Садовий просить Президента оголосити Львів зоною надзвичайної екологічної ситуації

Новина - Події - Садовий просить Президента оголосити Львів зоною надзвичайної екологічної ситуації

Новина - Події - Садовий просить Президента оголосити Львів зоною надзвичайної екологічної ситуації

Події
07 червня 2016 12:01

Міський голова Львова Андрій Садовий звернувся до Президента України Петра Порошенка та Прем’єр-міністра Володимира Гройсмана з проханням про оголошення міста Львова та сіл Малехова і Грибович зоною надзвичайної екологічної ситуації, повідомили у ЛМР.

Читайте також: Рятувальна операція на Грибовицькому сміттєзвалищі: хроніка подій

Відповідно до Закону України  "Про зону надзвичайної екологічної ситуації", такий статус отримують території, де існує "загроза життю та здоров'ю великої кількості людей або заподіяння значної матеріальної шкоди юридичним, фізичним особам чи навколишньому природному середовищу внаслідок надмірного забруднення навколишнього природного середовища, руйнівного впливу стихійних сил природи чи інших факторів".

"На сьогодні ми маємо дві головні проблеми. Перша – це ситуація на самому полігоні. Є загроза повторного зсуву і, відповідно, загроза для водойм з інфільтратами. На сьогодні ми укріпили дамбу і тимчасово стабілізували ситуацію, але потенційна загроза для самої водойми і навколишніх сіл зберігається. Друга проблема – це вивіз сміття зі Львова. Тимчасово ми вирішили проблему і вивозимо сміття в інші міста області. Але це, наголошую, тимчасове рішення. Є громади, які з розумінням ставляться до проблеми Львова, а є такі, де одразу включаються політичні впливи. Стоїть питання про безпеку понад 700-тисячного міста. Ми отримали цей полігон у спадок від СРСР. Ми маємо чіткі плани, як вирішити ситуацію в комплексі, але потребуємо допомоги з боку держави", – заявив міський голова Львова Андрій Садовий.

Мер Львова також зазначив, що зараз необхідно вирішити три головні задачі.

Перша – знаходження місця для вивезення сміття зі Львова та усунення екологічної загрози для міста.

Друга – пришвидшення процедури погодження з боку Мінрегіонбуду проекту співпраці з Європейським інвестиційним банком з питань рекультивації Грибовицького сміттєзвалища та будівництва заводу глибинної переробки сміття. Відповідний документ уже два місяці перебуває на погодженні в Кабміні і Львів має шанс стати першим українським містом, яке вирішить питання сміття за європейськими стандартами.

І третя – об’єктивне розслідування усіх обставин пожежі. "Є всі ознаки зумисного підпалу полігону, який призвів до смерті людей і екологічної загрози", – додав мер Львова.


Що таке зона надзвичайної екологічної ситуації


Правовий режим зони надзвичайної екологічної ситуації - це особливий правовий режим, який може тимчасово вводитися в окремих місцевостях у разі виникнення надзвичайних екологічних ситуацій і спрямовується для попередження людських і матеріальних витрат, запобігання загрози життю і здоров'ю громадян, а також усунення негативних наслідків надзвичайної екологічної ситуації.

Введення відповідного правового режиму передбачає виділення державою (або органами місцевого самоврядування) додаткових фінансових та інших матеріальних ресурсів, достатніх для нормалізації екологічного стану та відшкодування нанесених збитків, запровадження спеціального режиму поставок продукції для державних потреб, реалізації комплексних та цільових програм громадських робіт.

Читайте також: 

Вночі на Львівщині горіло ще одне сміттєзвалище

На Грибовицькому сміттєзвалищі ризик екологичної катастрофи, - депутат

Екологи розповіли, чи вплине пожежа на сміттєзвалищі на здоров’я львів’ян

Через ситуацію на Грибовицькому сміттєзвалищі у Львові припинили вивіз сміття

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах