матчу у Львові.

Нагадаємо, що розглядалося проведення матчу також у Пекіні, але Ілюмжинов наполіг : "Особисто я б хотів провести цей матч за звання чемпіонки світу саме у Львові, адже в Пекіні ми провели вже багато міжнародних шахових подій. Буду просити членів президентської ради підтримати заявку України і Львова, і прислухатися до думки чемпіонки світу Марії Музичук. Вважайте, що свій голос я віддам за Україну".

З моменту згоди у Львові почалася шахоманія, адже подія світового рівня проходитиме в Україні вперше. Не секрет, що матч підштовхнув місцеву громаду запровадити шахові гуртки  у всіх школах Львова. Такої практики масово дотримуються за кордоном, в Україні запровадили трохи більше, як півроку тому. Тепер Львів асоціюватиметься не тільки з фестивалями кави і китайського Нового року, а й інтелектуальною грою в шахи. Тому якщо визначення "Львів - шахова столиця України" раніше викликало сумнів, зараз так не доводиться. 

Через тиждень у Львові відбудеться чемпіонат світу з шахів фото 1
Марія Музичук отримує звання "Львів'янин року" від міського голови Андрія Садового

Що дві шахістки робитимуть на чемпіонаті світу для двох шахісток?

Чемпіонат світу з шахів серед жінок триватиме 1-18 березня у Львові. В перший день весни о 18:00 пройде відкриття чемпіонату у залі Львівської опери та жеребкування. Далі шахістки зіграють 10 партій з періодичністю: два дні грають, третій вихідний. Кожна партія передбачає контроль часу 90 хвилин на перші 40 ходів, потім 30 хвилин до кінця гри, з додаванням 30 секунд на кожен хід, починаючи з першого.

Якщо після десяти партій рахунок буде нічийним, чемпіонці Музичук і екс-чемпіонці Іфань доведеться зіграти на тай-брейках (додаткових партіях) з меншим контролем часу. Якщо і тут нічия, то на них чекає "армагедон". 

Де ходитимуть конем?

Суперниці будуть вигравати, програвати або закінчувати партію внічию у Палаці Потоцьких на Коперника, 15, що функціонує як Львівська галерея мистецтв. Дівчата гратимуть в окремо відведеній залі, а максимальних 60 глядачів і преса спостерігатимуть у Дзеркальній залі. До речі, якщо ви не преса і не з команди організаторів, то теж можете бути присутніми. Вам лише необхідно заздалегідь зареєструватися. 

Через тиждень у Львові відбудеться чемпіонат світу з шахів фото 2
Інтерактивна карта шахового Львова на офіційному сайті чемпіонату lviv2016.fide.com

Які шанси у Музичук?

Професійна біографія стриянки Марічки Музичук нагадує, що вона є дворазовою чемпіонкою України, у складі збірної України - також світу, бронзовою медалісткою на Олімпіаді. Марія навчилася грати швидше, ніж читати. Батьки - шахові тренери - навчали шахових азів доньок Марію та старшу Анну фактично з пеленок. У 2 чемпіонка знала, як ходять фігури, у 3 могла зіграти партію, у 5 - зіграти повноцінну партію і її виграти. 

Найвище шахове звання - ґросмейстера - Марічка здобула минулого року за результатами чемпіонату світу. З того часу її турнірні досягнення помітно збільшилися. Так до рейтингу чемпіонка додала + 28 (2554 у лютому), причому в грудні досягла пікових 2556 пунктів ЕЛО і 3-тього місця у жіночому рейтингу. 

Через тиждень у Львові відбудеться чемпіонат світу з шахів фото 3
Хікару Накамура та сестри Музичук (справа) на церемонії закриття Гібралтар Мастерс

"Генеральну репетицію" чемпіонка провела на найкращому опені "Гібралтар Мастерс", куди поїхала розім'ятися разом із своєю сестрою Анною. Що цікаво, до 9 туру Марічка лідирувала і  претендувала зіграти найкраще, але у фінальній партії поступилася кубинцю Лазаро (2666) і набрала 6 очок з 10 можливих. Сестра Анна, яка таки виграла "жіночий приз", набрала 7/10. Загалом чемпіонка зіграла в силу 2614. 

Як розповів батько шахістки, протягом року Марічка посилено готувалася з тренерами, зіграла два мікроматчі - товариські ігри з суперником рейтингу Іфань за такою ж системою, за якою гратиме у Львові. Також для неї було проведено шість тренувальних зборів.  

Які шанси в Іфань?

Китаянка Хоу Іфань - шахістка №1 і вдома, і у світі. Виконавши норму міжнародного ґросмейстера у 14, Хоу стала наймолодшою шахісткою планети, якій це вдалося. У 16 Іфань знову стала наймолодшою в історії шахісткою, яка здобула чемпіонське звання. Це був її перший чемпіонат світу (Туреччина, 2010), далі вона подвоювала перемоги на чемпіонаті світу в Албанії (2011) та Китаї (2013). 

Що цікаво, Хоу уже не вперше відстоює свій титул чемпіонки світу. І не вперше проти українки. У грудні 2012 року харків'янка Анна Ушеніна стала першою українською чемпіонкою світу з шахів серед жінок за часів Незалежності. Але оскільки Хоу перемогла Гран-Прі 2010-2011, вона здобула право відвоювати звання в Ушеніної. Тоді китаянка достроково виграла чемпіонат після 7-ї партії з результатом 5.5-1.5 і повернула собі шахову корону. 

З Марічкою схожа ситуація: Хоу знову виграла Гран-Прі серед жінок 2013-2014 й автоматично здобула право змагатися за звання чемпіонки проти Музичук у 2016.

Через тиждень у Львові відбудеться чемпіонат світу з шахів фото 4
                                                                                                                                                                             Фото: Tata Steel Chess

Останнім турніром, де грала Іфань, був Вейк-ан-Зеє в однойменному маленькому голландському містечку. Там Іфань ввійшла в групу з 14 учасників головного турніру Tata Steel Masters. За час змагання Хоу зіграла проти десятки топових шахістів світу - Карлсена, Каруани, Со, Ельянова. 

Єдинка жінка на турнірі Хоу розділила останню сходинку з результатом 5/13, в той час як чинний чемпіон світу Маґнус Карлсен виграв турнір, набравши 9/13. Загалом китаянка зіграла в силу 2666. З тринадцяти партій вісім зіграла внічию, три програла - Маґнусу, Мамедьярову і нашому Ельянову та лише одну виграла - у чеського ґроса Давида Навари. 

І трохи більше як тиждень тому Хоу поїхала "розім'ятися" у Чилі (2-10 лютого). Там вона провела сеанс одночасної гри на 60 шахівницях. Що головне, зіграла матч з 4 партій проти місцевої зірки - 20-річного Енріке Вілляґри (2484) з рахунком 2.5-1.5 на свою користь. 

Особистий рахунок Іфань vs Музичук - 0.5-2.5

Якщо вірити онлайн базі даних, суперниці зустрічалися за шахівницею до цього п'ять разів. У класику зіграли тільки три партії: одну закінчили внічию, у двох Марічка зазнала поразки.

             Через тиждень у Львові відбудеться чемпіонат світу з шахів фото 5
                 Відповідь на запит у пошуковику database.chessbase.com                                                                                          

Старша сестра Анна перетиналася з Іфань більше і успішніше. 

           Через тиждень у Львові відбудеться чемпіонат світу з шахів фото 6
               *Враховуючи партії в бліц

Чи готовий Львів до чемпіонату?

У Львові почали підготовку одразу з наступного дня після перемоги в Сочі. На сьогодні маємо симпатичний сайт події lviv2016fide.com, офіційну сторінку у Фейсбуці, з десяток подій організованих в рамках підготовки до матчу і тих, які проведуться, окрім матчу. Це наприклад, Шкільна ліга з шахів (грудень 2015), засідання правління Європейського шахового союзу, семінар тренерської ради ФІДЕ, відкритий дитячий фестиваль з шахів (11-13 березня) ет цетера.

Найбільші клопоти, як не дивно, пов'язані із фінансовим питанням. Як  розповів   Zahid.net виконавчий директор з підготовки та проведення матчу Назар Фірман, загальний кошторис підготовки Марії Музичук становить 1 млн 750 тис. грн. З цієї суми Мінмолоді та спорту України виділило чемпіонці лише 66 тис. грн. Також одноразову фінансову допомогу у сумі 400 тис. надала міська рада.

                Через тиждень у Львові відбудеться чемпіонат світу з шахів фото 7
              Мама чемпіонки Наталя Музичук після прес-конференцій у палаці Потоцьких        Фото: Zahid.net

Хоч Київ обіцяв розділити фінансові зобов'язання разом з Львівською міською радою та Львівською ОДА, проблема таки лягла на плечі Львова. Загальний бюджет проведення матчу за звання чемпіонки світу між Музичук та Іфань становить 605 тис. євро. Назар Фірман додав, що проведення матчу рятує місто Львів та спонсори. 

Так на підготовку чемпіонки міська рада Львова виділила 400 тис. грн., а також 250 тис. грн надав генеральний директор "Львівхолод" Богдан Козак. 200 тис. грн. теж очікували від президента Львівської обласної шахової федерації Тараса Керницького та 200 тис. грн від компанії "Галицька здоба". Однак цього недостатньо і сім'ї Музичук потрібно ще 600 тис. грн, аби провести турнір. Тільки робота тренерів чемпіонки під час матчу коштуватиме 25-30 тис. євро.

Останні підготування


Як розповіла мама чемпіонки Наталя Музичук, Марія посилено готується до турніру у готельному комплексі "Edem Resort" біля Львова. Одразу після сніданку спортсменка приступає до тренувань, робить перерву на обід і потім знову тренується до 18 год. Після цього разом із сестрою Анею Марчка йде у тренажерний зал та басейн. Потім - вечеря, прогулянка і сон. До Львова чемпіонка повернеться через декілька днів, де продовжить тренування в готелі "Леополіс". 

Там же зупиниться і суперниця Хоу Іфань, яка прилітає з командою до Львова у середу 24 лютого. В команді китаянки - менеджер, тренер, батьки та керівник Китайської федерації шахів.

Церемонія відкриття чемпіонату пройде у необарокових стінах Львівської опери 1 березня (початок о 18:00). Також велися перемовини, щоб на відкриття Анна та Марія одягли дизайнерські сукні в українському стилі від Оксани Караванської. 

Першу партію зіграють 2 березня у палаці Потоцьких, початок о 15:00. Право зробити перший хід надається Святославу Вакарчуку. Офіційним коментатором є український та словенський шахіст Адріан Михальчишин. 

 Через тиждень у Львові відбудеться чемпіонат світу з шахів фото 8
    Сестри Анна та Марія Музичук біля палацу Потоцьких влітку 2015

"На відкриття запрошуємо близько тисячі осіб. Це будуть команди Марії Музичук та Хоу Іфань, представники ФІДЕ та міжнародної шахової спільноти, Федерації шахів України, українські ґросмейстери, школярі Львова та Львівської області, які займаються у шахових гуртках", - повідомила Львівська дирекція з проведення Матчу.

Скоро розпочнеться реєстрація глядачів на матч. Організатори розповіли, що палац Потоцьких, де гратимуть суперниці, буде поділений на декілька зон. "В зоні, де гратимуть ґросмейстерки, зможуть перебувати лише судді та апеляційне журі. Для глядачів ми готуємо Дзеркальну залу палацу, де в режимі онлайн можна буде дивитись матч та повболівати за шахісток. Розраховуємо підготувати близько шістдесяти місць, з яких половина - глядачам, решта - журналістам, батьками гравчинь, представникам шахової спільноти та ФІДЕ. У зв'язку з тим, що кількість місць тут обмежена і згідно з вимогами ФІДЕ щодо безпеки, ми зробимо попередню реєстрацію на матч на офіційному сайті. І якщо кількість охочих на кожну партію перевищуватиме можливості залу, будемо проводити розіграш запрошень".

Ми запитали, які очікування від матчу, у чинної чемпіонки України Анастасії Рахмангулової.

Ш.У.: Де плануєте бути протягом матчу Музичук проти Іфань?

-  До 10-го березня планую грати турніри у Польщі, 12-го весілля у мого брата, а 14-го березня планую їхати у Львів на турнір із своїми учнями і заодно відвідати таку масштабну для Львова і України подію.

Ш.У.: Як ви розцінюєте шанси Марічки?

- Я вважаю, що не в моїй компетенції оцінювати шанси Марії на чемпіонаті світу. Свою оцінку можуть висловлювати тренери і експерти. Від себе можу сказати, що я буду вболівати за Машу і бажаю їй перемоги!

Через тиждень у Львові відбудеться чемпіонат світу з шахів фото 9

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах