Повернення Надії: Савченко прибула в Україну

фото Reuters

фото Reuters

Події
25 травня 2016 17:06

707 днів або 1 рік, 11 місяців і 7 днів – саме стільки пробула в полоні в росіян українська льотчиця Надія Савченко. За цей час вона стала символом боротьби України та незламності духу української військовополоненої, повідомляє zaxid.net

Сьогодні, 25 травня, Надія Савченко нарешті прибула до Києва. Президентський літак із Надією на борту о 14:54 приземлився в аеропорту "Бориспіль". Трохи раніше у Москві приземлився урядовий літак РФ, який забрав із Києва двох російських військовослужбовців - Олександра Александрова і Євгена Єрофєєва.

Повернення Надії: Савченко прибула в Україну фото

Перші кроки по рідній землі Надія Савченко зробила босоніж. Фото LB.UA

Як викрали Надію Савченко?

Надія добровольцем воювала в зоні АТО у складі батальйону "Айдар". Під час боїв біля селища Металіст під Луганськом Надія Савченко потрапила в полон до терористів самопроголошеної "ЛНР". За словами Надії, ворог підбив два українських бронетранспортера і вона вирушила на допомогу пораненим. Але там вже були терористи.

Спершу Надію утримували в полоні бойовики батальйону "Зоря". Але потім її таємно перевезли до Воронежа, де утримували в одному з готелів. Везли Надію кількома автомобілями у наручниках і з мішком на голові. Згодом Надію перевезли до Ростова-на-Дону, де й утримували до сьогоднішнього дня.

У чому звинуватили Надію Савченко?

Її звинуватили у причетності до убивства на сході України двох журналістів Всеросійської держтелерадіокомпанії — Ігоря Корнелюка та Антона Волошина. Російські журналісти супроводжували одну з груп терористів і разом із бойовиками потрапили під обстріл сил АТО. Однак жодних доказів, які б підтверджували звинувачення російської прокуратури слідство так і не виявило і не надало судові.

Як намагались повернути Надію Савченко?

Спершу Україна вимагала від Росії повернути захоплену в полон Савченко. До цих вимог приєднались лідери багатьох країн та міжнародних організацій. Однак жодного впливу на Росію ці вимоги не мали. У Ростові-на-Дону, куди доставили Савченко після викрадення на території України, почався суд над нею.

Повернення Надії: Савченко прибула в Україну фото 1

Надія Савченко у супроводі сестри та журналістів у аеропорту "Бориспіль". Фото Reuters

Савченко також включили до списку Блоку Юлії Тимошенко на позачергових виборах до Верховної Ради. За підсумками голосування Надія таки пройшла до парламенту, а згодом була включена до складу делегації України у ПАРЄ. Але й це не переконало російську владу відпустити Савченко – у Ростові тривали допити, а потім суд, фінал якого був повністю передбачуваний.

Коли з’явився шанс на повернення?

Переговори про повернення Надії Савченко на батьківщину активізувались після того, як українські військові 16 травня 2015 року затримали двох військовослужбовців Російської Федерації – сержанта Олександра Александрова і капітана Євгена Єрофєєва. Їх затримали 16 травня під час бою біля міста Щастя у Луганській області. Полонені зізнались, що належать до 3-ї окремої гвардійської бригади спецпризначення ГРУ. Українська влада отримала реальні козирі, щоб обміняти Надію Савченко. Хоча Міноборони РФ визнало, що затримані – росіяни, але заявило, що вони колишні, а не діючі військові і на Донбас приїхали воювати за власним бажанням.

З цього моменту в Україні почалось слідство, яке мало на меті з’ясувати, що робили російські військові на території України. Їм висунули підозру за статтею "Терористичний акт". 18 квітня 2016 року Голосіївський суд Києва засудив російських спецпризначенців до 14 років в’язниці із конфіскацією майна.

Повернення Надії: Савченко прибула в Україну фото 2

Юлія Тимошенко привітала Надію Савченко в аеропорту. Фото УНІАН

Декілька разів Савченко оголошувала тривалі голодування, вимагаючи від російської влади повернути її додому. Сама Савченко говорила, що її повернення додому можливе хіба у труні.

22 березня суд міста Донецьк Ростовської області оголосив вирок Надії Савченко, засудивши її до 22 років ув’язнення і штрафу, визнавши винною в убивстві двох російських журналістів.

Цього ж дня президент України повідомив, що Путін під час зустрічей у нормандському форматі заявляв, що поверне Надію Савченко Україні, але тільки після оголошення вироку в Росії.

Що далі?

В Україні Надія Савченко почне політичну кар’єру – у неї є дійсний мандат депутата Верховної Ради. За час свого ув’язнення в Росії Савченко вже підготувала один законопроект, який Рада проголосувала. Йдеться про документ, який зараховує один день перебування в СІЗО, як два дні у в’язниці.

Повернення Надії: Савченко прибула в Україну фото 3

Фото Twitter/Петро Порошенка

"Хочу попросити вибачення в батьків, чиї діти не повернулися з АТО, а я досі жива. Хочу попросити вибачення в усіх матерів, діти яких сидять у неволі, а я на волі. Я не можу повернути мертвих, але я готова ще раз покласти своє життя на полі бою, і я зроблю все для того, щоб кожна людина, яка сидить у неволі, була на волі", - сказала Надія після того, як вийшла з літака.

"Не дайте мені скурвитися, не дайте мені спаскудитися… Я зроблю все, щоб ви в мені не розчарувалися!", - пообіцяла льотчиця.

Львів у новинах:

На Сихові з’явиться парк з гойдалкою для дорослих (візуалізація

"Львівелектротранс" скасував службу контролю

Фонтани, тактильне покриття, велопрокат: у Львові почали облаштування парку на Сихові (фото)

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах