Пожежа на териконах може спричинити на Львівщині екологічну катастофу

фото з сайту zik.ua

фото з сайту zik.ua

Події
12 травня 2016 17:06

Уже кілька місяців між містами Червоноград і Соснівка горить нижній ярус терикону Центральної збагачувальної фабрики "Червоноградська". Фахівці наголошують, що такі пожежі потрібно якнайшвидше гасити, адже це негативно впливає не лише на довкілля, а й на здоров’я людей. У Львівській ОДА ж заявляють, що відповідний спецпідрозділ постійно бореться з вогнем.

"Активне горіння (терикону, – ред.) відбувається з вересня-жовтня минулого року. Воно знову активізувалось у березні цього року, і продовжується. Терикон горить окремими осередками. Робота з ліквідації вогню проводиться силами управління з гасіння териконів ДП "Львіввугілля". Вони здійснюють підвіз інертного матеріалу з цього ж таки терикону, який вже втратив здатність горіти. Ним засипають осередки горіння", – повідомив в.о. директора департаменту цивільного захисту Львівської ОДА Олександр Харчук.

За його словами, за терикон і його утримання відповідає власник – Центральна збагачувальна фабрика "Червоноградська". А роботи з локалізації вогню виконує управління з гасіння териконів ДП "Львіввугілля" у межах тих фінансових ресурсів, які виділяє фабрика.

Пожежа на териконах може спричинити на Львівщині  екологічну катастофу фото

Горіння терикону Центральної збагачувальної фабрики "Червоноградська" між містами Червоноград і Соснівка. Фото: Олександр Клімов/Facebook

"Коли терикон починає горіти, його дуже складно загасити. Такі роботи проводяться не один день. Сьогодні пожежа локалізована. Вона йде до зменшення. У нас є спецуправління з гасіння териконів, яке виконує ці роботи. Основним замовником є Центральна збагачувальна фабрика "Червоноградська", – підтвердив слова чиновника в.о. генерального директора ДП "Львіввугілля" Андрій Дяченко.

У свою чергу доцент кафедри екологічної та інженерної геології і гідрогеології ЛНУ ім. І. Франка к.г.н. Василь Дяків розповів, що від горіння териконів виділяється величезна кількість вуглекислого газу, а також сірчистого газу: "Такі сполуки у взаємодії з водою утворюють кислі води. А це негативно впливає на поверхневі та підземні води. Доведено, якщо кислі води заходять у водоносний горизонт, то взаємодіють з карбонатами і з них вилуговують фтор".

За його словами, саме тому є проблема у Соснівському водозаборі: "Завдяки кислим, сульфатним водам, які вилуговуються з териконів, коли вони горять, зростає концентрація фтору".

Він додав, що пожежі на териконах впливають і на здоров’я людей: "Це негативно впливає на дихальну, серцево-судинну систему, алергетиків. А для дітей це особливо небезпечно, бо для них мають бути нормальні умови. Насамперед йдеться про якість повітря".

Пожежа на териконах може спричинити на Львівщині  екологічну катастофу фото 1

Горіння терикону Центральної збагачувальної фабрики "Червоноградська" між містами Червоноград і Соснівка. Фото: Олександр Клімов/Facebook

"Саме тому терикони потрібно якнайшвидше гасити, бо це значна проблема", – наголосив Дяків.

Науковець також розповів, що терикони горіли завжди.

"Вони самозапалюються. Доведено, що це біохімічний процес, внаслідок того, що там розвиваються мікроорганізми. Відповідно від їхньої діяльності зростає температура, і виникає пожежа. Але по всіх вимогах екологічної безпеки терикони не мають горіти. Тобто, якщо вони горять, їх треба гасити", – пояснив Василь Дяків.

Водночас Андрій Дяченко заявив, що винна у цій надзвичайній ситуації саме збагачувальна фабрика: "На це (пожежі, – ред.) впливає температурний режим, крім того, фабрика не виконує своїх зобов’язань. Вони мають слідкувати за цими речами. Це безпосередньо проблема збагачувальної фабрики".

У свою чергу О. Харчук запевнив, що збагачувальна фабрика працює над гасінням пожежі, однак "знаходиться в недоброму фінансовому стані". За словами чиновника, аби загасити вогонь, потрібно завезти 12,5 тис. куб м інертного матеріалу.

Горіння терикону Центральної збагачувальної фабрики "Червоноградська" між містами Червоноград і Соснівка. Фото: Олександр Клімов/Facebook

 ІА ZIK звернувся до збагачувальної фабрики, аби там роз’яснили ситуацію. Однак еколог підприємства, до якого звернулися, відмовився щось коментувати у телефонному режимі. 

Львів у новинах:

У Львові на вулиці з’явилась безкоштовна автомийка (фото, відео)

У Львові простонеба встановили морозилку, для харчів безпритульним (фото) 

Де у Львові безкоштовно здати на утилізацію велику побутову техніку: адреси 

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах