Львів'янин змусив "Gorenje" випускати побутову техніку з українським інтерфейсом

фото з сайту zaxid.net

фото з сайту zaxid.net

Події
23 березня 2016 10:19

До кінця травня в магазинах побутової техніки мають з’явитись пральні машинки "Gorenje" з україномовною панеллю управління. Зараз україномовні панелі керування вже випускаються на заводах "Gorenje". Таке рішення виробник прийняв у відповідь на скарги користувачів, розповів ZAXID.NET львівський активіст Святослав Літинський.

28 серпня минулого року він подав до суду на виробника пральних машин, оскільки один із його друзів купив цю машинку, помарковану російською мовою. На думку Літинського, це порушує права його товариша.

"Спочатку ми писали до виробника запити, але отримували відповідь, що вони розглянуть наші скарги, інших офіційних відповідей не було. Після чого ми подали до суду. Перша інстанція суду таки визнала, що маркування товарів російською мовою – порушення законодавста, але у тому ж рішенні суду йдеться, що наші права як споживачів не порушено", -  пояснив  Літинський.

Тоді активісти подали апеляцію, аби суд визнав, що споживчі права покупців таки порушено та зобов’язав виробника пральних машин маркування панель управління українською мовою.

Не дивлячись на те, що рішення апеляційного суду має бути у наступний понеділок, 28 березня, компанія "Gorenje" надіслала листа Святослава Літинському та повідомила, що україномовні панелі управління вже виготовляють на заводах. Як доказ своїх слів виробники також надіслали активісту фото україномовної панелі керування прямо із заводу. До початку червня пральні машинки, помарковані українською мовою, мають з’явитись у магазинах.

Львів'янин змусив "Gorenje" випускати побутову техніку з українським інтерфейсом фото

Фото україномовної панелі управління пральної машинки

"Не знаю, чи ми виграємо судову справу, але життєву справу ми вже виграли – ми домоглись, аби пральні машинки маркували українською. Які торгові марки будемо українізувати і далі – не знаємо. Це залежить від того, чи звертатимуться до нас споживачі. Справа в тому, що ми можемо судитись лише в тому випадку, якщо ми купили товар, який не відповідає вимогам законодавства", - сказав Літинський.

Нагадаємо, Святослав Літинський бореться за українізацію торгових продуктів. Активіст вже змусив українізувати панель управління у пральних машинках Electrolux, Candy, Samsung, а також змусив Volkswagen випускати мультимедійні системи до автомобілів із українською мовою у налаштуваннях. Крім того, Святослав Літинський першим отримав паспорт без російськомовної другої сторінки.

Львів у новинах: 

Відомий львів'янин Святослав Літинський буде судитися з кабміном

Львів'янин у суді домігся української клавіатури на ноутбуках

Львівський поборник української мови виграв суд у Авакова 

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах