У Вроцлаві розпочався місяць Львова

фото: Андрія Москаленка

фото: Андрія Москаленка

Події
01 квiтня 2016 17:25

У час поміж католицьким та православним Великоднем, 1 квітня, у Вроцлаві розпочався місяць Львова. На цілий місяць Львів розділить з Вроцлавом статус Європейської столиці культури.

Вперше у історії конкурсу "Європейська столиця культури" учасником стало місто з-поза меж Європейського Союзу. Львів став містком, через який протягом квітня Європа зможе сягнути всієї України, адже представлені протягом місяця у Вроцлаві проекти стосуватимуться не лише Львова.

Львів, а через нього і вся Україна презентуватимуть себе мовою культури, тобто тією мовою, якою Україна вже зараз може спілкуватись з Європою на рівних.


Який Львів побачить Вроцлав?


Візуальні мистецтва покажуть у проекті "Український Зріз: ІІІ трієнале сучасного українського мистецтва". Він складається з трьох взаємодоповнюючих частин. Основою презентації є виставка "Український Зріз: переТВОРЕННЯ", доповненням до неї стане проект (Де)(ре)конструювання, присвячений історії українського медіа-мистецтва.

У  Вроцлаві розпочався місяць Львова фото

Фото facebook/Iryna Shymon

Окрім того, експозицію супроводжуватиме програма українського перфомансу.
Учасниками виставки є Максим Афанасьєв, Олекса Фурдіяк, Ігор Гусєв, Гліб Вишеславський, Олександр Ройбурд, Андрій Сагайдакивській Наталка Шимін, Володмир Стецькович, Олег Тістол, Мирослав Вайда, Юрко Вовкогон, Сергій Петлюк та інші.

У  Вроцлаві розпочався місяць Львова фото 1

Фото facebook/lvivwroclaw

Презентації українського мистецтва перфоманс доповнять програму Українського зрізу. Учасниками цієї частини програми є Влодко Кауфман, Юрій Білей, Алєвтіна Кахідзе, Ярина Шумська, Володимир Топій та інші митці.


Поезія Львова у Вроцлаві


Літературна частина містить літературні читання, презентації українських сучасних письменників та видання антології найсучаснішої української поезії.

У рамках літературної програми Львівського місяця відбудеться перша презентація антології сучасної української поезії "Листи з України" (українсько-польська і українсько-англійська версії), створеної з думкою про Вроцлав ЄСК 2016. Це комплексний огляд найновішої української поезії, створеної та опублікованої у переломний момент останніх змін в Україні. До антології увійдуть переклади віршів понад п’ятдесяти сучасних українських поетів.

У  Вроцлаві розпочався місяць Львова фото 2

Юрій Андрухович презентуватиме "Листи в Україну". Фото Олега Кохана

Назва антології – це своєрідна відповідь на книгу Юрія Андруховича "Листи в Україну" – вірші-листи, писані з Москви до міфічного українського приятеля і повні мрій про вільну Україну. Презентація антології відбудеться у рамках Ночі української поезії і музики NON STOP - літературно-музичного марафону у традиційному львівському форматі нічних читань.

Звичайно, однією лише антологією літературна частина Львівського місяця не вичерпується. Численні зустрічі та літературні читання приведуть до Європейської столиці культури українських письменників та поетів. А саме Ірену Карпу, Юрія Андруховича, Юрка Іздрика, Григорія Семенчука, Любов Якимчук та інших.


Яке кіно побачить Вроцлав? 


Кінопрограма містить у собі найрізноманітніше українське кіно різного часу. Воно зможе провести паралелі між минулим та сьогоденням. Так, своєрідним відлунням болючої теми Донбасу стане культова картина Дзиґи Вєртова "Ентузіазм. Симфонія Донбасу". Інші старі фільми мають на меті насамперед показати те кіно радянського періоду, яке аж ніяк не було радянським за своєю суттю.

У  Вроцлаві розпочався місяць Львова фото 3

Кадр з фільму "Хайтарма"

Проте основний акцент зроблено на сучасне українське кіно. Серед показів – найтитулованіший український фільм "Плем’я" Мирослава Слабошпицького, що має Гран-прі Тижня критики у Каннах та приз Європейської кіноакадемії. Відбудеться показ першого кримськотатарського фільму "Хайтарма" про примусове виселення кримських татар. 

Розпочнуться кінопокази 2 квітня фільмом "Гамер" Олега Сенцова, засудженого у Росії до 20 років ув’язнення за сфабрикованими звинуваченнями у тероризмі. А вся кінопрограма в цілому стане, окрім усього іншого, ще однією спробою наголосити на підтримці українського режисера. 
Інші фільми з програми демонструють сучасне українське кіно, яке є живим та дуже різноманітним.


Який Львів почує Вроцлав?


Програма "Звуки зі Сходу" презентує актуальну українську музику в різних жанрах та форматах.

У рамках музичної програми кожного вікенду у квітні почуємо сучасне українське звучання з різних регіонів України та різної стилістики. На сцені будуть представлені експериментальні літературно-музичні та музично-театральні проекти; не забракне електроніки, ані етно чи панку. Серед запрошених виконавців Dakh Daughters, Vivien Mort, Shatur – Gudur, ShockolaD, Dagadana, Гич-Оркестр, Атмасфера і багато інших.

У  Вроцлаві розпочався місяць Львова фото 4

Гурт Dakh Daughters

Також у музичній програмі будуть оригінальні поетично-музичні проекти - такі, як виступ гурту DRUMТИАТР ? хіпхопово-електронного проекту Юрія Іздрика та Григорія Семенчука, та прем'єрний показ проекту "Антонич удома", створеного на межі поезії, музики, прози та відео-арту, а також ювілейний концерт вроцлавського гурту "Карбідо" з нагоди 10-ліття співпраці з Юрієм Андруховичем. Літературну частину доповнить Мар'яна Садовська та Марк Токар Октет: чотири жіночі голоси та чотири контрабаси у музичному проекті, інспірованому творчістю Сергія Жадана і Люби Якимчук.

Також Львів у Вроцлаві долучиться до міжнародного дня джазу.


Львівська вуличка у Вроцлаві


Львівський клуб "Під клепсидрою" стане головним осередком фестивалю. Тут відбуватимуться численні зустрічі, літературні вечори, концерти тощо.
Протягом усього Місяця Львова у Вроцлаві працюватиме Львівська вуличка. Центральна локація на площі Ринок, що занурить гостей у львівський клімат.

У  Вроцлаві розпочався місяць Львова фото 5

Львівська вуличка у Вроцлаві. Фото ZAXID.NET

Сценографія асоціативно пов’язана зі львівською архітектурою, а на самій вуличці для гостей презентують українську традицію майстрів-ремісників, кулінарію тощо.

Тож протягом місяці у Європейській столиці культури Львів стане тим мистецьким вікном, через яке Європа зможе подивитися на модерну Україну.

Джерело: zaxid.net

Львів у новинах:

ТОП фестивалів цієї весни на Західній Україні

Гарячий квітень у Львові: Не ангели, Джамала, PUR:PUR та інші

Цьогоріч Львів святкує 760 років: програма

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах