Сьогодні починається Великий піст: правила, традиції

фото з сайту www.vseodetyah.com

фото з сайту www.vseodetyah.com

Події
14 березня 2016 10:58

14 березня, у християн східного обряду розпочинається Великий піст, який триватиме до Великодня (1 травня)


Як треба постити


У перший день посту потрібно повністю утриматися від прийому будь-якої їжі, потім – повністю забороняється використання олії в процесі приготування їжі, продуктів тваринного походження (яйця, молоко, риба) і вино.

Для людей похилого віку, хворих, маленьких дітей, вагітних і жінок, що годують немовлят, а також мандрівників, військових і ув'язнених піст може бути не таким суворим.

Як правило, обмеження залежать від способу життя, роботи, стану здоров'я.


Що найважливіше під час посту


Богослови наголошують, що Великий піст – це не лише відмова від м'яса, риби, яєць і молочних продуктів. Набагато важливіше у цей період утриматися від недобрих думок та вчинків, тому що піст напередодні Воскресіння Христового – це своєрідне духовне очищення людини.

Великий піст передбачає говіння – відмова від певних видів їжі, усіх шкідливих звичок і розваг.


Що можна їсти під час Великого посту 


Існують правила стосовно того, що можна їсти у Великий піст:

понеділок, середа, п’ятниця – сухоїдіння (фрукти, овочі, компот, вода, хліб);

вівторок, четвер – гарячі страви без олії;

вихідні – їжа з додаванням рослинної олії. На період посту припадає кілька важливих церковних свят: Благовіщення (7 квітня), Лазарева субота (23 квітня), Вербна неділя (24 квітня). На Лазареву суботу можна їсти деякі страви з рибною ікрою, а у Вербну та на Благовіщення – рибу.

Під час Великоднього посту важливо не тільки слідкувати за тим, що ми їмо, а також чинити добрі справи. Так, за словами єпископа-помічника Львівської Архиєпархії УГКЦ владика Венедикта, молитва, милостиня та милосердя є невід’ємними частинами посту.


Піст - не голодування


Сьогодні починається Великий піст: правила, традиції фотоСприймати Великий піст лише як обмеження в харчуванні - невірно. Як твердять богослови, найголовніше під час посту - шлях до Христа, а календар харчування, як і інші правила, тільки допомагає в цьому тим, хто постить. До того ж, йти строго за правилами календаря можуть не всі.


Кому не можна постити


"Харчування не є метою посту, лише основою для наступного покаянного, молитовного життя християнина в цей період, таким собі фундаментом. Постують, як правило, ті, кому дозволяє здоров'я. Сюди не входять маленькі діти, вагітні, матері-годувальниці, хворі та люди похилого віку" , - підкреслив священик.


Якого числа Великий піст і Великдень в 2016 році


Навіть здоровим і повним сил людям календаря харчування слід дотримуватися обережно: витрачати сили з розумом і не забувати про роботу, сімейні обов'язки, а також молитви і службу, для яких теж потрібна енергія.

"Піст не означає, що потрібно нічого не їсти і не виходити з дому. У сучасному світі людина так вчинити не може. Але утримання від їжі дає легкість для молитви", - зазначають священики.


Для тих, хто постить вперше


Людям, які збираються постити вперше, слід  приступати до посту обережно, щоб не нашкодити собі. Про те, як постити краще порадитися зі священиком.


Суть посту - помірність


Сьогодні починається Великий піст: правила, традиції фото 1

Під час Великого посту люди намагаються утримуватися від м'яса, риби і молочних продуктів, а також піклуються, щоб стіл був простим. Тому відмовитися від копченого окосту на користь рослинних делікатесів, таких як манго і авокадо, - неправильно. Замість їх покупки кошти краще витратити на милостиню (подаяння і пожертвування).

Також священики вважають, що потрібно "бути помірним" і не об'їдатися навіть найпростішої пісною їжею. Крім стриманості в їжі сучасній людині також потрібно обмежити час, проведений в соцмережах і за іншими задоволеннями і розвагами.

"Людина може відмовитися від витрачання часу даремно, наприклад, від" сидіння "в соцмережах і месенджерах - нехай не зовсім від них відмовитися, а користуватися для справи. Кожна доросла людина зможе відокремити приємне від корисного і необхідного", - пояснив він.


"Як почнеш, так і продовжиш"


"Кажуть: як почнеш, так і продовжиш. У дусі цього спостереження намагаються перший тиждень (посту) почати строго. В монастирях, де є така можливість, ченці нічого не їдять в перші дні", - розповів отець Діонісій.

Піст не для всіх: кому  дотримуватися його шкідливо, а кому корисно

Перша седмиця (тиждень) поста вважається особливою - в цей час вечорами з понеділка по четвер в храмах проходять важливі для тих, хто поститься, служби, на яких читається великий покаянний канон Андрія Критського.


Календар харчування


Якщо ви хочете постити за всіма правилами, то треба знати, що не в усі дні посту можна їсти гарячу їжу або, наприклад, рослинну олію.

У Великий піст забороняється вживання в їжу продуктів тваринного походження - м'яса, молока, яєць, риби. Риба дозволяється лише двічі: на Благовіщення Пресвятої Богородиці і на Вербну неділю. У Лазареву суботу дозволяється ікра.

В інші суботи та неділі посту і в дні деяких особливо шанованих святих дозволяється рослинна олія. Перший день посту - Чистий понеділок - і передостанній рекомендується проводити без їжі.

За матеріалами riatomsk.ru, ukr.media, fakty.ictv.ua

Львів у новинах:

Де у Шевченківському районі Львова цьогоріч відремонтують розбиті дороги

У Львові через ремонт перекрили 4 вулиці: де саме

По багатому: Львовом роз'їжджає колекційний Rolls-Royce (ФОТО)

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах