Львівські шахти хочуть продати туркам

фото з сайту economics.unian.ua

фото з сайту economics.unian.ua

Події
20 травня 2016 15:45

Міністерство енергетики та вугільної промисловості України вирішує, що робити із державними шахтами на підконтрольних Україні територіях. Їх всього в Україні 35, деякі з них розташовані на Львівщині. Планується 12 шахт ліквідувати, ще шість продати.

Директор ДП "Львіввугілля" бідкається: грошей від держави на технічне переоснащення своїх шахт не отримував вже кілька років.

"Сьогодні обладнання, яке працює на наших підприємствах, на наших шахтах, близько 80% зношене. Останній раз, коли ми отримували гроші від держави на технічне переоснащення, було в 2009 році..Ми тоді на шахту "Відродження" купили кріплення. З того часу ми жодної копійки не отримали", ? розповів директор ДП "Львіввугілля" Андрій Дяченко.

Та на "Відродженні", як виявилось, усе ще відносно нормально. А ось шахта у Великих Мостах ? найстаріша на Львівщині. Віталій тут працює вже 15 років. Каже, що бракує практично всього: і цвяхів, і болтів і навіть кабелю. Решта ? в ще гіршому стані.

Та навіть попри це для українських шахт знайшовся інвестор із Туреччини. В Міненергетики не проти, але попередньо самі планують вкласти у шахти гроші, щоб вивести з "мінусу". Бо так ніхто, мовляв, не купить. А ті шахти, яким уже не допомогти, закриють, а шахтарів перепрофілюють.

"Ми маємо три адаптаційні програми. Ми будемо пропонувати інші робочі місця, наприклад, у легкій промисловості. У нас є британська компанія, яка вже адаптувала і працювала у таких умовах", ? зазначив міністр енергетики та вугільної промисловості України Ігор Насалик.

Та шахтарі кажуть, що якщо підприємства закриють, поїдуть працювати за кордон.

"Це дуже багато сімей залишаться без роботи. Нас виганяють з країни. На заробітки поїдемо, а куди ще", ? розповів шахтар Віталій.

Експерти та фахівці поспішають застерегти міністра: якщо ліквідовувати чи продавати шахти, то лише з потужним соцпакетом та гарантією збереження робочих місць. Адже перепрофілювати шахтарів, як того хоче Насалик, ? справа не з легких.

"Говорити про те, що будуть переорієнтовані перепрофільовані ці люди ? це ж можна обмежитись тільки навчанням, а навчання не означає, що людина буде працевлаштована", ? коментує експерт з енергетичних питань МЦПД Вадим Перебийніс.

У Міненергетики нарахували 12 таких неефективних українських шахт, однак про які саме йдеться, не кажуть. Так само і не розголошують список шахт, які підлягають приватизації. Не знають про них і у Фонді держмайна.

"Ми можемо прийняти рішення, що продаємо якісь там шахти за невеликі гроші, але з великими інвестиційними зобов’язаннями, як це робилось у світі. Але сказати, що у нас є чіткий план, то його немає", ? зазначив голова Фонду держмайна Ігор Білоус.

Та він потрібен і якнайшвидше. Адже видобуток власного вугілля в Україні упав минулого року на 40%. Чорне золото доводиться купувати за кордоном і причиною цьому є не лише війна на сході країни, а й байдужість держави, яка вкотре доводить що вона неефективний власник.

Львів у новинах:

33 цікаві факти про Львів 

На Львівщині готують масштабне скорочення медиків 

Аеропорт "Львів" готується приймати прямі авіарейси з США та Канади 

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах