В центрі Львова праворадикали намагалися знести пам'ятник Тудору

фото: соціальні мережі

фото: соціальні мережі

Події
09 травня 2016 12:46

Представники праворадикальних організацій "Карпатська січ", "Правий сектор", "Білі горвати" та добровольчого батальйону ОУН в масках намагалися знести пам’ятник радянському письменнику Степану Тудору у центрі Львова. Поліція перешкодила їм зробити це.

На площу Маланюка, де й розташований пам'ятник Тудору, викликали близько 80 спецпризначенців, які загнали активістів у під'їзд прилеглого будинку. Після переговорів із поліцією активісти пообіцяли не руйнувати сьогодні пам'ятник.

В центрі Львова праворадикали намагалися знести пам'ятник Тудору фото

"Пам'ятник ми продовжимо валити в інший день. Ми маємо механізм і ми його обов'язково знесемо", – заявив після переговорів активіст добровольчого батальйону ОУН Антон Петрівський.

За його словами, внаслідок сутичок із правоохоронцями постраждали двоє активістів. Ще двох радикалів затримали і відвезли у райвідділок.

В центрі Львова праворадикали намагалися знести пам'ятник Тудору фото 1

Один з ініціаторів акції Антон Петрівський (по центру) та один з лідерів львівського Правого сектора Тарас Хаммер (зліва)

Один із активістів ГО "Білі горвати" Роман Жук пояснив, що пам'ятник Степанові Тудору вирішили знести на 9 травня, оскільки "це єдиний вихідний день".

Як розповіла ZAXID.NET речниця головного управління національної поліції Світлана Добровольська на місце виїхали працівники поліції, які перешкодили знесенню пам’ятника та провели роз’яснювальну роботу із людьми в масках.

В центрі Львова праворадикали намагалися знести пам'ятник Тудору фото 2

Як повідомили у прес-службі патрульної поліції Львова, одного із учасників затримали із предметом, схожим на пістолет, та доставили у Галицький райвідділ поліції.

В центрі Львова праворадикали намагалися знести пам'ятник Тудору фото 3

Один із очевидців оприлюднив відео, на якому видно як правоохоронці затримують одного з чоловіків у військовій формі. Він чинив опір, тому правоохоронці застосували гумові кийки.

В центрі Львова праворадикали намагалися знести пам'ятник Тудору фото 4

Основа пам’ятника серйозно пошкоджена перфоратором

Пам’ятник Степанові Тудору не підпадає під закон про декомунізацію, а тому його не мали наміру демонтовувати.

"Сама постать Тудора напряму під закон про декомунізацію не потрапляє. Коли вирішували демонтувати таблицю [йдеться про меморіальну таблицю Степану Тудору та Олександру Гаврилюку на вул. Дорошенка, 48 – ред.], керувались радше не самою біографією особи, а тим, що текст таблиці містить слово "комуністи". Оскільки на пам’ятнику цього нема, вирішили його не демонтовувати", – повідомив  в.о. начальника управління культури Львівської міськради Михайло Мороз.

Зазначимо, що активісти з цих організацій раніше кілька разів зносили огорожу скандальної забудови на вул. Чайковського, намагалися зірвати у Львівській опері концерт "Неангелів", а також облили кров'ю магазин Roshen у центрі міста.

Львів у новинах:

Сьогодні у Львові на Пагорбі Слави спокійно: порядок в місті під посиленою охороною 

На Львівщині насмерть збили дівчинку-підлітка, підозрюють екс-міліціонера

Гравці "Шахтаря" у Львові вшанували пам'ять загиблих у Другій світовій війні (фото) 

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах