Вітаємо, Лео: Ді Капріо таки отримав свій Оскар

Новина - Події - Вітаємо, Лео: Ді Капріо таки отримав свій Оскар

Новина - Події - Вітаємо, Лео: Ді Капріо таки отримав свій Оскар

Події
29 лютого 2016 10:13

У Лос-Анджелесі о 3:30 за київським часом стартувала церемонія нагородження Американської кіноакадемії.

Найкращим фільмом доволі несподівано став "У центрі уваги". І нарешті багатостраждальний Леонардо Ді Капріо таки здобув свою нагороду.

Фільм про події на Майдані "Зима у вогні" залишився без нагороди.

Лідером за кількістю статуеток став "Шалений Макс", який отримав шість "Оскарів", проте усі вони належить до так званих технічних.

Грандіозне шоу традиційно відбулось у кінотеатрі Долбі. Ведучим церемонії став Кріс Рок – 52-річний актор та режисер, один з найкращих стендап-коміків світу. Обрання Рока ведучим цього року сталося до того, як навколо "Оскара" розгорівся "расовий" скандал. Кіноакадемію звинуватили у дискримінації темношкірих акторів, адже жоден з них не потрапив у номінацію. Рока закликали відмовитись від ролі ведучого. Він обмежився лише тим, що переписав сценарій. "Це 88-ма церемонія, що означає, що церемонії без чорних проходили хоча б 71 раз. Чому ми раніше не протестували? Бо раніше був реальний привід для протесту. Ми боролися за те, щоб не нас не лінчували, а не щоб отримати нагороду за найкращу операторську роботу", - сказав він.

Читайте також: ТОП -10 концептуальних закладів Львова для тих, кого не здивуєш "Криївкою"

Найкращий фільм:

"У центрі уваги"

Несподівана перемога фільму про журналістське розслідування авторитетної газети The Boston Globe. Команда журналістів намагається розповісти про педофілію у католицькій церкві. Спочатку вони думали, що йдеться лише про одного священика. Після закінчення розслідування стало зрозуміло, що явище має масовий характер.

За резонансні статті їх авторів було нагороджено Пулітцерівською премією. Скандал дійшов до Ватикану і набув всесвітнього розголосу. 

Фільм режисера Тома МакКарті по суті є екранізацією цього розслідування. Гармонійно поєднавши на екрані елементи драми й трилера, фільм занурює у події з тим гідним захоплення професіоналізмом та відчуттям справедливості, з якими працюють його герої. Прем'єра фільму відбулася на Венеціанському кінофестивалі. І як раз зараз триває його український прокат.

Найкращий режисер:

Алехандро Ґонсалес Іньярріту - "Легенда Г'ю Гласса"

Одна із найбільш очікуваних перемог вечора. Минулого року Ґонсалес Іньярріту отримав "Оскар" за "Бьордмана". Культовий мексиканець однаково легко дає собі раду і з артхаузним кіно, і з масштабними голлівудськими проектами."Легенда Г'ю Гласа" є дивовижним поєднанням магічного реалізму, яким великою мірою володіють режисери з Мексики, та голлівудського розмаху, медитативної статики авторського кіно та динаміки блокбастера.

Найкращий актор:

Леонардо Ді Капріо - "Легенда Г'ю Гласса"

Вітаємо, Лео: Ді Капріо таки отримав свій Оскар фото

Найбільш обговорювана номінація, що породила численні фотожаби. Важко уявити, як би вибухнули соцмережі, якби академіки знову "прокотили" актора. Це була п'ята спроба отримати нагороду. Леонардо був номінований в 1994, 2005, 2007 і 2014 роках.

У своїй промові Ді Капріо зосередився на проблемах глобального потепління та забруднення навколишнього середовища. Цими проблемами він останнім часом займається найбільше.

Найкраща акторка:

Брі Ларсон - "Кімната"

Вітаємо, Лео: Ді Капріо таки отримав свій Оскар фото 1

Перша номінація 26-річної актриси і відразу "Оскар". Ларсон зіграла головну роль у драмі Леонарда Абрахамсона про дівчину, яку викрали у дитинстві. Все своє життя Ма провела в маленькій кімнатці, в якій потім народився її син Джек. За цю роль Ларсон вже отримала чимало нагород.

Найкращий актор другого плану:

Марк Райленс - "Міст шпигунів"

Трилер Стівена Спілберга розповідає про бруклінського адвоката, який опинився в епіцентрі "холодної війни". Перед ним стоїть практично нереальне завдання – обміняти американського пілота на розвідника Рудольфа Абеля. А ще це прокол букмекерів, які прогнозували перемогу Сильвестрові Сталлоне.

Найкраща акторка другого плану:

Алісія Вікандер - "Дівчина з Данії"

Вітаємо, Лео: Ді Капріо таки отримав свій Оскар фото 2

Картина Гупера розповідає історію данського художника Ейнара Вегенера, який першим пішов на операцію зі зміни статі. Все почалось тоді, коли на прохання своєї дружини (яку і зіграла Алісія Вікандер), так само художниці, він почав позувати в образі жінки. Героїня Вікандер вирішує залишитися поруч зі своєю моделлю, що ожила. Важко лише зрозуміти логіку кіноакадеміків, які вирішили, що роль Герди у виконанні Вікандер – другого плану. Адже найпривабливішим у фільмі є саме повноцінний акторський дует її та Редмана.

Найкращий оригінальний сценарій:

Том Мак-Карті, Джош Сінгер - "У центрі уваги"

Сенсаціне розслідування визнано гідним не лише Пулітцерівської премії, але і "Оскара".

Найкращий адаптований сценарій:

Чарльз Рендольф, Адам Мак-Кей - "Гра на пониження"

Фільм розповідає про фінансову кризу на іпотечному ринку США у 2007-2008 роках. Драма заснована на книзі Майкла Льюїса "Велика гра на зниження. Таємні пружини фінансової катастрофи". Герої книги – реальні люди, які зуміли вчасно зорієнтуватися. Екранізацією зайнявся Адам МакКей. Продюсером картини став Бред Пітт, який зіграв одну із невеликих ролей.

Найкращий анімаційний повнометражний фільм:

"Думками навиворіт"

Головна героїня мультфільму – дівчинка на ім'я Райлі Андерсон. Як і всі дівчатка, вона вміє веселитися і радіти, а іноді сумувати чи боятися чогось. Причина цього - крихітні істоти, що живуть у штаб-квартирі формування емоцій – її голові. Радість – найголовніша з емоцій, але їй увесь час заважають гнів, відраза, страх і сум. Мультфільм заснований на оригінальній ідеї оскароносного Піта Доктера ("Воллі", "Історія іграшок", "Корпорація монстрів", "Вгору"). Його прем’єра відбулась у Каннах.

Найкращий фільм іноземною мовою:

"Син Саула", Угорщина

Дебютна робота Ласло Немеша, один із найсильніших фільмів року, уже має Гран-прі Каннського кінофестивалю. Саул працює в зондеркоманді в концтаборі часів ІІ світової війни. І, спалюючи чергову партію трупів, він знаходить тіло свого сина. Принамні йому так здається. Тепер усе його перебування в концтаборі стає не боротьбою за виживання, а намаганням викрасти тіло та поховати як слід. 

Найкращий документальний повнометражний фільм:

"Емі"

Британський документальний фільм про життя та смерть співачки Емі Вайнгауз, знятий Азіфом Кападіа. Світова прем'єра стрічки відбулась 16 травня 2015 року у секції "Нічні покази" на Каннському кінофестивалі 2015. Фільм викликав обурення родини співачки.

Нагадаємо, що у цій номінації змагалася картина "Зима у вогні" Євгена Афінеєвського про події Майдану. На жаль, вона поступилась  британському байопіку. 

Найкраща музика до фільму:

Енніо Морріконе - "Мерзенна вісімка"

За фільм Квентіна Тарантіно один із найвідоміших композиторів, 87-річний композитор отримав свій перший "Оскар" саме за музику до фільму. Наразі він мав нагороду за визначний внесок у кінематограф.

Найкраща пісня до фільму:

"Юність", Writing's on the Wall (Сем Сміт, Джиммі Нейпс) - "007: Спектр"

Новачки не так часто отримують "Оскар". Проте це саме той випадок. Автори присвятили нагороду ЛГБТ-спільноті.

Найкращий оператор:

Еммануель Любецьки - "Легенда Г’ю Гласса"

Окрім небанальної історії та режисерського професіоналізму вражає фільм насамперед операторською роботою. Емманюель Любецьки володіє абсолютним вмінням розмовляти із глядачем за допомогою запаморочливих краєвидів та натуралістичних крупних планів.

Найкращі візуальні ефекти:

"Ex Machina"

Попри те, що тут абсолютним фаворитом були "Зоряні війни", фільм отримав фільм Алекса Гарленда. Програміст Калеб отримує можливість провести тиждень в будинку в горах, що належить керівнику компанії, в котрій він працює. Після прибуття він дізнається, що йому доведеться взяти участь в експерименті з першим у світі штучним інтелектом.

Найкращий дизайн костюмів:

"Божевільний Макс: Дорога люті"

Найкращий грим та зачіски:

"Божевільний Макс: Дорога люті"

Найкращий художник-постановник:

"Божевільний Макс: Дорога люті"

Те, що фільм Джорджа Міллера зібрав усі три "художні" статуетки, не дивує, адже ця складова є найсильнішою у фільмі.

Найкращий монтаж:

"Божевільний Макс: Дорога люті"

Гільдія кінокритиків не так давно так само нагородила "Божевільного Макса" за найкращі візуальні ефекти, найкраща робота художника-постановника та дизайн костюмів, найкращий грим, найкращий монтаж, але критики були щедрішими: вона віддали приз так само Міллеру та виконавцям головних ролей.

Джерело: zaxid.net

Львів у новинах:

Львів'янка Христина Соловій отримала нагороду за найкращий український відеокліп

Львів'янин на 14 метрів протягнув зубами багатотонний трамвай (відео)

У центрі Львова "зелені чоловічки" запхали активістів в автозак (фото, відео)

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах