Львів'янин через суд добився підвищення платні освітянам та медикам

фото: соцыальні мережі

фото: соцыальні мережі

Події
08 червня 2016 16:15

Старший викладач кафедри програмування Львівського національного університету імені Івана Франка здобув перемогу у суді, рішенням якого Кабмін зобов’язали підняти зарплати вчителям, лікарям, викладачам… на 22 %, повідомив в коментарі Львівському порталу  автор позову проти  Кабміну Святослав Літинський.

"Окружний адміністративний суд міста Києва визнав незаконними пункти 1 і 2 Постанови Кабінету Міністрів України "Про підвищення оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери” № 731 від 16 вересня 2015 року.

Про що йдеться? Зарплата левової частки працівників бюджетної сфери розраховується виходячи з розміру посадового окладу (тарифної ставки) працівника 1 тарифного розряду. Відповідно до ст. 6 Закону України "Про оплату праці" та ст. 96 Кодексу законів про працю України, ця ставка повинна перевищувати законодавчо встановлений розмір мінімальної заробітної плати. Проте, уряд 16 вересня минулого року знову приймає Постанову, згідно з якою сплачує бюджетникам заробітну плату, виходячи з незрозумілої цифри у 1012 гривень.

Рахуємо мою зарплату як старшого викладача Львівського національного університету імені Івана Франка. Ставку робітника першого розряду (це мінімум 0,01гривня +1378 гривень мінімальної заробітної плати станом на 1 вересня 2015 року) множимо на коефіцієнт 3, який відповідає моєму тарифному розряду (17). Таким чином розмір мого посадового окладу повинен становити 4 134,03 гривень, а не 3 036 гривень, як мені виплачують, дякуючи Кабміну.

Зауважу, що ці цифри були актуальними на момент подачі позову. Оскільки з 1 травня зросла мінімальна зарплата, то й цифри на нині вищі", – повідомив він.

Також він розповів, що своє право вирішив захищати у суді – за підтримки Українського центру соціально-правових досліджень. І зараз це судове рішення має підняти зарплату бюджетникам мінімум на 22%.

"Це не окремий випадок, це стосується усіх. Кабмін тепер зобов’язаний встановити розмір посадового окладу працівника першого тарифного розряду на рівні, що перевищує розмір мінімальної заробітної плати", – додав він.

Нагадаємо, Святослав Літинський домігся в суді паспорта без сторінки російською мовою. Перший в Україні паспорт, заповнений лише державною мовою, видали у серпні 2015 року.  Після цього він виграв суд у Арсена Авакова. Зокрема, активіст вимагав українського перекладу промови міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, котрий говорив російською. Після цього в Міністерстві внутрішніх справ України перекладають всі відеовиступи державною мовою. Окрім того він виграв ряд позовів проти світових брендів, для маркування продукції для українців в Україні.

Львів у новинах:

Хто не хоче російської мови в паспорті може її вилучити через суд

Львів'янин у суді домігся української клавіатури на ноутбуках 

Львівський поборник української мови виграв суд у Авакова 

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах