З’явилося нове відео зі сміттезвалища під Львовом: під завалами троє людей

Новина - Події - З’явилося нове відео зі сміттезвалища під Львовом: під завалами троє людей

Новина - Події - З’явилося нове відео зі сміттезвалища під Львовом: під завалами троє людей

Події
31 травня 2016 11:11

У вівторок, 31 травня, Державна служба з надзвичайних ситуацій оприлюднила нове відео з території звалища в селі Великі Грибовичі (Жовківський район) Львівської області, де вчора стався обвал: під купами сміття залишаються троє рятувальників, пошуки тривають.

"Станом на 7 годину 31 травня до пошуково-рятувальних робіт залучено 475 осіб та 63 одиниці техніки, у тому числі кінологічні розрахунки. Проведення пошуково-рятувальних робіт проводиться в безперервному режимі. Доля трьох рятувальників, які опинилися під завалом залишається невідомою", - йдеться в повідомленні.

Варто відзначити, для запобігання виникненню негативних екологічних наслідків організовано проведення додаткових робіт з укріплення дамби інфільтрату.

Нагадаємо,  30 травня, на Грибовецькому сміттєзвалищі під час гасіння пожежі стався зсув сміття. Раніше повідомлялося, шо під завалами опинились декілька працівників Управління Державної Служби з Надзвичайних ситуацій у Львівській області. Їх пошуки тривають дотепер. За словами рятувальників, обвалилося близько 100 тис. метрів кубічних сміття, внаслідок чого прорвало дамби, які стримували токсичні рідкі відходи. Надзвичайники укріплюють береги озер, які знаходяться на території Грибовицького сміттєзвалища, щоб запобігти витоку інфільтратів та гудронів.

Станом на ранок 31 травня доля трьох рятувальників залишається невідомою.


Одного з потерпілих знайшли живим


На Грибовицькому смітєзвалищі, що під Львовом, знайшли одного потерпілого. Це - 43-річний Віталій Гуща.  Про це у Facebook повідомив депутат Львівської міської ради Ігор Зінкевич. Щоправда, пізніше стало відомо, що потерпілий - не людина з-під завалів, а пожежник. Він при пошуках знепритомнів, впав і його забрала "швидка".  Рятувальники продовжують шукати людей, які опинилися під завалами Грибовицького сміттєзвалища під Львовом. Раніше з'ясувалося, що під завалами перебувають четверо осіб: троє пожежників та один працівник комунального підприємства. Ймовірно, що люди перебувають на глибині до 20 метрів. Один із рятувальників, якому вдалося врятуватися, розповів, що зсув сміття нагадував землетрус. Саме на його очах чотирьох чоловіків накрило сміттєвою лавиною.

Відео hromadske.lviv.ua

Напередодні на сміттєзвалищі сталася масштабна пожежа.  Її вдалося ліквідувати сьогодні вранці.

З’явилося нове відео зі сміттезвалища під Львовом: під завалами троє людей фото

 

 

З’явилося нове відео зі сміттезвалища під Львовом: під завалами троє людей фото 1

Грибовицький полігон твердих відходів розташований одразу за Львовом. На території сміттєзвалища зберігається від 200 до 500 тисяч тонн гудронів – відходів виробництва Львівського дослідного нафтомаслозаводу. Якщо гудрони потраплять у ґрунт,  це може спричинити отруєння підземних вод і усіх джерел води навколо сміттєзвалища.


Відкрили кримінальне провадження


Кримінальне провадження правоохоронці відкрили за статтею "порушення правил безпеки під час виконання робіт з підвищеною небезпекою" Кримінального кодексу України.

На місці події присутні т.в.о. начальника ГУ Національної поліції у Львівській області полковник поліції Дмитро Загарія, його заступники та керівники підрозділів поліції Львівщини. Правоохоронці надають посильну допомогу у пошуках та звільненню рятувальників з-під завалу.

Безпеки під час виконання робіт з підвищеною небезпекою) КК України. Санкція статті передбачає покарання – обмеження волі на строк до п’яти років або позбавлення волі на строк до восьми років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.


Під завалами опинився депутат


Одним із пожежників, що опинилися під завалом на Грибовицькому сміттєзвалищі, виявився 32-річний депутат Жовківської міськради Андрій Вненкевич, який в якості начальника зміни ДСНС працював на гасінні пожежі, що виникла там напередодні.

З’явилося нове відео зі сміттезвалища під Львовом: під завалами троє людей фото 2

"Сміттєзвалище палало дві доби. Хлопці стояли на горі, від якої в якусь мить відколовся шмат, розміром з дев’ятиповерхівку, і потягнув їх за собою", – розповів Ігор Муравський, голова Жовківської районної організації УКРОПу, депутат місцевої райради, повідомляє УНІАН.

За словами речниці обласного осередку УКРОПу Світлани Хитрової, Андрій Вненкевич також очолювавмісцеву профспілку пожежників, яка у вівторок мала проводити акцію протесту перед Львівською міськрадою.

Раніше, нагадаємо, керівник поліції Львівщини Дмитро Загарія заявив, що шанси врятувати трьох пожежників, що опинилися під багатотонними завалами сміття, практично нульові.

Садовий назвав ймовірну причину обвалу на сміттєзвалищі

За його словами, це сталося через кількість вилитої для гасіння пожежі води.

Грибовицьке сміттєзвалище підпалили, а подальший обвал сміття стався унаслідок гасіння пожежі. Про це розповів у телеефірі мер Львова Андрій Садовий.

"Все почалося банально з підпалу. Підпалили полігон, пішло загоряння. Добу витратили на гасіння, вилили дуже багато води, можливо, це одна з причин, яка спричинила обвал", - сказав мер.

Він підтвердив, що пошукові роботи триватимуть поки пожежників не витягнуть з-під завалів. При цьому на місці є вся необхідна техніка.

Садовий наголосив, що загрози нових зсувів немає.

"Полігон працює з австрійських часів. На сьогодні є попередня угода з Європейським інвестиційним банком на виділення коштів для рекультивації цього полігону, для фактично нового заводу з переробки сміття. Я сьогодні в Києві якраз це з прем'єром питання обговорював", - розповів про подальшу долю сміттєзвалища, яке знаходиться на балансі міськради, мер.


Геращенко перевірить дії керівників сміттєзвалища

У рамках розслідування інциденту на Грибовицькому сміттєзвалищі перевірять дії його керівників. Про це в ефірі телеканалу "112 Україна" заявив народний депутат від "Народного фронту" Антон Геращенко.

"Законодавством передбачено відповідальність посадових осіб, наприклад директора цього полігону, інженера цього полігону за утримання його в такому порядку, щоб там не відбувалося критичних, аварійних ситуацій, тому в рамках розслідування буде з'ясовуватися, хто послав цих людей в дане місце, чому на цьому полігоні була небезпечна для громадян ситуація і чому все це сталося. Якщо буде видно склад злочину в діях керівників даного сміттєвого полігону, то вони будуть притягнуті до кримінальної відповідальності за можливу загибель цих трьох працівників", - заявив він.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах