Де у Львові можна здати відпрацьовані ртутні лампи

фото: vk.com

фото: vk.com

Події
26 травня 2016 13:28

Львів візьме участь у програмі зі збору ламп, що містять ртуть, для подальшої правильної утилізації.

Отож, збір проходитиме завтра, 27 травня, з 13.00 до 21.00, а також 28 і 29 травня  з 11.00 до 19.00.

У рамках акції організатори планують розповсюдити інформацію про шкідливий вплив на екологію та здоров’я людини ртуті, що міститься в люмінесцентних лампах, та важливість правильного збору й утилізації таких ламп. Також, з 27 по 29 травня, в 23 українських містах, включаючи Львів, будуть організовані тимчасові пункти збору й подальшої утилізації люмінесцентних джерел світла в торговельних центрах однієї з мереж гіпермаркетів.

Всім бажаючим пропонуватимуть не лише здати на утилізацію люмінесцентні лампи, а й отримати консультацію з вибору світлодіодних ламп з урахуванням індивідуальних потреб для того чи іншого виду приміщення.

У Львові здати відпрацьовані лампи, що містять ртуть, можна буде з 27 по 29 травня в торгових центрах “Епіцентр”, розташованих за адресами: вул. Городоцька, 302, вул. Б. Хмельницького, 188

Довідка

Всесвітня організація охорони здоров’я відносить ртуть до токсинів, що найбільш загрозливі для оточуючого середовища та здоров’я людини.

Отруєння ртуттю може відбутися не лише під час прямого контакту з її парами в разі розбиття люмінесцентної лампи, але й за умови використання в їжу молока та м’яса корів, випас яких проходив поблизу полігонів та звалищ, куди хаотично звалюються лампи, а також у багатьох інших випадках, наприклад, через ґрунт, воду і т.і.

Всього 1 (один) грам ртуті, що потрапив в оточуюче середовище, забруднює 200 тисяч кубічних метрів води та 3 мільйони кубічних метрів повітря. До того ж, ртуть накопичується в корінні рослин й дерев, грибах, водоростях та рибі.

Тому відпрацьовані лампи, що містять ртуть, підлягають спеціальній утилізації – їх неможна викидати в звичайні контейнери для сміття.

Однак, навіть усвідомлюючи важливість правильної утилізації люмінесцентних ламп, українці нерідко стикаються з проблемами, оскільки на сьогоднішній день в державі фактично відсутня система пунктів збору таких ламп від населення.

В якості альтернативи лампам розжарювання, які сприяють глобальному потеплінню, та люмінесцентним лампам, що містять ртуть, екологи й спеціалісти в галузі світлотехніки пропонують переходити на світлодіодні (LED) лампи та  світильники, що мають високу енергоефективність та є екологічно чистими джерелами світла.

Львів у новинах:

У Львові патрульна поліція створила онлайн-карту ДТП 

На Львівщині починають роботу пришкільні та мовні табори 

У Львові вирішили демонтувати пам'ятник Тудору 

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах