Мери 35 міст області допоможуть Львову з вивезенням сміття

фото з сайту www.litsa.com.ua

фото з сайту www.litsa.com.ua

Події
08 червня 2016 17:32

Мери міст-учасників львівського регіонального відділення Асоціації міст України погодились тимчасово приймати тверді побутові відходи зі Львова, поки не буде вирішено питання з облаштуванням нового сміттєзвалища. Таке рішення ухвалили у середу, 8 червня, під час зборів регіонального відділення Асоціації міст.

Як розповів ZAXID.NET виконавчий директор львівського регіонального відділення Асоціації міст України Василь Абаімов, до Асоціації входять 45 міст Львівщини. Мери 35 з них були присутні на засіданні у середу і одноголосно висловили свою підтримку Львову у ситуації, яка склалася з вивозом сміття. Мери решти міст, за словами Абаімова, не були присутні на зустрічі з поважних причин та, імовірно, також підтримають Львів.

Заяву про підтримку Львова вже підписали мери Городка, Мостиська, Пустомит, Яворова, Комарна, Самбора, Буська, Кам’янки-Бузької, Перемишлян та Винників. 

"Ми обговорили форс-мажорну ситуацію, яка склалася у місті Львові з побутовими відходами. Ця ситуація неприємна, її треба вирішувати. Наші міські голови висловили підтримку Львову і допомогти, адже у Львові живуть рідні багатьох мешканців цих міст", – сказав Абаімов. 

Він наголосив, що міста Львівщини не залишать Львів сам-на-сам у складній екологічній ситуації. "Я закликаю всіх мешканців Львівської області з розумінням ставитися до проблеми. У ті дні, коли горить сміттєзвалище, коли загинули люди, треба допомогти мешканцям Львова", – наголосив Абаімов.

Міський голова Винник Володимир Квурт також підтримав рішення своїх колег. "Сьогодні склалася надзвичайна ситуація. Тому треба терміново вирішувати, що робити зі сміттям, яке утворюється щодня, а також починати процес рекультивації Грибовицького сміттєзвалища", – сказав він. 

Володимир Квурт також зазначив, що Львів возитиме своє сміття до інших міст області тимчасово, а пізніше найімовірніше прийме такі самі обсяги сміття з цих міст. "Сьогодні під час засідання було озвучено, що для рекультивації Грибовицького сміттєзвалища буде потрібно ще 3 млн кубометрів сміття. Тож сміття з інших міст зможуть довозити до Грибовичів, щоб зробити там накриття", – сказав він.

Нагадаємо, що пожежа на Грибовицькому сміттєзвалищі виникла ще 28 травня. Експерти та місцева влада говорять, що причиною пожежі, яку досі не вдалося остаточно загасити, міг бути підпал. Внаслідок пожежі та подальшого обвалу загинули троє пожежників. Ще одну людину - еколога місцевого ЛКП - досі не знайшли.  

Пожежа трапилась в момент коли Львів вийшов на фінальну стадію погодження в Кабміні проекту будівництва нового сміттєпереробного заводу та рекультивації Грибовицького сміттєзвалища за кошти Європейського інвестиційного банку.

Мер Львова Андрій Садовий звернувся у вівторок до президента і прем’єр-міністра з проханням оголосити Львів, Малехів і Грибовичі зоною надзвичайної екологічної ситуації. 7 червня він також заявив, що низка міст Львівщини відмовилась приймати сміття зі Львова через тиск на мерів цих міст з боку райдрежадміністрацій та невідомих осіб, які блокують сміттєвози на дорогах.

Львів у новинах:

Грибовицьке сміттєзвалище знову горить: хроніка подій

Щоб загасити Грибовичі, в небо підняли літаки

Дим з Грибовицького звалища пішов на Львів

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах