Місто літератури ЮНЕСКО: У Львові створять медіатеки та запровадять літпремію

фото з сайту zik.ua

фото з сайту zik.ua

Події
23 березня 2016 09:45

Цьогоріч Львів реалізовуватиме низку заходів з нагоди отримання статусу міста літератури ЮНЕСКО. Зокрема, плануються ремонти бібліотек, закупівля нових книжок, створення медіатек і навіть започаткування літературної премії, про це  йшлося на прес-конференції у Львівській міській раді.

Титул міста літератури ЮНЕСКО присвоїли Львову у грудні минулого року. Як зазначає в. о. начальника управління культури ЛМР Михайло Мороз, з одного боку, це визнання Львова, з іншого – це серйозний виклик.

"Відтак, була підготовлена програма на 2016-2020 роки, яку підтримали депутати міськради. У програму ми включили два типи заходів – інфраструктурні і неінфраструктурні. До інфраструктурних належать ті заходи, які фінансуються з бюджету розвитку. Зокрема, 2 млн грн виділено на ремонт дитячих бібліотек міста, 1,5 млн грн на ремонт бібліотек для дорослих, 500 тис. грн на заміну вікон.

Крім того, у бібліотеці на вул. Шота Руставелі замінять систему опалення та зроблять ремонт. У Рясному та на Сихові плануємо створити нові медіатеки. Також виділено 700 тис. грн на придбання книг і періодики для бібліотек", – говорить Михайло Мороз.

Програма передбачає також тісну співпрацю на рівні державних та громадських ініціатив.

В. о. начальника відділу маркетингу та культурних індустрій ЛМР Богдана Брилинська зазначає: "Нам відкриваються можливості щодо міжнародної співпраці з іншими містами. Це передбачає спільні синтезовані проекти поміж літературою та іншими напрямками – медійним мистецтвом, кулінарією тощо. Програма, насамперед, націлена на підтримку тих проектів, які допомогли вибороти титул "місто літератури ЮНЕСКО".

Велику увагу цього року планують приділити міським бібліотекам. Очікується, що тут зроблять ремонти, закуплять книги та започаткують кілька проектів для дітей і літніх людей.

Директор Центральної бібліотечної системи для дітей Валентина Галушко зазначає: "Сьогодні бібліотека не лише популяризує книжку, а й дає дитині можливість розвинутися творчо. Основні наші читачі – це діти від 6 до 14 років. Але категорія 2-5 років була неохоплена читанням. Тому ми розпочали різні програми, серед яких – "Росту і розвиваюсь". Вона дасть можливість для дитини від двох років отримати комплекс розвиваючих заходів – залучення до читання, ігри. Дитина не читає, тому що не оточена книжками і не має місця, де це робити. Відтак, ми створюємо такі дитячі бібліотеки, де комфортно перебувати: з релакс-зонами, Інтернетом".

Крім того, у Львові планують започаткувати першу міську літературну премію для письменників та провести низку заходів, спрямованих на підтримку та популяризацію видавничої справи, а також розробити програму сприяння перекладам літературних творів.

Львів у новинах:

Старі львівські трамваї обладнують новими панорамними вікнами 

У Львові працівника банку затримали на хабарі у 300 тисяч 

У Львові на маршрут вийшли три новеньких тролейбуси 

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах