Львів’янину на замітку: як походить ЗНО-2016

Новина - Події - Львів’янину на замітку: як походить ЗНО-2016

Новина - Події - Львів’янину на замітку: як походить ЗНО-2016

Події
11 травня 2016 11:22

Напередодні всі абітурієнти (267 тисяч людей) здавали українську мову і літературу. "КП" в Україні" дізналася, як все пройшло.

- Відразу ж після того, як оприлюднили на сайті правильні відповіді, чекали бурхливої ??реакції. Приготувалися, стежили за нашою сторінкою в Фейбук, але шквалу звернень поки не послідувало, - запевняє заступник директора Українського центру оцінювання якості освіти (УЦОЯО) Ольга Стрелюк. - Претензій щодо спірних питань не було. Можливо, під час свят не всі займалися звіркою відповідей і все ще попереду.

Поки серед претензій на сторінці центру тільки один коментар від пильної матері на питання про слова з м'яким знаком.

"Зошит № 11, питання № 16. Ви констатуєте, що правильна відповідь – варіант "Г": "дівчіноньці, ковальський, лосьйон". Але у варіанті "А" в слові "задзеленьчаті" також повинен бути "ь", - стверджує Ганна Солопова.

Вона послалася на кілька підручників. Але в УЦОЯО привели 13 посібників, аргументуючи: "Іменника "дзеленьк" і однокореневих "дзеленчати, задзеленчати" не існує. А "дзеленчання" пишемо без м'якого знака". Тому правда залишається за УЦОЯО.

Але не можна сказати, що тестування з української у нас пройшло взагалі без недоліків. Найпоширеніше порушення - використання мобілок і шпаргалок.

- У Тульчинській школі №1 учасник ЗНО в коридорі користувався мобільним телефоном. Це зафіксували, склали акт, і абітурієнт достроково завершив роботу над тестом. Інший учасник вирвав аркуш із зошита з завданнями, виніс його з аудиторії. Повернувшись назад, витягнув і став з нього списувати. Цій людині також довелося покинути пункт тестування, - розповідає громадська мережа "Опора".

Була і пара неоднозначних моментів. У Львові дівчині довелося залишити на вході слуховий апарат, тому що вона заздалегідь не зазначила його необхідність. А в Ужгороді "замінували" школу № 19, де проходило тестування. До кінця залишалося буквально півгодини, але всім, хто не впорався до цього моменту, довелося евакуюватися з будівлі і, відповідно, закінчити роботу. Цим хлопцям запропонували або зарахувати результати як є, або написати заяву на повторну здачу під час додаткової сесії.

ДО РЕЧІ

Сертифікатам можуть подовжити термін придатності

Про багатофункціональність сертифікатів ЗНО говориться багато. У цьому році їх результати можна зарахувати за іспити в школі. Для цього досить виконати не всі завдання, а частину - 1-28, 31,32, без 29, 30, 33. Якщо ж ви написали все, то не виключено, що своїми хорошими балами зможете скористатися і через рік.

- Міністр освіти Лілія Гриневич сказала, що розглядається ідея зробити результати зовнішнього оцінювання багаторічними - придатними для вступу до вузу через рік. Чи буде так, остаточно вирішиться восени. Під час цієї вступної кампанії будуть діяти тільки сертифікати 2016 року, - констатують в УЦОЯО.

ВАЖЛИВО ЗНАТИ

Як оскаржити результат

Ольга Стрелюк, заступник директора Українського центру оцінювання якості освіти:

- Апеляція подається протягом 5 днів після отримання результатів, а розглядається протягом 15 календарних днів після надходження. Субота і неділя не рахуються, якщо вони неробочі. Припустимо, абітурієнт отримує результат 12-го в обід, то ми це 12-е число не вважаємо, як один з п'яти днів. Відлік починається з наступного дня.

Тут потрібно розуміти, що задовольняють апеляційну заяву і підвищують результат тільки частині абітурієнтів. Роботи інших можуть залишити без зміни, без підвищення. До речі, можливі зміни і в гіршу сторону - ваш результат можуть знизити.

Львів у новинах:

МАУ відкриває пряме сполучення між Івано-Франківськом та Гданськом

Для Львова закупили майже 200 "золотих" смітників

Шевченківський гай перетворили на смітник (фото)

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах