Львів'янину на замітку: в Україні скасували податок на пенсії

фото з сайту novorossiya.name

фото з сайту novorossiya.name

Події
03 червня 2016 10:06

Верховна Рада України скасувала оподаткування пенсій як для працюючих, так і для непрацюючих пенсіонерів у розмірі до 10 прожиткових мінімумів для осіб, які втратили працездатність.

Відповідний законопроект №4245 про внесення змін до Податкового кодексу щодо звільнення від оподаткування пенсій підтримали 274 народних депутати на засіданні парламенту в четвер.

"Звільняємо від оподаткування пенсії тих пенсіонерів повністю, але вносимо соціальну справедливість", ? сказала глава профільного комітету з питань податкової політики Ніна Южаніна з трибуни парламенту.

Для пенсій, які перевищують 10 прожиткових мінімумів для осіб, які втратили працездатність, ставка податку становитиме 18% на суму перевищення даного розміру.

За словами Н.Южаніної, в даний час 10 таких мінімумів становить 10 тис 740 гривень.

У той же час, згідно з даними на офіційному сайті Міністерства фінансів, з 1 травня 2016 року розмір прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, встановлено в розмірі 1 тис 130 грн, а з 1 грудня планується його підвищення до 1 тис 208 грн. Таким чином, максимальний розмір пенсії, яка не підлягає оподаткуванню, з прийняттям закону складе 11,3 тис грн, а з 1 грудня 2016 року ? 12 тис 80 грн.

Розмір прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, складав 1 тис 74 грн раніше, ще до прийняття закону в першому читанні ? з 1 вересня 2015 року до 30 квітня 2016 року.

Як повідомлялося, 19 травня Верховна Рада 307 голосами прийняла за основу законопроект про внесення змін до Податкового кодексу України щодо звільнення від оподаткування пенсій.

"Цей законопроект передбачає скасування оподаткування як невисоких, так і надвисоких пенсій ? і 30 тис. і 50 тис. грн. Ми до другого читання доопрацюємо його так, щоб зберегти справедливість і залишити оподаткування надвисоких пенсій", ? прокоментувала тоді Н.Южаніна.

Раніше закон передбачав, що пенсії, розмір яких перевищує три мінімальні зарплати, які встановлені на 1 січня звітного податкового року, а також пенсії з іноземних джерел, з яких не сплачено податки, підлягають оподаткуванню в розмірі 15% від суми перевищення зазначеного розміру.

З 1 травня 2016 року розмір мінімальної заробітної плати встановлено в розмірі 1,450 тис. грн, з 1 грудня підвищується до 1,600 тис. грн. Станом на 1 січня 2016 року він становив 1,378 тис. грн.

Джерело: forbes

Львів у новинах:

Будь в курсі: одне з містечок Львівщини увійшло до фіналу конкурсу "Сім чудес України" 

Завтра у Львові перекриватимуть центральні вулиці: де саме 

Львів’яни зупинили трамвай, в якого відмовили гальма (фото) 

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах