Смуги перешкод, будинки на деревах: яким буде "Пригодницьке містечко" у Парку культури

Новина - Події - Смуги перешкод, будинки на деревах: яким буде "Пригодницьке містечко" у Парку культури

Новина - Події - Смуги перешкод, будинки на деревах: яким буде "Пригодницьке містечко" у Парку культури

Події
06 червня 2016 13:57

У рамках цьогорічної "Майстерні міста" львів’янам презентували концепцію пригодницького містечка для дітей у Парку культури, який реалізує ГО "Парк культури" та ММГО "Станиця Львів Пласту – НСОУ".

Пригодницьке містечко – це безкоштовний громадський освітній простір, де здійснюватиметься культурне, патріотичне та фізичне виховання дітей віком від 6 до 14 років. На локації відбуватимуться денні пластові табори, майстер-класи, лекторії та інші заходи.

Знаходитися це містечко буде на території Парку культури, площею 0, 3 га. Якщо зайти через центральний вхід у парк, то ця локація буде розташована праворуч від арки, за старим кінотеатром.


Різновид ідей


"Торік Парк культури ініціював архітектурний воркшоп, у якому я брав участь. Ми умовно поділили територію парку на різні зони і так виникла ідея пригодницького містечка. Ця ідея не полишала нас протягом зими і вже восени ми взялися її реалізовувати. Набрали команду людей, знайшли проектного менеджера та архітекторів", - розповідає голова осередку Пласту у Львові, архітекторМатвій Дух.

Зараз архітектори розробляють проект пригодницького містечка, який реалізують до кінця цього року. Наразі львів’янам презентують перші ідеї наповнення майданчика, серед яких будиночки на деревах, повітряний міст та інші.

Смуги перешкод, будинки на деревах: яким буде "Пригодницьке містечко" у Парку культури фото


"Ця локація є альтернативою тим, які вже існують у Парку культури, адже вхід буде безкоштовним. Елементи пригодницького містечка не будуть повторюватися із тими, що вже є у нашому парку. Ми хочемо створити простір, який даватиме дітям можливість не лише розважатися, але й виховувати у собі якісь певні риси: командної роботи, індивідуального розвитку, дрібної моторики чи інші", - каже Сергій Хомчин, проектний менеджер Парку культури.

На прикладах можна побачити зразки смуг перешкод, які були реалізовані за кордоном. Це не конкретні елементи, які будуть розташовані у пригодницькому містечку, але це той напрямок, у якому зараз працює команда.

Смуги перешкод, будинки на деревах: яким буде "Пригодницьке містечко" у Парку культури фото 1

"Майстер-класи та лекторії ми будемо проводити на відносно рівній території, де зможемо розташувати об’єкти, які дозволять дітям працювати, до прикладу, за столами чи сховатися від негоди у разі потреби. Оскільки ми намагаємося зробити цей простір універсальним, то це місце можна використовувати по-різному, не лише як лекторій.. Наприклад, це може бути напіввідкрита споруда, яка з одного боку виконуватиме функцію скаледрому, турніків чи лазанок", - розповів Сергій Хомчин.

Смуги перешкод, будинки на деревах: яким буде "Пригодницьке містечко" у Парку культури фото 2


Усі матеріали, які  використовуватимуться під час побудови пригодницького містечка, будуть природними. Переважно усі елементи майданчика будуть зроблені із дерева.

Одна з ідей, яку хочуть реалізувати у Парку культури, - це будиночки на деревах. А щоб комфортно пересуватися від одного такого будиночку до іншого, пропонують звести підвісні мости.

"Елемент безпеки для нас є важливим. До прикладу, йшла мова про підвісний міст, який проходитиме між будиночками на деревах, то ми запускатимемо туди дітей разом з інструктором та лише у спеціальному спорядженні, щоб мінімізувати можливість падіння з цього об’єкту. Адже ділянка, де буде цей майданчик є доволі глибокою, що стосується рельєфу, то у середній точці цього підвісного моста висота може сягати 4-5 метрів", - розповів ZAXID.NET Сергій Хомчин.

Смуги перешкод, будинки на деревах: яким буде "Пригодницьке містечко" у Парку культури фото 3


Щодо будиночків на деревах, то територію довкола них також планують убезпечити. Зокрема, для цього хочуть використовувати розвантажувальні сітки, які не дозволять дітям впасти на землю.

Також на території цього майданчика запланована смуга юного дослідника – доріжка, вздовж якої будуть розташовані різні елементи, які б сприяли розвитку дитини. До прикладу, тут хочуть встановити мурашник у розріз, який знаходитиметься під склом, щоб діти могли подивитися як він "живе" всередині.

Смуги перешкод, будинки на деревах: яким буде "Пригодницьке містечко" у Парку культури фото 4


Акцент на Пласт


Одним з ініціаторів створення пригодницького містечка у Парку культури є Матвій Дух, голова осередку Пласту у Львові. За його словами пластуни долучаються до розробки проекту не лише як консультанти, які спеціалізуються на таборуванні, а й як майбутні вчителі, які використовуватимуть територію майданчика для занять зі своїми вихованцями.

"До скаутського руху зараз долучається все більше людей. Найбільшої популярності у Пласті набирають виїзні табори, які відбуваються влітку. Це пригодницьке містечко ми б хотіли зробити своїм диким лісом в Парку культури. Це має бути не просто набір об’єктів, як на дитячому майданчику, цей простір має дозволяти проводити там різноманітні заходи. До прикладу, заняття, які пластуни-волонтери проводять зі своїми вихованцями, можуть відбуватися у своєрідному лекторії під накриттям", - розповів Матвій Дух.

Також цей простір буде мати два рівні безпеки. Перший рівень буде доступний для всіх відвідувачів, йде мова про об’єкти та елементи, які будуть розташовані на землі та не несуть якоїсь небезпеки. Другий рівень – це елементи, які вимагають інструкторів, до прикладу, повітряний міст. Такими інструкторами, за словами Духа, можуть бути пластуни, які у вихідні дні могли б приходити у парк.

"На початку липня ми будемо проводити перший п’ятиденний табір у Парку культури для дітей від 6 до 11 років, щоб показати як би ми могли використати цю території, якщо б вона була більш облагородженою. Наразі ми ще вивчаємо територію і розробляємо програму табору", - додає хлопець.


Участь громади


11 квітня відбулося перше громадське обговорення концепції проекту пригодницького містечка. Люди сказали, що хочуть, щоб він був не комерційним і використовувати цей простір могли усі діти, також вони висловили побажання, щоб цей простір не був схожим на інші розважальні об’єкти у парку, до прикладу, на "Маленьку Скандинавію".

"На зустрічі люди також наголосили, що, якщо ми хочемо створити простір дикої природи, то нам варто добре продумати як розташувати об’єкти так, щоб вони вписалися у картину дикої природи. Над цим власне ми зараз і працюємо", - додає Матвій Дух.

11 травня у рамках "Майстерні міста" експерти разом із усіма охочими будуть розробляти об’єкти для пригодницького містечка.

"Ми плануємо, що майданчик запрацює у листопаді. Наразі проект пригодницького містечка отримав фінансування від міської ради та "Громади в дії". Бюджет проекту складає 127 тисяч гривень, з яких 100 тисяч виділяє міська рада та співфінансування у рамках "Громади в дії", а 27 тисяч це наш внесок у цей проект", - каже Сергій Хомчин, проектний менеджер Парку культури.

"Ці кошти будуть витрачені на закупівлю матеріалів, на оренду необхідного обладнання, адже потрібно трішки корегувати ландшафт. Сподіваємося, що нам вдасться зекономити гроші у бюджеті проекту, шляхом залучення спеціалістів, які працюють у сферах обробки деревини, розробки дитячих майданчиків чи будівельній сфері, на волонтерських засадах. Наразі уже маємо на прикметі таких людей, однак поки що це є таємницею", - додає Хомчин.

Читайте також: 

Парки Львова: 15 цікавих фактів

Цікаве місто: ТОП подій літа у парках Львова

Фонтани, тактильне покриття, велопрокат: у Львові почали облаштування парку на Сихові (фото)

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах