У Львові в немовляти діагностували туберкульозний менінгіт: вакцини відсутні вже рік

Новина - Події - У Львові в немовляти діагностували туберкульозний менінгіт: вакцини відсутні вже рік

Новина - Події - У Львові в немовляти діагностували туберкульозний менінгіт: вакцини відсутні вже рік

Події
03 березня 2016 14:13

У Львові в чотиримісячного немовляти діагностували туберкульозний менінгіт. Це тривожний сигнал, адже на Львівщині вже майже рік немає вакцини БЦЖ, яка захищає від цієї недуги, й 83% новонароджених не отримали щеплення.

Туберкульозний менінгіт – це запалення м'якої оболонки головного мозку. Збудником захворювання є мікобактерія туберкульозу.  Ця хвороба належить до смертельно небезпечних. Вона дає важкі ускладнення, а за пізного звернення по медичну допомогу може закінчитися смертю.

Де дитя могло її підхопити? Будь-де. В Україні з 1995 року лютує епідемія туберкульозу, яку за стільки років не вдається зупинити. У нас хворі з відкритою формою туберкульозу вільно їздять громадським транспортом, ходять у магазини, живуть по сусідству тощо.

Маля, як розповіла головний епідеміолог Львівщини Наталія Тімко, народилося в нормальній родині, росте в цілком задовільних умовах, але сім’я живе у багатоповерховому будинку і в під’їзді мешкають люди, хворі на туберкульоз.

Дитинка росла здоровою, розвивалася, набирала вагу. Аж раптом несподівано все змінилося. Батьки спершу не розуміли, що коїться з немовлям: воно було мляве, слабке, неспокійне, постійно кричало, температура тіла при цьому була ледь підвищеною. Вони викликали лікаря, він, оглянувши дитя, поговоривши з батьками,  запідозрив менінгіт, і крихітного пацієнта скерували у Львівську обласну інфекційну лікарню.  Тут провели низку досліджень, зокрема, зробили спинномозкову пункцію й поставили остаточний діагноз – туберкульозний менінгіт.

Дитинка вже тиждень у лікарні. Який буде прогноз, ніхто передбачити не може. За словами Наталії Тімко, щось конкретніше можна буде сказати лише наступного тижня. 


Як захистити дітей від туберкульозу?


І від туберкульозу, і від туберкульозного менінгіту можна захистити дітей, як пояснюють лікарі, профілактичними щепленнями. Уперше малюка щеплять вакциною БЦЖ у день виписки з пологового будинку, тобто на 3-5 день. Мета такого щеплення – захистити дитя від дуже важких, смертельно небезпечних форм – туберкульозного менінгіту і дисемінованого туберкульозу. Тому таке щеплення вкрай необхідне.

 Починаючи з чотирьох років, дітям щороку роблять пробу Манту (імунологічний тест на наявність в організмі туберкульозної інфекції), щоб перевірити: інфікована дитина туберкульозом чи ні. Якщо цього не відбулося, то у сім років дитину вакцинують удруге. І цього достатньо. Дітей після семи років від туберкульозу вже не щеплять.

Та біда в тім, що на Львівщині (та й в Україні також) уже майже рік немає вакцини БЦЖ. Торік було щеплено лише 17% новонароджених, а для 83% немовлят вакцини забракло. Народжені цього року також не вакциновані. Чим може загрожувати  тривала відсутність вакцини БЦЖ? Новими спалахами захворювання на туберкульоз серед дітей, адже вони ростуть у країні, де оголошено епідемію туберкульозу. За деякими даними, ризик підхопити туберкульоз у новонароджених становить 40%. З вакциною, як пояснила Наталія Тімко, дитина отримує живий ослаблений збудник, який не може cпричинити захворювання. Якщо дитина не вакцинована, то вона отримує збудник з навколишнього середовища, і невідомо, як її організм на нього відреагує. 

Коли буде вакцина БЦЖ? Нові спалахи туберкульозу серед дітей вже є. Окрім немовляти, в якого діагностовано туберкульозний менінгіт, туберкульоз легень виявлено ще в однієї дитинки, якій ще немає  року. Торік в області було виявлено два випадки захворювання на туберкульоз серед школярів. 

Дати чіткої відповіді на це запитання не можуть ні педіатри, ні епідеміологи. МОЗ тішить обіцянками: найближчим часом. Торік той "найближчий час" мав настати наприкінці року, але обіцянки виявилися цяцянками. Тепер обіцянку перенесли на кінець першого кварталу 2016 року. Тож чекаємо. А небезпечна хвороба не чекає, вона уражає насамперед найбезпомічніших – немовлят. 

Джерело: gazeta.lviv.ua

 

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах