У Львові пенсіонер відсудив у "Ощадбанку" 28 тисяч, вкрадених банкірами

Новина - Події - У Львові пенсіонер відсудив у "Ощадбанку" 28 тисяч, вкрадених банкірами

Новина - Події - У Львові пенсіонер відсудив у "Ощадбанку" 28 тисяч, вкрадених банкірами

Події
24 травня 2016 10:46

83-річний Іван Олексів виграв у Львівському обласному апеляційному суді тяжбу з "Ощадбанком". Рішення вступило в силу, і тепер державна установа зобов'язана повернути пенсіонеру більше 28 тисяч гривень його депозиту, які були вкрадені банківськими працівниками. Дивно, але банк вирішив, що краще судитися з клієнтом, ніж відразу виконати державні гарантії і повернути йому гроші...

- Я є клієнтом "Ощадбанку" ще з радянських часів, - розповідає "ФАКТАМ" Іван Михайлович (на фото). - З 1997 року знову став відкладати частину зарплати на поточний рахунок. Скільки там накопичилося, навіть не можу точно сказати: жив на пенсію, яку отримував на пошті. Носити гроші, поповнюючи рахунок, в відділення банку, розташоване на вулиці Медової Печери у Львові, за звичкою не перестав навіть після того, як переїхав жити в село. В обласному центрі у мене живуть дочка з внучкою, їжджу до Львова в поліклініку, за пенсією на пошту.

У Львові пенсіонер відсудив у "Ощадбанку" 28 тисяч, вкрадених банкірами фото

У 2009 році завідувачка відділенням "Ощадбанку" Марія запропонувала мені оформити депозит: "Навіщо ваші гроші будуть лежати марно на рахунку? А так будете отримувати відсотки від суми". Вирішив, що дійсно так і треба зробити. Відсотки, звичайно, в порівнянні з комерційними банками невеликі, зате пообіцяли: "Гарантуємо повернення ваших грошей!" Я навіть припустити не міг, що це обман клієнтів. Повірив!

Оформив вперше депозитний вклад. Потім щорічно за наполяганням Марії переоформляв його на новий (старі документи вона забирала). Нараховані відсотки не брав і кожен місяць додавав на рахунок деякі суми з зекономлених мною коштів. 1 вересня 2013 року, між мною і "Ощадбанком" був складений договір на вклад "Депозитний" терміном на один рік на суму 24 тисячі гривень з відсотковою ставкою 16,5 відсотка річних. Марія в своєму службовому кабінеті всі документи підписала, поставила печатку відділення і разом з договором віддала мені заявку на прихід внесеної мною готівки.

Через рік я звернувся в банк з проханням повернути мені депозит. Хотів віддати гроші 16-річнії внучці на навчання. У відповідь отримав категоричну відмову! Мовляв, цей договір не зареєстрований в їх внутрішній системі обліку, а тому його просто не існує. Як же так?! У мене на руках документи, в яких є адреса відділення, номери рахунків, дати, інформація про банк-одержувач, вказівка ??внесеної суми, підписи мої і завідуючої, печатка відділення. Все оформлено належним чином! Проте депозит і відсотки з нього (більше 4 тисяч гривень) не повертають. Наша сім'я в шоці! Я стільки років по крихтах збирав ці гроші! З банківського відділення мене відправили до головного управління, а звідти до... слідчого.

Так мені стало відомо, що начальник відділення Марія і її касирка крали гроші вкладників. Стосовно зловмисників порушено кримінальну справу, і зараз справа розглядається в одному з районних судів. Чому ж "Ощадбанк" не забезпечив збереження моєї власності, яка знаходиться в його володінні?! Я людина немолода, перенесений стрес підірвав моє здоров'я, через що був змушений звернутися до лікарів. Погіршився зір, насилу ходжу за допомогою тростини, жменями ковтаю ліки... Проте добираюся майже на кожне судове засідання, витрачаючи на це години! І тут зрозумів, що, якщо не почати діяти, взагалі нічого не отримаю.

У січні минулого року Іван Михайлович звернувся за допомогою до Львівської громадської приймальні Української Гельсінської спілки з прав людини.

- Ми ознайомилися з принесеними їм банківськими документами і зрозуміли, що справа дуже нетипова, - розповідає юрист приймальні Ніна Хома. - Багато банків зараз не повертають депозити, але тут ми вперше зіткнулися з тим, що подібне робить державний банк. Тобто ухиляється від відповідальності і переводить "стрілки" на своїх працівників - шахраїв, мовляв, нехай ті розраховуються з обкраденим клієнтом. У відповідь на наш запит банк повідомив, що до останнього внеску ця людина ... не мала депозитів в цьому банку. Ніяких грошей туди не носила. Деякі представники фінустанови в коментарях журналістам називають Олексіва... шахраєм, а нас - людьми з сумнівними намірами. Ми подаємо позовну заяву в суд з вимогою повернути депозит і відсотки по ньому, а заразом маємо намір встановити, що сталося з іншими вкладами пенсіонера...

Тим часом львівські фінансисти повідомили клієнту: "Згідно з перевіркою встановлено, що наданий вам депозитний договір не зареєстрований в системі обліку банку і, відповідно, кошти по ньому в касу не вносилися. Інформуємо, що у "Ощадбанку" відсутні правові підстави для виплати вам за депозитним договором". Мало того, державний банк теж... подає в суд на Олексіва. Тобто замість того, щоб намагатися відновити свій авторитет, гарантовану державою справедливість, притягнути до кримінальної відповідальності співробітників-злодіїв, "Ощадбанк" продовжує чинити опір.

- Виграти суд першої судової інстанції в листопаді минулого року нам в якійсь мірі допомогло везіння - проведені на той момент правоохоронцями в рамках кримінальної справи щодо аферистів (начальника відділення і касирки) експертизи. Спецслужби підтвердили: саме ці працівники ставили підписи під депозитними договорами, а печатки на документах були справжні, тобто "відносини" реально були! - продовжує Ніна Хома. - Фінансисти не заспокоюються і подають на це судове рішення апеляцію. Але тут Верховний суд України постановляє та дає роз'яснення: саме банк повинен відповідати за депозитним договором, а не працівники фінансової установи - в разі крадіжки ними грошей. Відповідне рішення на нашу користь і прийняв Львівської обласної апеляційний суд. Правда, грошей Іван Михайлович досі не отримав: занадто повільно працює виконавча служба. Але він продовжує чекати...

Як повідомили в главку Національної поліції у Львівській області, два співробітника тільки цього відділення "Ощадбанку", за попередніми даними, обікрали понад 50-ти клієнтів (потерпілі продовжують звертатися в правоохоронні органи) фінансової установи, вкравши в цілому понад 2,5 мільйона гривень. Іван Олексів став першим з постраждалих, хто виграв суди і, може бути, поверне свої гроші. Інші ж продовжують судитися за їх повернення. Деякі люди вже померли, хтось тяжко захворів, хтось втратив будь-яку надію...

Львів у новинах:

Львівська поліція затримала гвалтівника і вбицю жінки, який заховав її тіло

Львівські поліцейські врятували немовля, народжене у кущах

Львівських медиків змушують йти в відпустки за свій рахунок

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах